Slutet av augusti

Jag har varit sjuk i en vecka. Inte helt däckad, ingen feber tack och lov, men allt annat som hör till en förkylning har jag haft. Jag har fått kurera mig hos en kompis, otroligt skönt att kunna stå på samma plats när kroppen behöver vila för att besegra bacillerna. Och nu, alldeles i slutet av augusti, känner jag mig frisk nog att fortsätta resan norrut. Jag hostar fortfarande men det händer mest bara när jag pratar, och vem ska jag prata med liksom?

Slagnäs

Jag är på väg till Abisko, det är för långt att åka i en sträcka så jag stannar på en trevlig friparkeringsplats i Slagnäs. Det finns massor av plats men jag är helt ensam här. Kan tänka mig att det var annat i juli. På kvällen när jag kollar nyheterna går det upp för mig att det är super blue moon i morgon. Som om inte det var häftigt nog så jag räknar jag ut att månen kommer upp i Lapporten, sett från Nuolja. Oh my god. Varför kollade jag inte detta tidigare? Det betyder att jag MÅSTE hinna till Abisko i morgon. Jag borde ha åkt längre idag… men det är vad det är.

På morgonen när jag kliver upp ser jag att det är dimma på sjön (eller Skellefteälven, faktiskt) så jag går ut i foppatofflorna med kameran i handen. Jag fångar en flock svanar i morgonljuset och lite dimma innan solen bränner bort allt. Det var riktigt fint.

morgondimma
Nu fick jag bråttom med att gå ut med kameran. Tur att bilen stod alldeles vid vattnet!
Svanar
Svanar
Wiley vid Skellefteälven
Wiley vid Skellefteälven

Nuolja

Jag hinner till Abisko i god tid. I morse när jag kollade väderprognosen skulle det vara en klar kväll, men under dagen har prognosen ändrats och jag kan se det med egna ögon, det är mulet. Inte bara mulet, utan också regn i luften. Jag vill dock inte ge upp utan att ens försöka, jag tycker att tillfället är så pass unikt (åtminstone för mig) att jag måste försöka. Så jag går upp en bit på Nuolja, tittar på Lapporten men det är hopplöst. Jag kan knappt ens se Lapporten, det regnar därborta. Och inom kort regnar det också på mig, det är bara att acceptera att min fina plan gick till intet. Men nu är jag i Abisko i varje fall och ska stanna här ett par veckor kanske. Gott om tid att fota någonting annat!

Nästa kväll – den sista augusti – går jag upp på Nuolja igen. Enligt väderprognosen finns det en chans för sol på kvällen och jag vill så himla gärna fota fjällen i kvällsljus, utsikten från Nuolja är exakt så bra som alla säger. Fast de flesta pratar om Lapporten och norrsken förstås. Men det finns massor av annat att se, man ser faktiskt nästan hela Abisko nationalpark från Nuolja.

Men så är det detta med prognosen. Andra kvällen, andra nitlotten. Det hjälper inte att jag ser klar himmel i öst när det är moln i väst där solen finns. Det är ytterst filtrerat ljus som jag ser för en stund, men nu har jag i varje fall fått se hela utsikten, inga regnskurar någonstans. Det är en sak som slår mig – färgerna har knappt börjat skifta. När jag åkte från Kiruna var det gult i björkskogen men här i Abisko är det grönt. Är det tidigt i Kiruna eller sent i Abisko?

andra sidan Torneträsk
Det enda kvällsjuset jag såg var på andra sidan Torneträsk. Mot Lapporten var det regn.
Abiskojåkkas delta i Torneträsk
Abiskojåkkas delta i Torneträsk
Ballinvággi
Andra kvällen. Det regnar inte men något kvällsljus finns det inte att prata om heller. Men nu fick jag i varje fall se landskapet och tyckte att denna dal, Ballinvággi, var mycket mer intressant än Lapporten.
Nissonvággi
Nissonvággi är en annan intressant dalgång. Lapporten finns strax till vänster utanför bilden.
kantljung
Plötsligt såg jag någonting vitt framför fötterna. Otippat att hitta blommor så här års och denna var en ny bekantskap för mig – kantljung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen