Premiärtur

Äntligen var det dags för skidor! Här i Storsjö är det inte tillräckligt med snö för att åka skidor, det ser visserligen fint ut men det är bara luftig fluff och skidorna skulle skrapa på marken. Jag hoppades på att det är mer i Ljungdalen och visst var det så, särskilt när man kom högre upp.

Min plan var att åka till Stortuvan, men det var så bittert kallt när vinden blåste rakt i ansiktet när jag klev ur bilen att jag bestämde att hålla mig till skogen trots allt och tänkte då att jag bara följer sommarleden mot Helags tills trädgränsen. Inledningsvis följer leden grusvägen och där var det så lite snö att jag tyvärr skrapade skidorna flera gånger, jag försökte hålla mig till kanterna där det var mer snö/gräs men det gick inte alla gånger.

Närmare Kesusjön fick jag syn på bron över Kesuån och bestämde att jag gör Stortuvan trots allt, åker bara ”bakvägen”. Det kändes också som att det var mer snö på den nordöstra sidan av Kesusjön, träden var jättevackra med snö/frost och nu behövde jag inte oroa mig för att få mer skrapmärken under skidorna utan det blev mer kämpa genom djup snö. Härligt!

Det blev nästan svettigt i skogen men så fort jag kom ut till kalfjället blev vinden påtaglig. Inte så att det var jobbigt att åka i motvind, men om det är -13 grader i luften som det hade varit i början så blir det ändå en rejäl kyleffekt. Vantarna som hade varit för varma på vägen upp blev för klena och när jag sedan bytte ett kamerabatteri som dog i kylan och öppnade omslaget för en energibar, tappade jag känslan i fingrarna. Det är nästan skrämmande hur fort det går. Men man ska alltid vara beredd på sånt i vinterfjällen så jag bytte till varmare vantar, problem solved.

Uppe på höjden var det väldigt lite snö och jag fick ta av skidorna några gånger. Tillbaka i skogen och sedan mot Postvallen var det riktigt skönt igen, bara glida på gamla skoterspår. Den allra sista biten tillbaka till Kläppen blev lite jobbigare, det är ungefär 90 höjdmeter från Kesuån och jag började få soppatorsk. Det hade inte varit någon jobbig tur i sig, bara jag som snålat med energiintag. Plus säsongens första skidtur. Och en skön sådan, så himla kul att stå på skidor igen och ni anar inte hur mycket jag ser fram emot att utforska den här trakten under vintern!

snö i skogen
På väg genom skogen nedanför Stortuvan
röd sten
På en mulen dag med grå och blå toner var det märkligt att se en röd sten. Jag chansar och kallar den röda färgen för violstensalg (Trentepohlia iolitus).
frostiga grenar mot den röda stenen
Vackert med frostiga grenar mot det rödfärgade stenblocket
Fjällbjörk
Fjällbjörk alldeles intill den röda stenen
Ensam fjällbjörk på Stortuvan
Ensam fjällbjörk på Stortuvan
Mer snöklädda björkar
Mer snöklädda björkar… fanns inte så mycket annat att fota när sikten var så pass dålig.
Vargtjärnsstöten i bakgrunden
Vargtjärnsstöten i bakgrunden

En kommentar

  1. Christer Ståbis

    Kul att du kommit igång med skid- och vinterturerna och att du gillar dem. : )
    Jag hoppas kunna göra min första skidtur nu på söndag (12 dec.), på Koppången. Det har ju kommit lite snö nu och mer skulle det komma de närmsta dagarna. : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen