Fjälltoppar i Jämtlands län

Som en person som har toppbestigningar som sin främsta fritidssyssla tycker jag att det är besvärligt att det faktiskt inte finns en tydlig definition av vad som räknas som en fjälltopp. Den mest uppenbara definitionen är att en fjälltopp är en höjning i landskapet med kalfjäll på toppen. Men så enkelt är det tyvärr inte, tänk t.ex. att en topp på 800 meter allt som oftast har skog i den södra fjällkedjan men är kalfjäll i norra Lappland.

Definitionen

Det är helt onödigt att jag försöker att uppfinna hjulet igen så jag litar mig på de definitioner som redan finns. Listan av fjälltoppar som jag skrivit mest om är Funäsfjällens 60 toppar, jag har även kommenterat om hur slumpmässig listan verkar vara. Och visst är det så att inte alls alla toppar som hör till 60 toppar kvalificerar sig som en fjälltopp enligt den något mer objektiva definitionen.

Här är definitionen från Svenska Fjälltoppar:

  1. Kalfjäll, alltså vara ovanför trädgränsen.
  2. I Dalarna och Jämtland ska det falla minst 50 meter åt alla håll. innan det går upp igen. Primärfaktorn ska alltså vara 50 meter eller högre. Annars räknas den som en förtopp till den riktiga huvudtoppen.
  3. Ska se ut som en topp. Så inga vålar, valar, flacka fjällområden med en högsta punkt eller långa utlöpare med ”kullar”. Har även uteslutit ”limpformade” fjäll utan distinkt topp.

Som ni ser så även om man går efter hårda fakta – primärfaktor – så finns det ändå lite subjektiv bedömning blandat in. Vilket är lite jobbigt enligt mig, för jag gillar tydlighet. Men rent allmänt, oavsett om det är fjäll eller lågland, när jag tänker på en topp så blir det väldigt enkelt, en topp är en topp. Den där höjningen i landskapet är en topp om jag tycker att den ser ut som en topp och då prickar jag in den i min karta, planterar den virtuella flaggan så att säga. Men i fråga om dessa listor som jag på allvar samlar, då använder jag dessa befintliga listor som ändå kan anses vara de bästa som finns.

Härjedalens och Jämtlands landskap

Jämtlands län består av två landskap, Härjedalen och Jämtland. Landskapsgränserna följer inte hela tiden länsgränsen och det var inte helt enkelt att ta reda på exakt var landskapsgränserna går. Med lite hjälp från en snäll person på Facebook kunde jag rita landskapen på min karta, det är inte 100 % men nära nog för detta ändamål.

Fjälltopp vs topp

Men allt handlar inte om bara fjäll. För det mesta, men inte allt. Jag gillar att göra toppar av alla slag, t.ex. så blev mitt highpointing-projekt klart 2020, och det innebär en bestigning på ”mäktiga” toppar som Höghäll på Öland, 55 möh. Om jag har en chans på att besöka en hög punkt var jag än befinner mig, så gör jag det.

Toppkartan

Det finns många olika kategorier av toppar som jag markerat på min toppkarta, vilken kategori en topp tillhör är säkert bara av intresse för mig själv. I grova drag gäller någon sorts grön färg en topp som jag bestigit och grå färg en topp som jag inte bestigit.

Jag påminner igen att listan baseras helt och hållet på den som finns på Svenska Fjälltoppar. Vad de dock inte gör är att skilja åt landskapen, jag förstår tanken bakom det, men för mig var det viktigt att ha topparna per landskap och därav arbetet att ta fram landskapsgränserna.

Jag håller på med att kolla varje topp på Lantmäteriets karta och alla toppar som jag verifierat har jag markerat med (K). SWEREF-koordinaterna finns i inforutan när du klickar på toppen (så även om markeringen ser ut att ligga helt fel så ska koordinaterna ändå vara rätt). Det har också kommit nya mätdata sedan listan på Svenska Fjälltoppar (min referenslista) publicerades, vilket gör att höjden av många fjälltoppar har justerats. För varje topp med K har jag angivit höjden enligt senaste data och den kan därför skilja sig från referenslistan.

Även om jag gör mitt yttersta att ange korrekt information så kan jag inte utesluta att det blir fel ibland. Du är välkommen att utnyttja min karta men om du behöver vara absolut säker så bör du bekräfta min uppgift via Lantmäteriets karta. Och nej, du behöver inte 100 % korrekt koordinater för att hitta den högsta punkten av en fjälltopp. I allra flesta fall hittar man ett toppröse som inte lämnar några tvivel om saken!

Om du hittat information du behöver på kartan så skulle jag bli jätteglad om du skriver en kommentar (klicka här för att komma till huvudinlägget, som kan kommenteras) och berättar om ditt projekt! Jag har skapat kartan endast för mina egna ändamål, men med tanke på hur mycket jag behövt forska för att få fram uppgifterna så vore det kul att höra om någon annan har nytta av kartan!

Tillbaka till toppen