Kattuggelknallen

Dagarna blir längre och det är allt lättare att göra after work-turer, visserligen förutsatt att jag kan göra lite kortare arbetsdagar men det kan jag ju så det är bara att ha koll på väderprognosen och utnyttja en solglimt när tillfället ges. Och ett sådant tillfälle fanns det i dag, då tänkte jag att jag kollar Kattuggelknallen i Ljungdalen.

Jag har fortfarande lite problem med skavsåren så i stället för att tejpa tog jag på kängorna som inte skaver och glidsnöskor (klicka gärna på länken för att läsa mer om glidsnöskorna). Glidsnöskorna skulle vara helt perfekt för turen i vilket fall som helst, eftersom jag mest skulle åka i puder i skogen. Visserligen skulle jag också kunna följa skoterleden en bit men där är glidsnöskorna direkt olämpliga.

Glidsnöskor
Glidsnöskor, också kallas skogsskida, i rätt element

Vindstilla i skogen och solen i ryggen, i pudersnö och ständig uppförsbacke, det blev svettigt. Tog av mig jackan och ända rann svetten på ryggen, en kort stund funderade jag till och med att åka i t-shirt trots att det var minusgrader i luften. Även om glidsnöskorna är alldeles ypperliga i pudersnö så väger paret ändå 3,5 kg, det är dubbelt vad mina Åsnes-turskidor väger. Så det blir en viss belastning att släpa dem upp 300 höjdmeter. Men, med det sagt, superbra träning tänkte jag, särskilt när jag också hade vanliga snöskorna på ryggan för extra vikt i fall det skulle vara isigt på toppen. Så var det dock inte och den sista biten upp var inte alls besvärlig.

Med sina 863 meter höjer sig Kattuggelknallen knappt över trädtopparna och bjuder på en förvånansvärt fin utsikt. Det blåste nästan ingenting så jag kunde sätta mig vid toppröset för att fika och njuta av utsikten. Det hade börjat dyka upp lite moln dock så helt så soligt var det inte som det var på vägen upp, men samtidigt var det fint att se hur ljuset lekte över landskapet. De höga topparna som vanligt hade helt egna moln och vid Predikstolen i synnerhet kom och gick molnen. När Predikstolen efter ett tag helt försvann i sitt moln var det dags för mig att glida tillbaka till bilen.

Utför med glidsnöskorna är det som att surfa på snön så jag behövde bara hitta luckor i skogen så jag inte skulle krocka med några träd. Det blev lite sicksack men ganska roligt, en bra eftermiddagstur som helhet!

Blåfjället
Blåfjället vaktar ingången till Storådörren. Nörder-Storådörrfjällets topp skulle annars ha varit synlig men inte i dag pga molnen.
Dunsjöfjällsskrevan
Dunsjöfjällsskrevan
svag halo
De tunna molnen skapade en svag halo
Predikstolen
Predikstolen
Moln över Grönfjället
Moln över Grönfjället
Helags
Helags
Sylarna
Sylarna. T.h. syns Ljungdalens liftsystem.
Predikstolen
Nu börjar molnen ta över Predikstolen
Ljus på Husvålen
Ljus på Husvålen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen