Tio i topp: Funäsfjällens 60 toppar på skidor

Jag vet att det är många som hittar till min blogg när de söker information om Härjedalsfjällen, Funäsfjällen i synnerhet. Nu när vintern redan är i full gång i Sverige ville jag tänka tillbaks och minnas alla de fina vinterturerna som jag har gjort. Här i Spanien där jag är nu är det palmträden som svajar!

Jag har alltid gillat listor. Innan jag blev fotograf och vandrare hade jag som största fritidssyssla att följa olika låtlistor, särskilt American Top 40. Den hörde jag på lokalradion på 80-talet, vilket förklarar varför jag lyssnar mycket på 80-tals pop från USA. Det är skrämmande hur jag fortfarande kommer ihåg vilken var den högsta placeringen för vissa låtar, vilka som var etta på listan, men inte kommer ihåg vad det är för dag idag.

Men det är inte musik jag ville skriva om, utan jag ville bara förklara min förkärlek för listor. För nu tänker jag göra en 10 i topp-lista på mina favorittoppar i Funäsfjällen!

På listan finns endast toppar som kan göras som en dagstur utan att åka i lavinfarlig terräng. Jag gör alla mina vinterturer på turskidor, jag gör alltså inte toppturer med siktet inställt på utförsåkning, utan jag föredrar lugna turer som bjuder på lagom utmaning och stor belöning i form av fantastiska vyer! Det här är någonting som du kommer att lära dig om du ”samlar” toppar: utsikten är inte lika fin från varje topp. Om du betar av listan så blir du också en toppkonnässör!

Jag vill också tipsa om lavininformation och lutningskartan på Lavinprognoser.se. Även om dessa toppar kan göras utan att ta sig genom lavinfarlig terräng är det ändå bra att ha koll. En annan sak jag bör nämna är att jag anger alla avstånd som tur/retur, alltså hela turen. Dock är avstånden endast riktgivande, i vinterfjäll är det lätt med både genvägar och senvägar.

Klicka på länkarna för att läsa mer. Vissa inlägg är tyvärr på engelska, jag skrev bloggen på engelska tills våren 2018 så det är vad det är. Jag kan också erkänna att jag har inte stått på varje topp på skidor, men jag känner dessa fjäll utantill så jag vet att det jag säger också stämmer!

10. Ramundberget (Rieme) 1 083 möh

Nummer 10 på listan är en liten och enkel topp med stor utsikt. Ramundberget, eller Rieme, har två toppar varav den norra är den högsta punkten. Den nås enklast via liftsystemet i Ramundberget, men då kan vi diskutera huruvida det är fusk eller inte att använda lift. Den som vill göra jobbet själv följer Nordic Ski-spåret upp mot Ösjöstugan och viker av spåret vid foten av fjället. Rieme har två profiler, norrifrån är fjället snäll och bjuder på lugn åkning, men både på öst- och västsidorna har lavinfarliga branter.

T/R från Ramundberget (utan lift) blir ungefär 15 km. Ett alternativ är att åka från Bruksvallarna/Walles, då är det betydligt kortare men då bör man ha koll på lavinrisken.

Rieme
Inte alla turer är soliga och fina. Om det är gråmulet är det verkligen grått och en liten solstråle gör underverk. Här på Rieme.

9. Långbrottfjället 1 029 möh

Långbrottfjället är en liten oansenlig topp, men ibland är resan viktigare än målet! Med Långbrottfjället har du tre alternativa startpunkter: Fjällnäs, Bruksvallarna och Ramundberget. Oavsett var du startar, räkna med att turen blir över 2 mil t/r. Från Fjällnäs följer du skoterleden, men både från Bruksvallarna och Ramundberget kan du slippa skotertrafiken. I och med att turen är så lång lämpar den sig bra för vårvintern när dagarna är långa. Det som gör att jag gillar Långbrottfjället är egentligen inte själva toppen, inte ens utsikten för att vara ärlig, utan den gamla stugan vid foten av fjällen. Man gjorde ett försök att underhålla Långbrottstugan, men det gick till intet, och numera snöar det in både genom dörrar och fönster. Den som vill sitta inne där det är torrt kan använda rastskyddet på andra sidan ån. Om det är vindstilla är det allra bästa dock att sitta i en solgrop framför Långbrottstugan!

Långbrottstugan
Långbrottstugan. Det var en riktig grå dag med obefintlig kontrast, svårt att säga var fjället slutar och himlen tar vid.

8. Lill-Skarven 1 226 möh/Stor-Skarven 1 260 möh

Jag klumpar ihop Lill-Skarven och Stor-Skarven då de ligger så nära varandra att det är lika bra att göra både under samma tur! Enklast att starta turen är Fjällparkeringen i Tänndalen. Det är en betalväg dit och priset är hutlöst tycker jag. Du kan spara dina slantar och parkera vid skidstationen i Tänndalen, det blir 150 höjdmeter extra men hela turen är inte särskilt lång. Från Fjällparkeringen är det 12 km t/r (båda toppar) men det finns oändligt många sätt att variera turen så den kan bli både längre och kortare. Det lönar sig att ha lite koll på de små branterna, men om du åker förbi Andersborg mot Bruksvallarna och sedan svänger in till fjällkammen till höger kan du helt enkelt följa fjällkammen utan att råka ut för otrevliga branter. Mellan Lill-Skarven och Storskarven är små branta ställen, men igen, ganska så lätt att undvika dem.

Det som jag tycker gör turen trevlig är den underbara våffelstugan Andersborg. De brukar ha öppet varje dag under säsong och har det godaste fikat på fjället!

Om du bara vill göra Stor-Skarven, då blir det en tur på ca 2 mil från Bruksvallarna via Kariknallens våffelstuga. För enbart Lill-Skarven går det bra att göra turen från Högsta Hållans parkering via Malmbäckstugan, som ibland har våffelservering och ibland inte. I vilket fall som helst så följer du skoterleden mot Bruksvallarna från Malmbäckstugan och sedan efter rastskyddet upp mot Skarveh (skarven mellan Skarvarna!). Räkna med 2 mil t/r för det.

Stor-Skarven sett från Rieme
Stor-Skarven sett från Rieme
Lill-Skarven
Lill-Skarven försöker att skaka av de sista av dimmolnen

7. Kappruet 1 014 möh

Kappruet med sina 1 014 meter är av de minsta topparna av 60 toppar, men storleken är verkligen inte allt! Det som gör Kappruet en speciell topp för mig är allt det som finns runtomkring. Bli inte förvånad om Kappruet dyker upp på min 10 i topp när jag gör en likadan lista för sommaren! Det speciella med Kappruet är faktiskt Kappruskaftet, alltså området öster om toppen. Jag älskar fjällbjörkar och andra träd som växer i fantastiska former, och sådana finns det gott om på Kappruskaftet. En annan sak som är fint med Kappruet är närheten till Anåfjällsmassivet. Du kan leta efter ett trevligt ställe för fika, sitta med solen i ansiktet och njuta av de fantastiska formerna som Anåfjället bjuder på!

Det bästa sättet att göra Kappruet på vintern är en valfri plats utmed Mittådalsvägen. Du kan ta dig till skoterleden som under en lång sträcka följer Mittådalsvägen, fast 200 meter från vägen. Då blir turen ca 14 km. Ett annat sätt – kortare – är att åka från Kappruets skidanläggning.

utsikt från Kappruet
Bilden gör ingen rättvisa… motljuset är svårt med foto. På bilden Anåkroken, och bakom den Ånnfjället.

6. Gråhöjden 1 191 möh

Ska jag vara ärlig så använder jag toppen som en ursäkt för att tipsa läsaren om Bolagskammen. Det allra finaste området i västra Funäsfjällen är fjällen runt Bolagen. Sjön ligger alldeles intill gränsen på den svenska sidan. Bolagen är ett ämne för sommaren, men det riktiga dragplåstret för toppbestigaren är Vigelmassivet. Också ett ämne för sommaren. Storvigeln är säkert görbart på skidor, men jag har inte gjort det så jag vågar inte rekommendera. Det jag i stället rekommenderar är alltså Bolagskammen, som bjuder på en hänförande utsikt över Bolagen och Vigelmassivet bakom den. Bolagskammen besöker du smidigt när du är på väg till Gråhöjden, det blir en liten omväg men värt besväret alla gånger. Utgångspunkten för turen är Fjällnäs, du kan följa skoterleden över Malmagen.

Det blir en lite längre tur på ca 2 mil och jag rekommenderar att du startar så pass tidigt på morgonen att du kommer upp till Bolagskammen senast lunchtid. På eftermiddagen lyser solen bakom Vigelmassivet och just här vill jag verkligen rekommendera att du ser fjället med solen bakom ryggen. Efter att du har njutit av fikat med mäktiga Storvigeln framför dig kan du åka de sista kilometerna till Gråhöjden och bärga en 60 toppar-topp.

Om du vill göra en kortare tur kan du starta från Vauldalen, några kilometer på norska sidan. Inledningsvis kan du följa ett preparerat spår till riksröse 149, Ruteröset, och sedan följa fjällkammen till Gråhöjden. Då blir det ca 14 km.

Vigelmassivet från Ruten
Vigelmassivet från Ruten
säregna formen av Vigelpiken
Den säregna formen av Vigelpiken

5. Rödfjället 1 243 möh

Jag nämnde i början att jag inte är den som gör toppturer med sköna svängar i sikte. Jag föredrar snälla utförsbackar där det går lagom fort utan att det sprutar mjölksyra ur ögonen när jag plogar med allt jag har. Rödfjället är en sådan tur. Det är visserligen brant den första biten från Tänndalsvallen, men det planar ut när du väl kommer ut från skogen och efter Svanån blir den en stadig men inte särskilt krävande stigning. Du kan följa vinterleden till gränsen av Rogens naturreservat (det finns en skylt där så du vet exakt var gränsen går) och sedan följa kammen till toppen, eller helt enkelt hitta din egen väg upp. Och sedan njuta av den trevliga nedförsbacken till skogen, där det trevliga slutar och mjölksyran tar vid.

Räkna med 18 km, lite kortare om du genar i stället för att följa vinterleden.

ledkryss
Det var en annan gråmulen dag när jag åkte på Rödfjället. Endast ledkryss som avbryter det gråa.

4. Ösjökläppen 1 091 möh/Ösjövålen 1 096 möh

Jag gillar våffelstugor, det är ingen hemlighet. Vid foten av Ösjökläppen och Ösjövålen i Ösjödalen ligger en trevlig våffelstuga som heter Ösjöstugan, nära Västra Ösjösjön. Tyvärr har stugan inte öppet varje vinter, det beror på om de hittar anställda som kan sköta stugan, men det är en trevlig tur till stugan oavsett och medhavd fika funkar all gånger. Efter en kort uppförsbacke bakom stugan kommer du upp i passet mellan nämnda Ösjökläppen och Ösjövålen, som båda är ganska så oansenliga små toppar utan några utmärkande egenskaper åtminstone nu under vintern. Så varför har jag dem så högt upp på listan? Det är just för att de är så oansenliga. Topparna är superbra alternativ om du saknar större vintervana då Ösjöstugan är ett populärt turmål, oavsett om stugan har öppet eller inte. Det betyder att du inte är ensam, även om du åker själv. Visserligen är det färre som fortsätter på vinterleden upp, men det är i stort sett omöjligt att gå vilse. Kryssad vinterled till passet, Ösjökläppen till vänster och Ösjövålen till höger.

Det blir dock en ganska lång tur på över 2 mil, starten i Ramundberget, och du sparar 3-4 km om du väljer att göra bara en av topparna. Ha koll på var den högsta punkten är, tyvärr är högsta punkten inte den närmaste höjden utan den ligger längre borta.

Ösjövålen
Ösjövålen
Utsikt från Ösjökläppen
Utsikt från Ösjökläppen. Längst bak Stor-Skarven.

3. Skenörsfjället 1 174 möh

Skenörsfjället är den enda toppen på listan som du kan göra utan att avvika från en kryssad led för en enda meter. Det är visserligen en skoterled som går till toppen, men tack vare vår fina allemansrätt är det fritt fram för skidåkarna att utnyttja leden. Med hänsyn till andra trafikanter, förstås! Skoterleden innebär att det är ständig trafik till toppen och vissa tider under vårvintern kan det bli trafikstockning på toppen. Det är lätt att förstå varför alla vill åka till Skenörsfjället när man väl står på toppen. Utsikten är fenomenal tack vara att fjället ligger mitt i det här fjällmassivet som ligger mellan Tännåns och Ljusnans dalgångar.

Kortaste vägen är från Fjällnäs och blir det 18 km, ett par kilometer längre från Bruksvallarna. Från Bruksvallarna går leden via Kariknallen så du kan njuta av en våffla också.

Skenörsfjället
Skenörsfjället sett från Fjällnäs-hållet

2. N:a Gröndörrsstöten 1 095 möh/S:a Gröndörrsstöten 1 034 möh

När du åker över Flatruet kommer du till Ljungdalsfjällen. Även om 60 toppar hör till Funäsfjällen finns det ett antal toppar på Ljungdalens sida av Flatruet, samt i Norge. Utan tvekan den mest berömda toppen är Helags, som med sina 1797 meter är den högsta toppen i Sverige söder om polcirkeln. Och som också är hem till Sveriges sydligaste glaciär. Men i och med att toppturen kräver övernattning (såvida du inte har superkondis och gillar dagsturer på 4 mil med över 1 000 meter stigning) så har jag inte Helags med på listan. Plus då förstås att jag inte själv ha gjort Helags på snö så jag inte kan säga hur den är för någon utan topptursvana.

Då Helags är så hög är toppen synlig nästan oavsett vilken annan topp i Funäsfjällen du står på. Vad jag inte gillar med att se Helags söderifrån är att jag tycker att det är fjällets baksida. Det är framsidan av Helags som är sannerligen spektakulär med den mäktiga bergväggen med en fallhöjd på nästan 400 höjdmeter. Och den ser du från i stort sett varje utsiktspunkt kring Ljungdalen, inte minst Norra Gröndörrsstöten och Södra Gröndörrsstöten.

Det finns två bra alternativ till att göra topparna: 1) Ripans parkering (sväng mot Torkilstötens lift, sedan mot Öjön) eller 2) Torkilstöten. Från båda håll är det ungefär 15 km för att göra båda topparna. Från Torkilstöten åker du mest fritt, bara se upp för den brantaste delen av N:a Gröndörrstötens sluttning. N:a Gröndörrstöten har flera deltoppar, den längst västerut är högsta punkten. Om du kommer från Ripans parkering kan du gå upp mellan de södra topparna av Norra, det är svettigt men inte lavinterräng! Södra Gröndörrstöten har ingen lavinfarlig terräng på norra sidan.

Jag rekommenderar för övrigt att du ser till att komma till toppen senast kl. 12. Då hamnar nämligen Helags bergvägg i skugga. Om du vill se någonting alldeles extra tar du dig till en utsiktspunkt när solen kommer upp (Torkilstöten funkar finemang om du inte vill åka långt innan solen kommer upp). Solens första strålar på bergväggen är en syn du sent kommer glömma!

Södra Gröndörrsstöten
Södra Gröndörrsstöten
Södra Gröndörrsstöten
Södra Gröndörrsstöten efter en dimmig morgon
Norra Gröndörrsstöten
Norra Gröndörrsstöten sett från Viksjövålen. Sjön med de små öarna är Öjön.
Helags sett från Torkilstöten
Helags sett från Torkilstöten

1. Ånnfjället 1 300 möh

Jag försöker alltid vara objektiv i min bedömning, vad det än gäller, men med Ånnfjället kan jag inte vara annat än subjektiv. Det är inget snack om att Ånnfjället är nummer ett! Men så tror jag också att de flesta skulle hålla med mig. Ånnfjället är mångas favorit, av en anledning. Redan på håll sticker Ånnfjället ut. Ånnfjället med sina 1 300 meter är förhållandevis högt i trakten och då hela Anåfjällsmassivet (som består främst av Ånnfjället, Blåstöten och Gråstöten) ligger relativt ensamt är det helt omöjligt att missa Ånnfjällets karakteristiska taggiga form.

Ånnfjället i bakgrunden
Här bodde jag, på övervåningen! Ånnfjället i bakgrunden.

Ånnfjället var en av de allra första topparna jag gjorde när jag började göra toppar. Ånnfjället var också mitt ”hemmafjäll” när jag bodde i Ljusnedal. Jag såg toppen från mitt fönster. Som sagt, omöjligt att vara objektiv när Ånnfjället kommer på tal!

Ånnfjället har alltså en spännande profil och fjället levererar vad det lovar. Det roligaste är att det finns många sätt att göra toppen och här rekommenderar jag nästan att du åker omvägar för turen är relativt kort.

Ett annat tips är att göra turen på snöskor. Det är särskilt när det är isiga förhållanden som jag föredrar snöskor!

Alternativ 1: 14 km. På vintertiden är den enklaste vägen till toppen via skoterleden från Mittådalsvägen och sedan kryssad led nästan till toppen. Kryssade leder går aldrig i lavinfarlig terräng så det är lugnt att följa, om du avviker från leden ha koll på lutningen för Ånnfjället har många små lavinfarliga branter.

Alternativ 2: Drygt 2 mil. Om Nordic Ski-spåret mot Anåfjället är preparerad kan du följa spåret från Ljusnedal upp till den nordligaste punkten av spåret och sedan pulsa några hundra meter genom pudersnö upp till kalfjället (om de inte har trampat den sista delen, det gjorde de under tiden som jag bodde i Ljusnedal) och följa kryssleden till toppen. Tillbaka kan du åka samma väg, eller göra en rundtur genom att åka ner på andra sidan och ta skoterleden från Ånnfjällstjärnen. Det blir en längre tur men den andra halvan är i stort sett bara utför.

Om Nordic Ski-spåret inte är preparerad kan du följa skoterleden i stället. Eller valfri skoterspår för det finns garanterat många skoterspår att följa utanför leden. Du kan förstås också friåka men det är en lång uppförsbacke genom skog i början och det är inte roligt i knädjup pudersnö.

Alternativ 3: 14 km. Turen börjar från Mittådalsvägen, i närheten av Uggtjärnens parkering var som helst det finns plats att parkera bilen. Här finns det inga markeringar att följa så du får navigera själv. En ungefärlig östlig/sydöstlig riktning funkar fint tills du får syn på toppen och siktar på den. Den nordvästra sluttningen mellan Uggtjärnen och toppen är inte lavinfarlig så du får åka upp hur du vill, stanna och pusta ut och titta bakåt för den finaste horisonten som Funäsfjällen har att erbjuda. Skarsfjället, Sylarna och Helags radar upp sig i nordväst och den horisonten har för evigt etsat sig fast på mina näthinnor.

Ånnfjället
Jag har lämnat mina skidor nedanför toppen, det var alldeles för isigt att åka den sista biten upp. Jag har kommit från Ljusnedal, tvärs över det stora öppna området till vänster.
Ånnfjället
En fantastisk förvinterdag med dimma i dalen och solsken på toppen.
Dimfrost på Ånnfjället
Dimfrost på Ånnfjället
Ånnfjället
Ånnfjället sett från sydväst där man kommer upp till kalfjället från Nordic Ski-spåret.

Bonustips

Jag vill tipsa om ett par enkla fjäll som inte hör till 60 toppar men är väl värda besök. De bjuder på en stor utsikt för liten möda!

I Skärkdalen, norr om Flatruet, är Viksjövålen en överraskande bra utsiktspunkt. Åk vägen mot Skärvagsvallen tills du kommer till den stora parkeringen där vägen slutar (eller jo de har byggt på vägen men parkeringen går inte att missa, den heter Hovlinvallen). En t/r till Viksjövålen går på 5 km och det är alltså otroligt hur en sådan liten topp på 927 meter kan vara så bra.

Dunsjöfjället sett från Viksjövålen
Dunsjöfjället sett från Viksjövålen

Söder om Flatruet är Vallarfjället en likadan liten topp med stor belöning. Och nu menar jag inte ens den högsta punkten, utan det stora kalfjällsområdet mellan Vallarfjällets högsta punkt och Stor-Mittåkläppen. Det du ser här är den samma fantastiska horisonten som du ser från Ånnfjället, fast flera kilometer närmare. Stor-Mittåkläppen och Helags ligger tätt inpå varandra sett härifrån och det är en syn som du inte vill missa!

Det finns plats att parkera nära bommen för Mittåkläppsvägen i Bruksvallarna. Du kan följa skoterleden upp mot Storbäcktjärnen och avvika när du känner för det, sedan är det bara att njuta. Det blir en tur på kanske 10 km, du kan göra den kortare eller mycket längre, helt enligt ork och väder och tycke.

Stor-Mittåkläppen och Helags
Stor-Mittåkläppen och Helags sett från Vallarfjället

Så där har du mina bästa tips på vinterturer om du vill börja samla 60 toppar! Det finns naturligtvis fantastiskt många andra alternativ för sköna vinterturer i Funäsfjällen, klicka gärna på nyckelorden för att hitta fler inlägg, eller använd sökfunktionen. Vissa turer har varit superbra, andra mindre bra, men jag berättar alltid ärligt om vad jag tyckte om turen och hur den gick. Om du vill veta mer är det bara att ställa en fråga i kommentarerna, jag hjälper gärna!

3 kommentarer

  1. Å vad jag längtar ut på tur i vinterfjäll nu! Några av de där turerna är bekanta, jag tror jag var med till Långbrottsstugan och jag har också varit på Viksjövålen och kikat på de roliga öarna. Däremot har jag aldrig sett Vigelmassivet från den platsen, har inte varit särskilt långt därifrån och klampat men nu vet jag vart jag vill. Sedan har jag också hört att Gröndalen ska vara fint så dit vill jag också.

    • Minna

      Ja verkligen, jag blev själv sugen på att åka på tur! Ja det var Långbrottstugan som vi besökte. Gröndalen är i stort sett den enda platsen som jag inte har besökt, det är mycket pga att det är en lång tur. På sommaren där dagarna är långa är det myggigt och på hösten när myggorna är borta är dagarna korta. Det är långt även på skidor, men jag vill helst besöka Gröndalen under barmarkssäsongen. Jag vill se sjöarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen