Cueva de Nerja

Min syster var på besök under julveckan, det var roligt att se henne men tråkigt när hon blev sjuk mitt på veckan. På något mirakulöst sätt klarade jag mig men då misstänker att jag också att hon inte led av en vanlig förkylning. Hon fick inte feber men hade mycket ont i bihålorna, så pass att hon behövde se läkare och få medicin. Medicinen fungerade och hon kände sig bättre direkt så vi kunde göra en tur den sista dagen hon var här, den blev uppskattad!

Cueva de Nerja

En kompis tipsade mig om grottorna i Nerja. Jag skulle ha missat grottorna helt om inte min syster kommit hit och det skulle ha varit synd. För grottorna var verkligen någonting som jag aldrig tidigare sett.

Det var mycket varmare i grottan än jag trodde. De måste blåsa in varm luft, brukar det inte annars vara kallt under jord? Jag glömde värmen omgående när jag började se runt. Grottan är fantastisk. Helt makalöst att någonting sådant här finns och att det är helt naturligt. Fast å andra sidan, vi vet ju att Moder Natur är den bästa konstnären som finns. Nacken fick hårdträning, du måste se omkring dig hela tiden och inte glömma att se upp också. Det finns otroligt fina mönster även i taket. Stalaktiter och stalagmiter i alla former och storlekar. Jag har alltid sagt att jag inte är någon grottmänniska men besöket var värt varenda cent. Häftigt är bara förnamnet.

Grottan är strategiskt belyst, du ser vart du går och ser formationerna, men för foto är belysning svag. Jag fotade med ISO 12800 och slutartiderna räckte till med nöd och näppe.

Cueva de Nerja
Cueva de Nerja
Cueva de Nerja
Cueva de Nerja
Cueva de Nerja
Glöm inte att kolla taket!
Cueva de Nerja
Cueva de Nerja
Cueva de Nerja
Taket

Bioparc Fuengirola

I och med att syrran var sjuk men inte febril så kunde vi umgås utomhus. Djurparken i Fuengirola lät som en bra idé.

Jag vet att det finns delade meningar om djurparker men enligt mig är djurparker ett sätt att få pengar för arbetet för att skydda djur. För vissa djurarter är djurparkerna den sista chansen att överleva. Inte alla djurarter är sådana som folk gärna ser, då skänker de inte pengar för att bevara dem. Det behövs vissa populära arter som t.ex. tigrar och gorillor för att locka människor till parken, de får liksom ta smällen för att kunna bevara andra djur. Jag skulle inte vilja besöka en djurpark som inte deltar i arbetet för att skydda djur, t.ex. genom ett avelsprogram eller genom att erbjuda skydd för skadade vilda djur. Vilda djur i bur endast i syfte för att tjäna pengar bör förbjudas.

Jag har besökt många djurparker, några av dem otaliga gånger (t.ex. Järvzoo, när jag bodde i Ljusdal). Jag lärde mig att jag kan räkna med att få bra bilder på en art under varje besök. Ibland hände det att jag inte fick någonting vettigt, utom en trevlig promenad. Men allt som oftast finns det ett djur som bjuder på fototillfällen. Denna gång var det schimpanserna som gjorde det. Vilket var extra roligt i och med att jag inte hade foton på schimpanser sedan tidigare.

Parken är ganska liten så särskilt lång tid tar det inte att kolla allt. De har ingen möjlighet att expandera i och med att parken ligger mitt i stan och jag undrar hur det såg ut tidigare. Jag spekulerar att de hade fler arter med mindre inhägnader. För tigrarna och leoparderna, även för gorillorna, är utrymmet för litet. Men de är sådana arter som lockar människor, så de tar smällen som sagt. För övrigt tycker att jag det såg bra ut, parken har skapat bra förhållanden med utrymmet den har till sitt förfogande.

Ringsvanslemur
Ringsvanslemur
Fundersam
Fundersam
Schimpanser
Schimpanserna tog det lugnt
Schimpans
Är det rätt att hålla intelligenta djur i bur? Det kan diskuteras, men tills att människan slutar förstöra djurens miljö och döda dem för mat är djurparkerna nödvändiga.

Ronda

Min syster hade sett fram emot att se Ronda och de vita byarna i Andalusien och var besviken när allt såg ut att rinna ut i sanden. Men hon kände sig bättre efter att ha fått medicin och jag tyckte synd om henne som fått sin semester förstörd, så jag tog risken att sitta flera timmar i bilen trots att hon var snorig. Okej det låter mer nobelt än det är, för jag var rätt så säker vid det har läget att hon inte hade en förkylning som smittas. Själv led jag bara av bacillskräck.

De vita byarna är en sådan sak som jag inte bryr mig om överhuvudtaget. Jag har redan sett hur många vita byar som helst och förstår inte vad det är som är så speciellt med just dessa. Ronda undantaget förstås, den mäktiga ravinen genom staden går inte av för hackor.

Vägen var bra hela vägen till Ronda. Vår ursprungliga plan var att göra en vandringstur i bergen, den planen rök ju, men nu fick min syster se bergen från nära håll i varje fall när vi åkte på över 1100 möh som högst. När vi åkte ner på andra sidan bergen var det plötsligt dimma i dalen framför oss och vi såg en vit stad i en lucka i dimman. Ronda! Helt sagolikt fint men som vanligt så fanns det ingen plats att stanna.

Efter Ronda hade vi tid att åka till Estepona, som var en annan plats som min syster gärna ville se. Hon var förtjust i alla de små gränderna i den gamla stadsdelen och jag var glad att hon fick en bra avslutning på resan trots allt.

Ronda
Ronda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen