Parc Natural del Delta de l’Ebre

Nu har jag äntligen kommit till Ebre-deltat, det som var mitt mål i brist på bättre idéer i början när jag planerade min Europa-resa. Det är den speciella formen av deltat som lockade mig, så det är dit jag vill åka nu!

Flamingor

Jag kommer dock inte ut på stranden utan tvärnitar när jag ser massor av flamingor. Tusentals!! Gud vad roligt, jag har aldrig sett en flamingo i det vilda! Tyvärr blåser det dock så det går små vågor på vattnet, inte så skönt. Jag bestämmer mig för att komma tillbaka vid solnedgång, då får jag fint ljus och vinden har förhoppningsvis avtagit.

Tusentals av flamingosar
Tusentals av flamingosar

Jag ser också flera ägretthägrar. Tror jag de är. Jag såg en i Ljusnedal för några år sedan, där är ägretthägern en raritet. Här är jag nära att köra över en.

Jag kör till stranden. Jag vill inte gå en promenad just nu utan hellre väntar på finare ljus senare på eftermiddagen.

Det börjar klia i foten. Vad f*n? Jag har fått ett myggbett och jäkeln surrar nu runt i bilen! Jag dödar myggen och smetar på kortison och tar en anti-histamintablett. Saker jag trodde jag slipper i november.

Jag går en promenad på stranden och är tacksam för antihistamintabletten. Det är myggigt på riktigt.

stranden Parc Natural del Delta de l'Ebre
Jag blir inte klok på sanden. Det är inte bara sand, utan mer som lera blandat med sand. Fast vad vet jag om sand. Jag brukar hålla mig till bergen.
Flamingor i kvällsljus
Flamingor i kvällsljus
Flygande flamingor
Flygande flamingor

Jag kör tillbaka till flamingorna på kvällen och fotar nu när ljuset är fint. Tyvärr har inte vinden avtagit, men det håller myggorna borta i varje fall. Konstigt att det blåser här men inte ute på stranden.

Nästa morgon åker jag till deltat redan när solen kommer upp. Det ger mig en möjlighet att fota flamingor i morgonljus.

Ägretthäger med gäster
Ägretthäger med gäster
Flamingor i morgonljus
Flamingor i morgonljus

På eftermiddagen går jag en promenad på den långsmala udden (jag kallar den för udde i brist på ett bättre ord. Det är liksom en flera kilometer lång strand med hav på två sidor.). Det blir frustrerande rätt så fort – ingenting ändras. Det är också svårt att bedöma avstånd. Jag tittar bak mot parkeringen och det ser likadant ut hela tiden.

Efter tre kilometer vänder jag på klacken. Det här känns helt meningslöst. Jag kan lägga Ebre-deltat bakom mig och åka till bergen igen!

Delta de l'Ebre
Delta de l’Ebre. Det är liksom… platt.
växt som denna leriga sand har täckt
En växt som denna leriga sand har täckt, förmodligen tack vare de hårda vindarna ett par dagar sedan.
Wiley på beachen
Wiley på beachen

Ermitat

Jag kommer att besöka de berömda bergsområdena så småningom, som t.ex. Sierra Nevada. Jag har flera månader på mig så jag har tid att besöka många andra platser längs vägen, och någon brist på berg råder det inte i Spanien. Jag kollar helt enkelt Spaniens topografi och väljer berg som ligger ungefär i den riktning som jag vill åka. Vilket just nu är mot sydväst.

Jag åker inga långa dagsträckor så det tar mig tre dagar att komma till mitt nästa mål, Valdelinares. Den sista natten innan Valdelinares parkerar jag mitt i ingenstans vid en ”ermitat”, eremitage. Det ligger gamla eremitage överallt och jag fick ett tips nyligen om att de är bra ställen att övernatta vid. Just denna ligger på 1 500 meters höjd. Vad var det jag sade om bergen i Spanien?

Jag går ut efter att de blivit mörk och kollar stjärnhimlen. Karlavagnen ligger lågt i horisonten! Har aldrig sett den så nära horistonten. Jag börjar fota men tyvärr är det inte helt molnfritt och några moln driver in i min komposition så jag går in och lägger mig tidigt. Topptur i morgon!

by på en kulle
Det finns många byar som ligger på en kulle
Penyagolosa
Toppen av berget i bakgrunden såg jag även från Ebre-deltat och undrade vad det var för något. Penyagolosa på 1815 m, tror jag. Skulle ha varit roligt att göra den, men nu har jag ett högre mål.
vägen till Vistabella del Maestrazgo
Vägen till Vistabella del Maestrazgo
snökäppar
Uppe på nästan 1200 möh planar vägen ut. Det var första gången jag såg dessa snökäppar. Jag tror att de står här permanent, inte som i Sverige där de tas bort för sommaren.
Ermita San Bernabé
Ermita San Bernabé
Höstfärger
Höstfärger
Vintergatan bakom Ermita San Bernabé
Vintergatan bakom Ermita San Bernabé

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen