Januaristormen 2022

Det blev en ”worst case scenario”. Uppemot fem plusgrader, regn och hårda vindar i torsdags så att nästan all snö i Storsjö smälte bort. Dock måste jag tillägga att snötäcket inte var särskilt generös att börja med och all den snö som fanns var bara fluff, då försvinner den också ganska fort. Under fredagen blev det tillräckligt med minusgrader för att nederbörden skulle falla som snö, men det där om att ”falla” kan diskuteras. Det blåste fortfarande så hårt att snön bara yrde i luften och landade där det fanns lä så att det trots allt är nästan barmark där det är öppet. Som kalfjället. Slutresultatet är att vi nu har öppna vattendrag, små översvämningar lite överallt och blöta myrar. På vissa ställen har snön lagt sig där det är blött under, vilket gör det ganska förrädiskt att åka i terrängen.

Känns lite som att januari 2022 är en månad som Kung Bore glömde. Framöver när vi pratar om dåliga vintrar så kommer vi alltid ta upp januaristormen 2022, vilken bottennapp alltså. I fjol blev det töväder och regn och klassiskt aprilväder i februari. Nu sker det redan i januari. Jag tröstar mig med att det blev en fin vinter sedan efter den där dåliga perioden och nu har vi ju mer tid än då, så hoppet lever.

Torsdag 13 januari

Isen är tjock på Storsjön
Isen är tjock på Storsjön (mycket tjockare naturligtvis än det som nu ligger på torr land) men det ser inte trevligt ut
Översvämmat
Översvämmat
Översvämmat
Vatten samlas i varje sänka (jämför med bilden längre ner)
Barmark i januari
Såhär ska det inte se ut i januari (jämför med bilden längre ner)
gammal lada i skogen
Samma lada jag fotade för några veckor sedan (se https://vandrafotaleva.nu/2021/12/morgontur/)

Fredag 14 januari

ensamt träd
Det var svårt att stå stilla för att fota, vinden var så hård. Stundtals gick det nästan inte se trädet för det yrde så mycket snö i luften.
garagedörrar
Jämför med bilden ovan. Nu ligger det snö ovanpå vattnet framför dörrarna.
gammal gårdsbyggnad
Samma gamla byggnad som längre ovanför. Nu är det lite snö på marken men som ni ser så är det mycket gräs också. Det snöade inte när jag var ute, men vinden piskar upp snö från marken.
Nu är det snö på isen
Nu är det snö på isen. Svårt att se det i bilden med det finns snö som flyger över snötäcket.
Henvålen i bakgrunden, snö som yr på Storsjön
För att jämföra med bilden i https://vandrafotaleva.nu/2021/12/morgontur/. Henvålen i bakgrunden, snö som yr på Storsjön.
Solen kikade fram
Solen kikade fram faktisk, om än genom snön i luften.
norrsken över Storsjö kyrka
Det var en fantastisk norrskensföreställning i går kväll. Tydligen såg de norrsken ända nere i Tyskland! Jag gjorde ett försök att fota men det blåste fortfarande så hårt att jag hade tvivel om hur skarpa bilderna blir när hela stativet skakar. Överraskande skarpa, men alla träd är suddiga pga vinden. Dessutom yr det fortfarande snö i luften, vilket gör att det blir lite dämpade färger. Så jag gav upp, tyvärr.

En kommentar

  1. Christer Ståbis

    Oj då, så lite snö ni har ! Här i Mora har vi i alla fall 2 dm, efter att det smält ned lite… :O
    Jag trodde det mesta skulle smälta bort men det var inte varmt så länge och marken är kall. Fast det är isgator överallt på vägarna nu… : (
    Åh, jag missade det där norrskenet ! Vad synd. Jag får väl börja följa solstormarna, om jag ska hänga med. (Fast jag har fullt upp med mina stenköp nu, så jag kan inte göra allt samtidigt…)
    Fina bilder i alla fall. : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen