Det andra Grönfjället

Det finns två fjäll med namnet Grönfjället i Västra Härjedalen. Ett av den gjorde jag för flera år sedan som en del av 60 toppar och det andra har jag funderat på att göra sedan dess ungefär. Närmast kom jag i vintras med det dåliga snöläget satte stopp på det. I och med att jag nu försöker att avstå från att göra toppar så planerade jag inte att göra toppen i dag heller, men en liten bit upp på sluttningen kan jag väl gå för utsiktens skull?

Det största dragplåstret med att gå mot Ljungdalsfjällens Grönfjället är naturligtvis Silverfallet. Jag var lite besviken med mina vattenfallsbilder förra veckan och nu dessutom när höstfärgerna är superfina så var Silverfallet en ”no-brainer”. Men, så lätt som jag får det att framstå är det absolut inte. Jag stod och funderade länge och blev inte klokare. Det finns inte så mycket vatten i ån nu, det har visserligen regnat men inte tillräckligt. Jag brukar säga att jag gillar mina vattenfall när det är mindre vatten i dem, men nu var det lite för lite även för min smak. När det till råga på det också blåste hårt så fick jag ta till alla tricks för att skapa någonting överhuvudtaget.

Problemet som jag behövde lösa var att jag använder en lång slutartid för att sudda ut vattnet men då blir även träden suddiga då de rör sig i vinden under exponeringen. För att komma runt behöver jag helt enkelt två exponeringar – en kort för träden och en lång för vattnet och sedan slå dem ihop i Photoshop. So far so good. Sedan såg jag hur en regnskur rörde sig i söder samtidigt som solen lyste upp björkarna runt ån och fick ett helt nytt problem. Kontrasten var enorm, fullständigt omöjligt att behålla detaljerna i träden, vattnet och himlen i en och samma ruta. Nu började jag gaffla i stället (gaffling = ta en serie bilder med olika exponeringar). Jag hade dock bara polariseringsfiltret på objektivet och det blockerade inte tillräckligt med ljus nu när solen var ute, så mina slutartider var för korta för att sudda ut vattnet och någon tid fanns det överhuvudtaget inte för att skruva på ett gråfilter.

Så då hade jag lite jobb att göra på datorn. Först skapa en HDR för att få korrekt exponering över hela bilden och sedan simulera lång exponering i Photoshop (teknik som jag beskrev för tre år sedan). Sedan fixa trädtopparna som hade rört sig mellan exponeringarna (vilket är ett problem med HDR-tekniken). I och med att slutartiden var så kort så blev vattnet inte helt så suddigt som jag skulle velat ha det, men det var så fint med ljuset att jag är nöjd att jag fick någonting alls. Och sedan har jag ju bristande kunskaper i Photoshop, vilket inte hjälper.

Silverfallet i höstskrud
Det är lite HDR, lite simulerad exponering och lite annat PS-jux. Men fint ljus!
Höstens färger vid Öjönån
Höstens färger vid Öjönån

Men innan jag kunde börja jobba i Photoshop så hade jag ju en tur att gå. Jag hade länge velat fota den lilla bäcken som faller på Grönfjällets branta sluttning men nu när det är så lite vatten så var det knappast några vattenfall där. Jag har sett bäcken under dagar då det regnat mycket och då är den riktigt fin, men jag har aldrig kollat den närmare. Så i stället för att gå till bäcken gick jag raka vägen upp för att få en utsikt och visst var det en fin utsikt! Jag såg hela Skärvagsdalen och såg Öjönån slingra sig genom den gula skogen. Solen hade försvunnit igen utom några små ljusstrålar som flyttade sig över landskapet med vinden samtidigt som det också fanns lite regn här och var. Det kom några droppar på mig också men annars klarade jag mig undan igen.

När jag stod på den första höjden så konstaterade att jag Grönfjällets topp var alldeles för nära att inte göra den nu när jag ändå var här. Så jag gick till toppen och fick då en utsikt mot Helags men i och med att molnen hängde så lågt över fjället så fanns det inte mycket att se. Jag vände tillbaka och gick till Silverfallet igen för att kanske hitta någonting som jag hade missat på vägen upp. Jag stannade vid mitt favoritställe, där vattnet faller över en klippa som från sidan ser ut som en näbb.

När jag gick på transportsträckan till parkeringen började solen komma ut lite mer. Det var några fina fjällbjörkar runt en myr så jag väntade på strålkastaren, tog bilderna och gick till bilen, allmänt nöjd med dagen.

Höstens färger vid Öjönån
Verkligen fina färger när det blev en liten lucka i molnen
Höstens färger vid Öjönån
Höstens färger vid Öjönån
Regn på andra sidan Skärvagsdalen
Regn på andra sidan Skärvagsdalen, mot Flatruet
Ruska (höstfärger) i Skärvagsdalen
Ruska (höstfärger) i Skärvagsdalen
Skärvagsdalen
Skärvagsdalen
Utsikten mot Helags från Grönfjällets topp
Utsikten mot Helags från Grönfjällets topp
favoritställe vid Silverfallet
Mitt favoritställe vid Silverfallet
Strålkastare på fjällbjörken
Strålkastare på fjällbjörken
taggtråd
Jag har skrivit så mycket illa om stängseltrassel som renskötarna lämnat efter sig att det är bara rättvist att visa vad andra har glömt att ta med sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen