Lill-Grönfjället

Jag har velat hela vintern att åka skidor genom Gröndörren, alltså dalen mellan Södra och Norra Gröndörrsstöten. Eftersom jag i förrgår konstaterat att det finns gott om snö nu så tänkte jag utnyttja den soliga dagen. Men så enkelt är det aldrig, vinden var en faktor ännu en gång och jag såg hur Helags och alla andra stora toppar var gömda i egna snömoln och då kändes det lite meningslöst att åka genom Gröndörren där den största behållningen skulle vara utsikten mot Helags. Så jag bytte till Plan B i stället, åka runt Lill-Grönfjället.

Soligt och blåsigt
Plupparna är snöflingor som smält på glaset, det hade inte hunnit att bli kall än. Soligt och blåsigt.

Så fort jag kom ut från skogen blev vinden påtaglig. Solen kompenserade mycket dock och i grader var det inte så farligt kallt, det största problemet var egentligen att jag åkte direkt i motvind så det var lite segt. Skönt då att komma till vindskyddet för lunch! Ett litet problem bara… vindskyddet har kanske inte placerats helt optimalt för det var fullt med snö. Jag grävde en liten sittplats på tröskeln så jag fick skydd för överkroppen i varje fall när jag lutade bakåt.

Vindskyddet
Vindskyddet

Utsikten från vindskyddet var ingenting att klaga på men jag är aldrig den som bara sitter och funderar ensam på fjället så jag fortsatte turen direkt efter att jag ätit. Jag hoppades på att hitta lä för fika bakom Norra Gröndörrsstötens brant när jag svängde norrut mot Långtjärnen efter vindskyddet, men vinden var ändå så pass nordvästlig att det blåste även där. Det var ont om alla slags läplatser men till slut hittade jag en sten att gömma mig bakom och satt där ganska nöjd med dagen hittills. Det gjorde mig ingenting att det blev ändrade planer, det är bara så skönt att vara ute när det nu börjar kännas som vårvinter!

Jag hade inte ens problem med skavsåren jag fick i förrgår, nu hade jag tejpat generöst och även om jag kände av dem ibland (öppna sår så det går inte att skydda dem helt) så var det ingen fara. Då tyckte jag att jag kan ju göra Lill-Grönfjället när jag ändå är här, egentligen skulle jag ha åkt runt men det kändes som att vinden hade mojnat lite, då hade kanske Helags skakat av sig sitt moln?

Helt så bra var det inte och nu verkade det vara andra moln på gång också så det var dags att glida tillbaka till bilen. En jättefin tur och Gröndörren kan jag göra en annan gång, den bästa tiden har knappt börjat!

Södra Gröndörrsstöten
Där bakom till vänster borde man kunna se Skarsfjället. Södra Gröndörrsstöten t.h.
Grönfjällets branta sydostsluttning
Grönfjällets branta sydostsluttning, snö driver över kanten
Fjällbjörk
Fjällbjörk
fjällripor
Även fjällriporna såg lite tilltufsade ut i vinden. Men de visar vindriktningen – alla har näbbar mot vinden!
Härjångsfjällen
Härjångsfjällen
Himmelsrasta med Krustjärnstöten
Himmelsrasta med Krustjärnstöten i bakgrunden. Det märkliga är att jag aldrig tidigare uppmärksammat Krustjärnstöten men nu har jag gjort det två gånger inom tre dagar, kolla det förra inlägget.
Helags med sitt moln
Helags med sitt moln
Snödrivor på Lill-Grönfjället
Snödrivor på Lill-Grönfjället
Dunsjöfjällen
Det blir mer och mer molnigt men lite sol fanns det kvar över Dunsjöfjällen innan jag gled tillbaka till skogen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen