Husbilsliv i Härjedalen

Jag har skrivit om mina senaste utflykter i separata inlägg, men mellan turerna har jag njutit av vanlife i västra Härjedalen – det jag kallar för mitt “spirituella hem”.

Jag kom till Härjedalen den 19 maj, på vägen kollade jag hällmålningen i Långå. Mitt “sovrum” var ett trevligt ställe vid Lossen, det finns inte på park4night så risken att stöta på andra husbilar var liten. Det var faktiskt knappt någon där, några bilar som körde förbi men annars en lugn oas.

Rogen

Nästa dag åkte jag och Kristina till Rogen för att se om harren fortfarande leker. Kristina hade varit där några dagar tidigare och sett leken, men nu var det tyvärr över så jag får satsa på nästa maj. Jag har aldrig sett fiskar leka, jag har inte ens vetat att det går att se här. Jag tänker liksom bara lax… inte harr. Men nu vet jag! Det var i varje fall en trevlig kväll i Rogen, middag vid en stubbe med varglav. Ingenting mig emot.

Leken är över i Rogen
Leken är över i Rogen

Flatruet

Jag övernattade på Flatruet i fjol och tyckte att det var häftigt. På Flatruet står man i princip aldrig ensam, även nu trots att säsongen egentligen inte börjat var det flera bilar, men hyfsat glest ändå. Den västra sidan hade inte töat än, men lagom till högsäsongen kommer båda sidorna vara tillgängliga och fulla med husbilar.

Jag har inte ens ord att beskriva hur bra jag trivdes. Kalfjäll alltså… jag skulle kunna parkera Wiley permanent här. Stora vidder var man än tittar. Fast okej, när det står 30 husbilar här är risken stor att jag skulle söka mig till lugnare ställen. Som det var nu stod jag kvar en natt till. Jag gjorde en liten promenad, kom inte särskilt långt innan det blev för blött för snön inte smält. Det fanns ingen anledning att få blöta fötter så jag gick tillbaka till bilen, satt på min utsiktsplats och njöt av tillvaron.

Lite is och snö kvar på Flatruet
Lite is och snö kvar på Flatruet
Snövallen vid Flatruetvägen
Snövallen vid Flatruetvägen

Torkilstöten

Torkilstötens stora parkering finns inte på park4night, jag undrar varför. Visst att det lutar, men inte värre än vad jag kunde fixa med nivåklossar. Jag tänker inte lägga till platsen i p4n, men ett tips till dig som läser. En kort promenad uppför och du kan njuta av en sagolikt fin utsikt! Utsikten är inte direkt dålig direkt från parkeringen heller.

Det fanns endast en annan bil – husbil – på parkeringen, men jag konstaterade efter ett tag att den bara står parkerad här, ingen som bor i den.

På kvällen gick jag upp och fotade fullmånen och renar, kolla gärna inlägget!

fullmånen och renar
Nej något hot är jag inte och de fortsätter att beta.

Storsjö

Jag hade några alternativ kring Storsjö, men främst tänkte jag på Sölvbacka strömmar så jag åkte dit först. Jag har varit där flera gånger och tyckt att det skulle vara en trevlig plats för övernattning.

Vägen dit var inte den trevligaste, det har varit avverkning och när skogsmaskinen åkt på den mjuka grusvägen har den skapat en riktig tvättbräda så allt i bilen skramlar. Och i en husbil finns det mycket som kan skramla…

Men jag och bilen klarade oss och återigen fick jag ha hela platsen för mig själv. Jag gick en promenad för att kolla runt och hittade en notis en bit därifrån där det stod att husbilarna får swisha en slant för att utnyttja faciliteterna såsom soptunnor och dass. Nu minns jag inte om det var 100 eller 150 spänn, men alldeles för mycket för att parkera på en allmän plats. Jag behövde inte tömma sopor eller använda dasset eller vindskyddet. Jag valde då att inte betala, det stod ingenting om att parkering i sig kostar. Plus att det är en allmän plats och allt det där. Jag vill alltid göra rätt för mig, men här gick min gräns.

Kabbleka och Wiley vid Sölvbacka strömmar
Kabbleka och Wiley vid Sölvbacka strömmar

Torkilstöten (igen)

Det fina vädret fortsatte, så nästa dag åkte jag tillbaka till Torkilstöten. Nu ville jag göra en lite längre tur, efter att ha sett att det redan är torrt på fjället. Det var bara i backen där det var mycket snö kvar. Även den turen hittar du i ett separat inlägg.

Wiley vid Torkilstöten
Wiley vid Torkilstöten

Flatruet (igen)

Jag kunde inte motstå lockelsen av Flatruet så jag åkte dit för en tredje natt och det var lika härligt som det var tidigare. Det blev en rätt så episk tur som jag gjorde, inte för att turen var på något sätt strapatsrik utan den galna delade regnbågen jag såg. Mer om regnbågen finns i det separata inlägget!

gammal trasig skylt på Flatruet
Den här gamla trasiga skylten gjorde mig fundersam. Vilken ”Vasan” hade de här i februari 2000?
husbil på Flatruet
Det har börjat regna igen men nu är jag nästan hemma.

Ljusnedal

Anledningen till att jag kom till Funäsfjällen igen var att jag ska vara katt- och husvakt i Funäsdalen i början av juni. Jag åkte till huset för att kolla hur jag ska göra med katten (och huset) och sedan till Lossen för en natt, innan den temporära flytten till huset.

När jag kom till Spegeldammen såg jag att skogen hade brunnit. Så nyligen att röken fortfarande steg! Jag blev osäker – det såg ut att vara en kontrollerad bränning, men den där röken… jag ringde en bekant som bekräftade att det var länsstyrelsen/Naturvårdsverket som tagit hand om naturvårdsbränningen, han kände också en kille som hade jobbat med bränningen så han kan kolla om röken är ett tecken på något problem.

I och med att jag nu visste att det var under kontroll åkte jag till mitt smultronställe, behövde inte oroa mig för att branden blossar upp och sprider sig.

Naturvårdsbränning
Naturvårdsbränning
Naturvårdsbränning
Naturvårdsbränningen syns från håll
mäktiga regnskurar
På kvällen blev det åska och några mäktiga regnskurar

Funäsdalen

Nästa morgon var det dags att flytta in i huset och vakta katten. Katten visade sig vara en jättesnäll liten krabat som ville vara nära direkt, inte alls blyg. Jag tog antihistamin i fall, men efter två dagar utan allergibesvär vågade jag testa utan medicin och klarade mig bra ändå. Så himla skönt att min allergi har blivit så bra! Det är bara pollen som fortfarande ger mig symtom, fast just i år var det enormt med pollen.

Någonting som däremot är ett problem är värmen. Det är normal rumstemperatur i huset, men jag är inte van att sova i rumstemperatur. Jag är van att sova när det är 10 grader. Dessutom går det inte att mörklägga sovrummet lika mycket som jag kan mörklägga min plåtis och jag vaknar klockan 5 varje morgon. Dålig sömnkvalitet och för lite sömn, sömnbristen blir värre för varje natt. Jag ser inget annat alternativ än att sova i bilen för att återhämta mig. Det ska dessutom bli kallare från och med onsdag, så det kan också hjälpa.

Nu kommer min syster på besök, roligt att kunna bjuda en säng åt henne. Annars funkar det inte, jag har bara en sovplats i bilen. Nästa vecka avslutar jag mitt uppdrag som kattvakt och då siktar jag på nya fjällturer. Bara jag får vädret med mig!

Regnbåge över Funäsdalen
Regnbåge över Funäsdalen
Mäktigt mörka moln
Mäktigt mörka moln
vattenfall på Funäsdalsberget
Det här vattenfallet på Funäsdalsberget syns endast vid snösmältning eller efter mäktigt regn, som det var den här kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen