Hällmålningar i Härjedalen

Det finns sex dokumenterade hällmålningar i Härjedalens landskap, alla av dem råkar vara i fjälltrakten, såvida Långå räknas som fjälltrakt. Flatruets hällmålning vid Ruändan besökte jag för länge sedan och 2022 gjorde jag en insats för att besöka resten, utom Långå då. Men nu har jag sett hällmålningen även i Långå!

Jag har beskrivit utflykterna till hällmålningarna på bloggen, men i och med att jag nu sett den sista tänkte jag skriva en sammanfattning.

Flatruet

Den mest berömda hällmålningen i Härjedalen är utan tvekan den på Flatruet vid foten av Ruändan. Jag besökte den så länge sedan som 2004 och då fotade jag med en analog kamera! Jag har varit där ett par gånger sedan dess, men inte tagit några nya bilder med digitalkameran så den här skannade diabilden är faktiskt den enda bilden jag har på hällmålningen.

Det är lätt att hitta till hällmålningen, för en av Funäsfjällens “guldturer” går dit. Det är betalväg till parkeringen, sedan är det en fin stig med spångar till fornlämningen. Den som orkar kan förlänga turen och gå till Evagraven för att se den mäktiga ravinen. Kulturhistoria och geologisk historia under samma tur!

Härjedalens mest berömda hällmålning, Flatruet
Härjedalens mest berömda hällmålning, Flatruet

Tänndalen

Huruvida jag verkligen sett alla hällmålningar är öppet för diskussion, i och med att jag inte kunda tyda hällmålningen i Tänndalen. Jag gick runt rätt klippblock, granskade det från alla håll, men kunde inte göra skillnad mellan röda alger och röda målningar. Hällmålningen är otydlig och fragmenterad så det behövs säkert ett tränat öga för att urskilja den, men jag räknar med att jag sett den utan att veta att jag såg den.

Om du vill göra ett försök att se den rekommenderar jag sjövägen. Ta båt eller sup över Tänndalssjön, det stora flyttblocket är omöjligt att missa då det redan syns från parkeringen. Flyttblocket har till och med ett namn: Kärringstenen.

Kärringstenen i Tänndalen
Kärringstenen i Tänndalen

Särvsjön

I Särvsjön på Grannberget finns en liten hällmålning. Byalaget har skyltat en stig dit och hällmålningen finns där skyltningen slutar. Det såg jag inte utan undrade varför stigen plötsligt bara slutar, irrade runt en stund tills jag gick till samma plats och äntligen såg figuren. Så ett tips: titta på klippväggen när stigen slutar tills du ser målningen!

Hällmålningen upptäcktes på 1920-talet, den var täckt av mossa och personen nästan bokstavligt talat snubblade på målningen.

Den lilla hällmålningen i Särvsjön
Den lilla hällmålningen i Särvsjön

Rödsjövålen

Rödsjövålens hällmålning är ett ganska nytt fynd, den rapporterades så sent som 2016. Med tanke på hur hällmålningen i Särvsjön låg under mossa och det här nya fyndet är det inte alls osannolikt att det finns andra, ännu oupptäckta hällmålningar i Härjedalen. Spännande!

Till hällmålningen finns ingen markerad stig, men om du parkerar bilen på vändplatsen nära Östfjällsvallen ser du en snitsel. Själv gick jag via Östfjällsvallen så jag vet inte hur långt det är snitslat mot Rödsjövålen (om alls – jag har ingen aning om vad snitseln egentligen har för syfte), men du kan ta kompassriktning mot Rödsjövålen och kommer rätt. Hällmålningen finns exakt där pricken på kartan finns (det är inte alls så självklart som det låter, jag kommer till det senare).

Hällmålningen vid Rödsjövålen
Hällmålningen vid Rödsjövålen

Rogen

Rogen tar sin blockterräng på största allvar, så det enklaste sättet att se hällmålningen i Rogen är att ta någon vattenfarkost. Hällmålningen ligger på södra sidan av Kläppnäset några meter från vattnet, alltså synlig utan att ens gå på land.

Hällmålningen är rödaktig, men det finns några vita streck. De har troligen ritats innan målningen registrerats som fornlämning, så personen som ristade i klippan förmodligen trodde att målningen var en egendomlig graffiti. Typ.

hällmålning i Rogen
Rödaktig hällmålning med vita streck som inte är en del av fornlämningen.

Långå

Hällmålningen i Långå hittades år 2007, så den är en annan relativt nytt fynd. Den är skyltad från Långå byväg strax väst från Mittån. Om du kör från öster kan du med fördel stanna och kolla Långå skans (vilket jag inte gjorde för jag hade tunnelseende igen och bara ville se hällmålningen). Spännande historia i Långå – flera tusen år gamla hällmålningar och ett försvarsverk från 1600-talet!

När jag svängde från byvägen var skogsbilvägen bommad, så jag lämnade bilen vid korsningen (finns utrymme för ett par bilar), det är knappt en kilometer att gå på vägen så inget problem. Precis när jag skulle åka därifrån kom det någon som öppnade bommen, så jag vet inte om han öppnade bommen för att lämna den öppen genom sommaren eller om han stängde den efter sig.

uppätna björkar
Vad är det som hänt med björkarna?

Den som söker hon finner

I och med att det fanns en skylt i korsningen letade jag efter flera skyltar och kanske till och med en stig. Jag följde vägen för långt tyckte jag för jag hade hällmålningen rakt upp till vänster, bara några hundra meter att gena över kalhygget. Jag ville dock se om det finns en “officiell” väg så jag följde vägen och visst fanns en både en stor parkeringsplats och en ny skylt som pekade mot en mindre skogsbilväg. Jag blev mer fundersam för varje steg, jag väntade på en ytterligare vägvisare men såg inga. Inte heller någon stig. Till slut gav jag upp på vägen och valde det säkra före det osäkra, svängde mot pricken på kartan och gick över kalhygget.

Det måste ha varit fattig tallskog som avverkats här för det var lätt att gå, inga buskar eller annan besvärlig växtlighet. Jag såg några klippor till höger om mig, de såg ut att vara sådana som hällmålare gillar. Fornlämningpricken hade jag dock framför mig nu, även om jag hade vissa tvivel. Jag såg inga klippor alls där hällmålningen enligt kartan fanns.

Jag gick ändå till pricken och hittade ingenting. Inga klippor eller stora stenar. Mot berget däremot, bakom tallarna, såg jag en klippa och på något sätt tyckte jag att det var ett perfekt ställe för en hällmålning. Jag gick upp och såg de redan från långt håll – röda streck!

Hällmålningen vid Hovden i Långå
Hällmålningen vid Hovden i Långå

Halo

När jag stod vid hällmålningen såg jag en halo mellan träden. Halon hade dykt upp redan när jag irrade på kalhygget, men nu blev utmaningen att på något sätt få både halon och hällmålningen på samma bild. Mer vidvinkel än 28 mm skulle ha varit bra, men det gick ändå. Det är roligt att kunna fota en hällmålning på ett mer ovanligt sätt än bara en hällmålning rakt upp och ner!

Hällmålning och halo
Hällmålning och halo
Halo utan hällmålningar
Halo utan hällmålningar
björk och halo
Björkpollen är min kryptonit. Det har varit en besvärlig pollensäsong. Jag trodde att jag har blivit av med min allergi, men nysningsattackerna och kliande ögon säger annat.

Mitt tips till dig som vill se hällmålningen är att ignorera både kartan och skylten (den andra skylten, inte den vid byvägen) och helt enkelt gå rakt mot berget från jakttornet vid kalhygget. Jag har ingen aning om vad syftet med den andra skylten är, jag ser ingen vinst med att följa den. Jag såg inte heller någon stig vid hällmålningen. Pricken på kartan ligger 200 meter fel mot öst.

Jag firade min sjätte och sista hällmålning i Härjedalen genom att fika och äta finska kex (inhandlat i Finland förra veckan). Nu väntar jag bara på att någon upptäcker en ny hällmålning, och nej, det kommer inte att vara jag – hällmålningarna brukar finnas nedanför trädgränsen och jag siktar ju alltid högre än så!

Hovden i Långå
Följ vägen till detta jakttorn och tar sikte på berget Hovden i bakgrunden. Du kommer att se klippan med hällmålningen från långt håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen