Det var ju några frågetecken jag hade efter den magnifika veckan i november när jag såg två superfina halofenomen. Jag skrev i olika forum utan att få några säkra svar men till slut fick jag napp när jag kontaktade The Halo Vault och det ledde till att jag bjöds in att skriva ett inlägg och presentera mina fynd! Finns att läsa här: The Halo Vault – Two Displays in Åre. The mest spännande som kom fram är att jag lyckades att fota en väldigt ovanlig halokomponent, en diffraction pillar (diffraktionpelare).
Andra bilden någonsin
Två av världens ledande experter i halofenomen kollade mina bilder och kom till slutsatsen att jag hade lyckats att fånga en Mikkilä/subanthelic diffraction pillar – blott som den andra personen i världen att göra det i naturligt ljus!! Fattar ni, den andra personen i hela världen som fått en bild på just denna halokomponent i solljus?! Den fotograferades för första gången 2015 i Sotkamo i Finland, vilket gör min bild den första i Sverige.

Det som är ännu mer galet är att det var nära att jag inte tog bilden. Jag trodde att det jag såg var en blek kvarleva av de pelare jag hade sett på förmiddagen, de som jag trodde var dimbågar men visade sig vara 120°-bisolar (eller 120-pelare). Jag hade inte tagit någon bild på dem för ”jag har ju redan bilder på dimbågar”, men då i sista stunden tänkte att jag kan väl ändå dokumentera den. Sedan i Lightroom när jag såg bilden så kastade jag den i soporna för jag tyckte inte den var någonting att ha. När jag sedan läste på om halor och trodde att den är en 120-pelare så räddade jag bilden och tur var det! Men som en bild tyckte jag fortfarande inte att den var någonting speciellt så jag publicerade inte den i det första inlägget.
Diffraktionpelare
Nu när jag analyserar bilden så inser jag att pelaren ligger mittemot solen, alltså 180 grader. Det skulle då kunna vara anthelion i så fall, men experterna har tagit isär RAW-bilden och kommit alltså fram till att pelaren verkligen är en jätteovanlig diffraktionpelare (min (direkta) översättning från engelska). Så coolt att jag finner inga ord!
Jag har haft långa diskussioner med en av experterna från The Halo Vault och han hittade en ytterligare komponent som jag hade missat, jag har en tape arc i några av bilderna. Jag har uppdaterat min Powerpoint-bild på halokomponenter och nu blev det så mycket att en bild inte räckte till:


Ironin är att trots att jag fått en bild på den här supersällsynta halokomponenten så är jag fortfarande inte säker på vad bisolpelaren egentligen är, och det är ju den som jag var ute efter när jag började posta i olika forum och kontaktade The Halo Vault. Så jag fortsätter att kalla den en bisolpelare, men den kan också vara en form av Lowitz eller Schulthess arc.
Halofenomen överallt
Nu när jag lärt mig så mycket om halofenomenet så känns det som att jag ser halor hela tiden. Det är naturligtvis så att jag är mer uppmärksam nu, men samtidigt hjälper det något enormt att vi har haft väldigt kallt väder. Nu äntligen har kylan mattats av och det är närmare nollan, skönt att vara ute men jag måste erkänna att det är lite trist att chansen för diamantdamm har samtidigt avsevärt minskat. Nåväl. Jag har i varje fall lärt mig att det finns fördelar med kylan så en del av mig redan ser fram emot nästa köldperiod!





Spännande att läsa om halos. Jag vet inte med mig att jag sett någon sådan, men så kom jag till din bild med den röda vertikalpelaren! En sån har jag sett. En morgon förra vintern satt jag på bussen och kollade ut mot havet och Alnö, och då var solen en röd pelare! Tyckte det var superfräsigt, men hade ingen aning om varför den var så.
Nu vet jag, och det känns kul att ha sett den. 🙂
Häftigt! 🙂 Det är inte så ofta jag har sett en sådan röd vertikalpelare heller! Minns inte ens när och var det var senast… Väldigt kul att det hände nu när jag läst på om halofenomen. 😀