Jakten på höstfärger

Jag är återigen i Funäsfjällen. Om en vecka ställer jag ut på Skördefesten i Ljusnedal tillsammans med Kristina Svensson för att sälja min fina bok 103 ställen där ingen annan går!

Innan dess har jag bara ett mål – att hitta höstfärger innan det är för sent. I och med att björkrosten har dödat alla löv krävs det bara en dag med hårda vindar för att blåsa träden kala, det gäller att passa på när vädret är snällt.

Hamrafjället

Särskilt snällt var dock vädret inte när jag kom till Hamrafjället, det var ösregn. Jag sov på Hamrafjällets parkering och gick upp på morgonen för att kolla läget.

Jag kände inget behov av att gå till toppen, utan svängde mot Småhamrarna när jag kom upp. Det gav mig en utmärkt utsikt ner över myrarna och skogen och en särskilt munter syn var det inte. Många björkar hade redan hunnit bli kala och överlag skiftade färgerna mot brunt hellre än knallgult. Men då är det också inte riktiga höstlöv, utan björkrost. I slutet av augusti (30 augusti för att vara exakt) brukar träden fortfarande vara gröna.

skog nedanför Hamrafjället
Tack vare lite magi i Lightroom ser färgerna faktiskt bättre ut än i verkligheten!
myrar mot Andersborg
Mestadels myrar mot Andersborg, som skymtar upptill i bilden.
höstfärger
Ett öga på höstfärger
Leden går mellan två kohagar
Leden går mellan två kohagar, men nu var det tomt i hagarna – fjällbonden har hämtat kossorna hem till Storhagen i Ljusnedal.
en stor vanlig groda
En stor groda som verkade vara trött, den rörde sig inte när jag fotade. Den låg på stigen med risk för att hamna under en fot så jag uppmuntrade den att gå till skogen där den var säker.

Viteggen

Söndagen den 1 september bjöd på fint väder. Kristina och jag åkte Mittåkläppsvägen i hopp om att hitta färger, men där var det faktiskt toksent. Alla björkar, med några få undantag, var kala! Som om inte det räckte så var det också disigt och alla våra förhoppningar om en fin fotodag krusades. Det betydde dock inte att dagen var en förlust, det var trevligt att vara ute i gott sällskap och fikastunden var inte dålig.

Vi åkte en sväng till Telet och där vi plötsligt såg en liten björk som såg fin ut. Tänk hur en liten fjällbjörk kan få två fotografer skutta över myren med kamerorna i högsta hugg!

jag på Viteggen
Kristina smygfotade mig på Viteggen. Det ser varmt ut, men så många plusgrader var det inte. Lite vind på det och det kändes kyligt.
Viteggen
Viteggen
Disigt
Disigt
fjällbjörk
Titta vilken fin björk!
fjällbjörk
Det finns enstaka fina björkar bland ledsna björkar.
solstjärna
Annars en fin dag!
rostig taggtråd
Det är inte bara björkarna som är rostiga.

Dimma

Dagen efter var vädret som vanligt igen – regn. Jag åkte till Rogen för att kolla läget och hittade mer björkrost. Tillbaka i Funäsdalen gjorde jag det jag alltid brukade göra när jag inte hade några andra idéer, dvs. gå till Livsäterån. Det var mycket mer vatten än det brukar vara så här års, vilket inte är konstigt med tanke på all regn. Jag får också pudla om Guldturerna som jag berömde efter turen till Grofjället, för i sommar har det varit så blött att inte ens de fint preparerade lederna i Funäsfjällen har stått pall. I början av juni när jag gick här med min syster fanns det ingen gyttja, annat var det nu.

Jag tycker att Livsäterån är finare när det är mindre vatten så jag hade inte så mycket att hämta där, när det dessutom började regna (igen) så packade jag kameran och gick. De tunga molnen hängde allt lägre och till och med den lilla höjden som heter Storvallsruet (som jag tidigare alltid kallat Skarvruet) gömdes i dimman. Det var dock fina förhållanden för att fota enskilda fjällbjörkar som det finns gott om på Flåten, så jag gick ner till bilen för att äta för jag hade hunnit bli vrålhungrig, och kom sedan upp igen för att fota björkarna. Måste passa på som sagt, jag är helt paranoid nu att vinden kommer att slå till när som helst. Det visade sig att det var rätt drag, för nu hade dimman sänkt sig och sikten var stundtals knappt 50 meter. Helt perfekt för att isolera fjällbjörkarna från omgivningen!

Väderprognosen för morgonen lovade vindstilla förhållanden, då lät en natt på badplatsen vid Tänndalssjön som en bra idé. Inte anade jag hur bra!

björkrost
Här är det tydligt att det ska inte vara höstfärger än. Angripna löv och friska löv på samma gren.
rostsvamp
På undersidan av angripna löv syns rostsvampens sporer.
Livsäterån
Livsäterån
röd dvärgbjörk
Ovanligt att se röda färger i år
Fjällbjörk på Storvallsruet
Fjällbjörk på Storvallsruet
fjällbjörk
Den här kompositionen gillar jag starkt!
fjällbjörk i dimma
Det är lätt att isolera träden i dimman.
fjällbjörk i dimma
Allt ser bättre ut med dimma!

2 kommentarer

    • Minna

      Tack så mycket! Ja det var verkligen roligt att gå på utflykter med dig, hoppas på nya! I nästa inlägg har jag bilder från den magiskt fina morgonen, dimma för hela slanten. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen