Svarthakedoppingar

Storsjö fågelskyddsområde blev något av en besvikelse, det finns inte en skvätt att se från fågeltornen. Inte utan teleskop i varje fall. Men då är också fågelskyddsområden avsedda för fåglar, inte människor, så jag ska inte klaga. Det finns dock fåglar att se i Storsjö, jag behöver inte gå mer än några hundra meter till Kyrktjärnen och där finns det en skrattmåskoloni (med några dvärgmåsar). Svarthakedoppingar bygger gärna bo i anslutning till skrattmåskolonier och det visade sig att de svarthakedoppingar jag såg i maj höll sig till tjärnen. Vilket gjorde mig väldigt glad för nu kunde jag följa en svarthakedoppingfamilj från första parkett!

Det finns tre svarthakedoppingsbon, en bara någon meter från vägen och det är det som jag har följt, ett bo är för långt borta för att fota och det tredje boet har jag faktiskt inte sett men det måste vara där för det är tre par doppingar. Första gången jag såg boet hade snösmältningen kommit igång ordentligt och vattennivån i Storsjön steg mycket, jag var orolig över att boet skulle översvämmas. Någon sådan risk fanns det dock inte för fåglarna har en strategi för ändringar i vattennivån och bygger sitt bo på en flytande plattform.

Nästan varje dag har jag besökt tjärnen för att kolla hur det går. Först försökte jag att få snygga speglingar men det blåser tydligen alltid i Storsjö och de få gånger det inte blåste så hade jag annat för mig och helt spegelblankt vatten såg jag aldrig. Efter några veckor när växtsäsongen tagit fart så blev det så mycket växtlighet kring boet att det blev meningslöst att försöka fota det. Då började jag kolla boet för att se när ungarna kläcks, för jag ville verkligen se de små söta dunbollarna!

Nu har det äntligen hänt så jag berättar resten av historien med bilder!

2022-06-02

Häckningen har börjat
Häckningen har börjat
Svarthakedoppingar
Svarthakedoppingarna brydde sig inte om människor men när en annan fågel kom för nära gillades det inte alls. Den andra doppingen sjasade bort inkräktaren och den ruvande fågeln följde händelserna noga.
häckande svarthakedopping
Skulle ju ha varit fint för min del om det varit spegelblankt men nix, det hände bara inte.
skrattmåsarna bygger bo
Skrattmåsen bygger bo

2022-06-04

svarthakedoppingar häckar
Jag har inga bättre bilder där båda föräldrarna är med. Men här syns det i varje fall att de har olika färger, den som ruvar kallar jag för Blondinen och den andra för Moroten. Föga förvånande är det den med blekare tofsar, Blondinen alltså, som är honan.
svarthakedoppingens ägg
Nu tar Moroten över ansvaret och jag räknar fyra ägg i boet.
svarthakedoppingen häckar
Den ordnar till boet lite efter att ha lagt sig på äggen.

2022-06-06

viggar
Det finns några viggar också men de häckar inte vad jag kan se
svarthakedoppingen häckar
En inkräktare närmar sig
svarthakedoppingen häckar
Nu är det äntligen spegelblankt, men det har börjat växa grejer så omgivningen är ganska stökig.

2022-06-09

svarthakedoppingen häckar
Jag gjorde ett försök att fota i kvällsljuset men det visade sig att sent på kvällen når inte ljuset boet.
svarthakedoppingen häckar
Det var byte av ruvande förälder igen.
svarthakedoppingen häckar
Och den möblerar om boet lite. Notera hur Blondinen har nästan tappat sina tofsar nu.

2022-06-18

svarthakedoppingen häckar
Nu är det för mycket växtlighet kring boet för att fota så nu väntar jag bara på att få se ungarna.

2022-06-25

Knipans dunbollar
Knipans dunbollar börjar bli stora men svarthakedoppingens dunbollar har jag fortfarande inte sett.
flygande skrattmås
Jag gjorde ett försök att fota flygande måsar i motljus. Det är en helt egen konstform och jag har mycket att lära mig!

2022-06-28

svarthakedoppingens ungar
Vilken enorm glädje att se svarthakedoppingens ungar!
svarthakedoppingens ungar
Moroten har sjasat bort en annan svarthakedopping som kom för nära och Blondinen gör sig redo att försvara ungarna i fall det behövs.
svarthakedoppingens ungar
Pappan hämtar mat och matar ungarna.
svarthakedoppingens ungar
Blondinen har inga tofsar kvar. Det är förresten bara tre ungar vad jag kunde se, det fanns ju fyra ägg i boet.
svarthakedoppingens ungar
Några gånger hoppade ungarna i vattnet och dök själv men snart återvände familjen till boet för att vila.

2 kommentarer

    • Minna

      Tack Kristina! Det har verkligen varit ett nöje att följa dem och jag fortsätter att göra det framöver så länge de bor kvar här. 🙂

      Jag glömde att nämna att det finns tre ungar vad jag kan se, var ju fyra ägg i boet. Jag har ändrat texten med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen