Tröstpriset

Det har inte varit någon trevlig helg, i går regnade det i stort sett hela dagen, det var först på kvällen som solen kom fram. Det var dock inte varmt bara för det och när jag började min vandringstur i dag så visade termometern 8 grader. Det är inte särskilt mycket i sig men lägg till den friska vinden så börjar det redan närma sig nollgradigt. Jag gick med yllehandskar och sedan med huvan på huvudet för mina öron började frysa. Långkalsongerna skulle inte ha varit fel.

Jag gick från Nordsätern mot Storådörren. Min plan var att kolla Rensnävskalet och sedan göra Rensnävet 1092 – jag anger meterna för det ligger ett annat Rensnävet 10 km nordväst, 1404 m till höjden – men det var inte alls roligt att gå i den bistra vinden så jag gav upp på planen, det var helt enkelt inte värt besväret då det mindre Rensnävet inte är en riktig topp i den mening som jag samlar dem. Men helt tomhänt ville jag inte gå därifrån så jag siktade på den närmaste kullen, så liten att den knappt höjde sig ovanför träden men stor nog att ha fått ett trevligt (hmm…) namn, Rövskårhammaren.

Från Rövskårhammaren kämpade jag mig i motvinden till renvaktarstugan för lunch, jag visste att det fanns en trevlig sittplats i lä bakom stugan. Men inte i dag, det blåste så pass hårt att vinden virvlade runt stugan och jag ville inte sitta där och huttra en sekund längre än jag behövde. När jag stod upp och skulle plocka upp ryggsäcken, såg jag en skylt som bad besökare att respektera hemfridszonen. Jag hoppas att plankorna bakom stugan inte räknas…

Med vinden i ryggen var jag snabbt tillbaka vid bilen. Det är sällan jag är glad att gå i skogen men i dag var en sådan dag.

Fjällbjörken vid stigen till Storådörren
Det är tradition att jag tar den här bilden. 2 ut av 2 räknas väl som tradition? Jämfört med bilden från 2018 (följ länken i texten ovan) så ser jag att björken har tappat en gren, den som ligger på marken till vänster.
brunaktiga björklöv
Björken hade avvikande färg, mycket mörkare än andra björkar, lite brunaktig. Jag var orolig att det är björkrost eller insektsangrepp och kollade närmare, men färgen sitter i bladen, inte på dem. Läste sedan att brunaktiga björklöv är en naturlig variation som kan hända i början av sommaren, senare ska färgen skifta till den normala gröna.
vissna kråkbär
Annat som var brunt var kråkbärsris. Jag har aldrig sett så mycket brunt kråkbärsris, växten är ju vintergrön. Försökte ta reda på varför men blev inte helt klok, enda teorin jag egentligen hittade är att gnagare äter upp dem.*
vissna kråkbär
Det ska vara ett bra gnagarår i år så kanske har gnagare ätit barken? Måste kolla närmare om jag ser vissna kråkbär igen.
lutande fjällbjörk pga dörrvinden
Björkens lutning i bilden är lite missvisande, i verkligheten lutar den ännu mer och i nordsydlig riktning och visar effekten av dörrvinden. Synder-Storådörrfjället i bakgrunden.
lutande fjällbjörk pga dörrvinden
Samma björk från motsatt håll, nu har jag Storådörren bakom ryggen

~ ~ ~

Uppdatering 2022-06-28: Jag tog reda på varför kråkbärsriset är brunt. Kråkbären lider av frostbränna (eller frosttorka), som uppstår när det är varmt på våren och växten börjar växa, samtidigt som det fortfarande är tjäle i marken så den inte kan suga upp vatten. Men det kan dels också vara sorkgnag, så jag var inte helt fel ute när jag spekulerade om gnagaråret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen