2023 i bilder

Det var på vippen att jag skippade min årliga sammanfattning, men sedan läste jag en årskrönika som en kompis skrivit och blev inspirerad att fortsätta min egen tradition. Tack Kristina för det.

2023 var ett händelserikt år, faktiskt det mest händelserika året i mitt liv. Det började helt som vanligt men så i slutet av mars flyttade jag in i min husbil. Med husbilen åkte jag kors och tvärs i Skandinavien och sedan i slutet av oktober styrde jag kosan till Spanien för att komma undan kylan. Jag älskar vinter men det gör inte Wiley (min husbil) och jag bara vägrade att flytta in i en lägenhet igen.

Jag blir lite imponerad själv när jag tittar på min karta Var har Wiley varit. Jag var uppe i Varanger i Nordnorge och just nu skriver jag denna text utanför Tarifa i Sydspanien, med Afrika inom synhåll på andra sidan av Gibraltarsundet.

Jag behöver säkert inte säga det, men det har blivit oceaner mer foto än det brukar. Jag har nästan tre gånger så många foton som jag hade i 2022, fyrdubbelt jämfört med 2021. Sexdubbelt jämfört med 2020! Dock har jag varit lite snällare vad gäller gallring, jag raderar inte lika hårt som jag gjorde tidigare. Det är för att jag har börjat skriva böcker och behöver säkerställa att jag har lämpliga bilder. Den första boken har blivit kraftigt försenad av olika anledningar, men jag satsar stenhårt på att få ut den under våren!

Januari

Stora Härjångsstöten
Stora Härjångsstöten

Jag hämtade min husbil i december och då husbilar normalt används under sommarhalvåret saknade denna en motorvärmare (eller dieselvärmare). Januari 2023 var en kall månad och då ville jag inte kallstarta bilen mer än absolut nödvändigt. Jag höll mig mestadels till Storsjö, men en tur blev det i Ljungdalen. En kortis på Torkilstöten, men då fick jag också se en strålkastare på Stora Härjångsstöten.

Februari

Lugnet
Lugnet

I februari fick jag en motorvärmare installerad och då blev min värld lite större på en gång. Jag gjorde två superfina turer, Husvålen och Norra Gröndörrsstöten, men månadens bild är från en tur jag gjorde i sällskap med Kristina, vi följde skoterleden mot Vallarfjället. Det var en grå dag men grå dagar behöver inte vara dåliga dagar. Jag blev överlycklig när jag såg den här enkla kompositionen med den finfina fjällbjörken.

Mars

Norra Gröndörrsstöten
Norra Gröndörrsstöten

Början av mars månad var blåsig. Vilket för övrigt är ett ord man kan använda för att beskriva hela vintern. Men annars är mars början på den bästa tiden av året, vårvintern, och jag gjorde turer vid varje tillfälle jag fick. Månadens bild är från en tur efter en stormig vecka, jag var ärligt talat lite oförberedd att det skulle blåsa så hårt som det gjorde, men det gick bra ändå. Och så fick jag den här bilden som jag är så otroligt nöjd med.

April

Bokskog
Bokskog

Vi går direkt från vinterfjäll till vårgrönska! Jag flyttade in i husbilen som sagt och åkte till Skåne för att hitta varmare temperaturer. Då fick jag gott om tillfällen att fota bokskogar och det är det jag tar med mig från Skåne. Annars är jag ganska så färdig med Skåne, det blev plågsamt tydligt att husbilar ej är välkomna där.

Maj

Hovs hallar
Hovs hallar

Jag hade hört mycket om Hovs Hallar, så naturligtvis ville jag åka dit när jag ändå var i södra Sverige. Visst var det häftigt när vågorna slog mot klipporna, jag hade kameran på serietagning och det gav resultat.

Juni

Solnedgång över Helags
Solnedgång över Helags

I och med att jag bor i min husbil har jag inte ett hem på samma sätt som man brukar uppfatta ett hem. Mitt hem är där jag parkerar bilen. Men jag har också ett ”spirituellt” hem och det är Härjedalen. När jag tänker på hem är det Härjedalsfjällen. Ända sedan jag skaffade husbilen har jag drömt om att övernatta på Flatruet. Eller ärligt talat, jag har drömt om att göra det långt innan jag ens tänkte tanken på att skaffa husbilen. Det finns knappt något häftigare ställe att övernatta på! Början av sommaren var varm och jag åkte norrut via Ludvika och Transtrandsfjällen, landade i Ljusnedal i några dagar och sedan äntligen uppfyllde jag drömmen om att sova på Flatruet. Och fotade solnedgången från bilen, jag behövde bara öppna sidodörren på glänt och sticka ut kameran. Jisses vad jag saknar fjällen.

Juli

Resan fortsatte norrut. Jag besökte Pieljekaise nationalpark och fick se midnattsolen från en fjälltopp. Jag åkte till Norge, gjorde några häftiga toppturer på Senja, besökte Lyngenalperna och fick mersmak, och till slut kom till Varangerhalvön och häpnade över klipporna. Ett helt utomjordiskt ställe alltså. Jag har massor av favoritbilder att välja från för juli månad, men det fick bli denna från Varanger. För att klipporna är så häftiga.

Augusti

Abisko
Abisko

Jag hade gärna stannat i Nordnorge längre än jag gjorde, men ett väderomslag ställde till det. Den fina och varma sommaren var över på bara en natt typ, för att sedan vara kall och regnig. Det medförde ett nytt problem för mig – jag kunde inte längre strömförsörja min dator. Jag hade använt en kraftstation som jag laddade med en solpanel, men utan sol kan jag inte ladda och utan kraftstationen kan jag inte använda datorn. Jag hade inget annat alternativ än åka tillbaka till Sverige och köpa en ny dator som jag kan ladda via USB och 12 V.

Jag höll mig till Jämtland under augusti, gjorde en fin tur till Sylarna när det för ovanlighetens skull blev en lucka i vädret, drog på mig en förkylning på grund av snoriga människor i samma rum och blev frisk i slutet av augusti, lagom till att det var dags att åka till Abisko för att fota höstfärger. Månadens bild är från den 31 augusti. Både höstfärgerna och solskenet lyser med sin frånvaro…

September

Norrsken i Stora Sjöfallet
Norrsken i Stora Sjöfallet

Min plan var som sagt att följa höstfärgerna från Abisko till Skåne. Jag lyckades med bedriften att missa precis allt. I Abisko var färgerna senare än vanligt, i Stora Sjöfallet var det fint men då jag hade jag inte mycket tid i och med att jag var tvungen att åka till Östersund för besiktning. Till Grövelsjön kom jag efter en blåsig dag och löven hade fallit i vinden. Men höstfärgerna offrar jag gärna när jag får se häftigt norrsken. Jag har aldrig tidigare sett blått norrsken så jag är nöjd bortom alla ord.

Oktober

Kossor på Öland
Kossor på Öland

Jag hade planerat att besöka Öland i våras men det blev inte av. Nu hade jag tid och spenderade en hel vecka på den fina ön. Det blev många möten med djur, de med möss i bilen glömmer jag gärna men kossorna var desto trevligare.

November

Höstfärger!
Höstfärger!

Det var otippat, men jag hittade höstfärgerna till slut i Spanien. I november. I en ravin i närheten av en liten by som heter Alberracín. Även om jag helst skulle njuta av snön i Sverige var det inte fel att vara i Spanien, för här kan jag vandra. Och som alla vet så älskar jag vandring mer än någonting annat. Det är häftig natur i Spanien och många berg att bestiga!

December

Fina kor i Sierra Nevada
Fina kor i Sierra Nevada

Sierra Nevada var på toppen av min önskelista när jag kom till Spanien. Och Sierra Nevada levererade. Jag fick se snöpudrade toppar och se Mulhacen på nära håll, Mulhacen som alltså är Spaniens högsta berg på fastlandet. Jag gjorde också ett par minnesvärda vandringsturer. Trots det mäktiga landskapet är min favoritbild ändå den här söta kalven. Vad kan jag säga liksom, jag gillar kossor!

2024

Planen för nästa år är att fortsätta att bo i husbilen, men exakt var jag gör det är en annan sak. Min längtan efter vinterfjäll är för stor att stå emot så jag åker till Sverige i mars. Tror jag. Hur jag får till det så att jag klarar de kalla temperaturerna är för närvarande en öppen fråga, men det löser jag på något sätt. Where there’s a will, there’s a way.

På sommaren tänkte jag åka till Nordnorge igen, men nu är jag inte så säker. Jotunheimen och Jämtlandsfjällen lockar också. Jag tror jag gör ett försök på Jämtland och åker någon annanstans när jag ledsnar på myggen. Eller regnet.

Nästa vinter är alldeles för långt borta för att ha planer. Men som det känns nu så behöver jag en lösning för att kunna stanna i Sverige. Eventuellt flyr jag söderut när det är som kallast och mörkast och återvänder lagom till vårvintern. Men mycket kan hända innan dess så allt är ytterst teoretiskt. Vill du veta hur det går får du gärna prenumerera på bloggen!

3 kommentarer

  1. Vilken tur att jag inspirerade dig att sammanfatta året för det där var absolut värt att publicera. Så mycket du har sett och gjort i år. Vilken variation och vilka fantastiska berg du sett. Så kul att följa. Kul också att jag fått följa med på några turer.

  2. Anita

    Vilken fantastisk resa med Äventyr Minna
    Så häftig, jag älskar att läsa dina blogg och få se dina fina bilder .
    Lycka till i de nya året 2024 med massor av Äventyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen