Lill-Kesudalen

Enligt prognosen skulle det vara nästan lika fint som i går så då var frågan hur jag skulle kunna utnyttja dagen på bästa sätt. Till slut landade det på gruvhålen vid Vargtjärnsstöten (eller i Lill-Kesudalen, beror), jag gick över en av dem i våras men har inte kollat någonting närmare.

Det är mycket myr i Lill-Kesudalen, nästan hela dalen är myr faktiskt, men som jag sade i går så är det väldigt torrt nu och jag riskerade blöta fötter på bara ett ställe. Gruvhålen syns från långt håll så det gjorde ingenting att jag avvek från stigen flera gånger när fina fjällbjörkar bara stod och väntade på att jag skulle fota dem. Och vänta fick jag också göra, det var ganska mycket moln och ljuset var lite flyktigt.

Väl framme vid gruvhålen undrade jag varför de kallas just för hål. Jag kollade inte varje men de jag såg var inte så mycket hål som öppna sår. Alltså bara en ytlig grop med stenmaterial som rullat ner. Men det kan ju vara att det funnits riktiga hål som sedan fyllts på. Ingen infotavla där och jag har inte letat, erkänner, så intresserad är jag inte.

Nu var det som tur var att även om jag hade siktat på gruvhålen så fanns det annat där som var mycket mer intressant. Fjällbjörkar i höstfärger. Behöver jag säga mer?

Gruvhålen vid Vargtjärnsstöten
Gruvhålen vid Vargtjärnsstöten
Fjällbjörk och Helags
Fjällbjörk och Helags
En rund fjällbjörk
En rund fjällbjörk
Fjällbjörk och Vargtjärnsstöten
Fjällbjörk och Vargtjärnsstöten (jag tror att du börjar ana ett tema i stil med fjällbjörk och fjäll)
fjällbjörk och Helags
Fjällbjörk och… du vet.
Ett gruvhål
Ett gruvhål
fjällbjörk och Lill-Kesudalen
Här fick jag vänta rätt länge så jag passade på att äta lunch. Till slut fick jag lite ljus på björken men resten av Lill-Kesudalen är i skugga.
fjällbjörk i höstfärger, snygga moln och Helags
Jag är medveten om jag upprepar mig men en snygg fjällbjörk i höstfärger, snygga moln och Helags? Hur kan jag INTE ta en bild?
röda björkar
Björkarna blir sällan röda så jag läste på lite för att ta reda på varför vissa är röda. Det är tydligen ingen egenskap hos trädet i sig, de här björkarna kan vara gula nästa år, utan det är fråga om förhållandena. Den röda färgen är någon slags skyddsmekanism och uppstår t.ex. när det är torrt och kallt. Det är ingenting unikt för björkar heller. Oftast ser man det med blåbär, blåbärsriset blir alldeles rött efter frostnätter.
fjällbjörk
Jag gick tillbaka över Stortuvan men då hade det redan blivit helmulet. Jag väntade ett tag här men gav upp efter några minuter och åkte hem för att fika!

En kommentar

  1. Man kan aldrig få för många björkar i höstfärger i fotoarkivet. Så det så. Särskilt inte om det råkar vara sol (mina är mer blåst-regn i år). Intressant med den röda färger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen