Blåsigt

Så här års ser man inte mycket av solen i Storsjö. Det är inte bara fråga om mulet väder och korta dagar, utan det att Storsjö ligger i en dalgång och solen helt enkelt inte orkar komma särskilt högt upp över det här lågfjällsområdet mellan Storsjön och Över-Särvsjön. Ungefär tre timmar solljus får man här nu, av de fem timmar som solen är uppe. Samtidigt är det ganska lite snö så det är inte möjligt att åka skidor, det är helt enkelt ganska begränsade alternativ för vinteraktiviteter just nu. Så när jag behövde åka till Ljungdalen i går för att hämta ett paket, passade jag på att ta med snöskor och gå en liten tur på Torkilstöten där jag visste efter turen på Stortuvan att det finns snö.

Efter en lång period med förhållandevis lugna dagar har det nu börjat blåsa samtidigt som temperaturen ligger nära nollan. Det var -5 grader när jag parkerade, men jag misstänker att det var nästan nollgradigt högre upp eftersom snöflingorna i luften blev till vatten när de fastnade på kläderna och utrustningen. Med snöflingor menar jag inte att det snöade, inte alls, för det var blå himmel. Det var vinden som fick snön att röra på sig och jag pratar om vindbyar som jag nästan kunde luta mig mot. Att försöka ta bilder under dessa förhållanden var en utmaning! Omöjligt att hålla kameran stadig när vinden sliter i kroppen så jag skruvade upp ISO tills jag fick slutartider på 1/1000 s och sedan tog det en hel del tålamod att sätta fokus för den virvlande snön lurade AF hela tiden. I sådana förhållanden litar jag mig på kvantitet – om jag tar väldigt många bilder så blir sannolikheten större att en bild är skarp!

Jag gick upp till toppen av Torkilstöten och såg att Helags gömde sig i molnen, utom Predikstolen (och då menar jag verkligen Predikstolen och inte Nedalsstöten, för Predikstolen är den säregna utskjutande delen av fjället som egentligen heter Nedalsstöten men som inte nämns på några kartor numera), och konstaterade att jag måste göra en tur till Norra Gröndörrstötens norra topp nå gång under vintern för att få fri sikt mot Helags. Måste vara en utomordentligt mäktig vy!

Det blev en kort tur men det räckte bra under omständigheterna. I skrivande stund är det plusgrader och det blåser nästan storm i byarna. Vid Blåhammaren har de haft orkanvindar i dag. Vid Helags ligger medelvinden just nu på 19 m/s. Enligt prognosen fortsätter det att blåsa hårt över hela helgen så några nya fjällturer lär det inte bli i de närmsta dagarna. Kan bara hoppas på att det snöar nästa vecka så jag kan göra några turer under julhelgen!

Ljus över Dunsjöfjällen
Ljus över Dunsjöfjällen
Snödrivor
Snödrivor
Predikstolen
Predikstolen, med Nedalsstötens topp i molnen
Snusestöten
Snusestötens bekanta profil
snö i luften
Vintersolen färgar snön gul i motljuset
Helags i molnen
Helags i molnen. Det mörkblå fjället i mitten är N Gröndörrstötens norra topp.
snö i luften
Ser ut som vågor på havet
snö i luften
Nu börjar vinden bita genom kläderna
hur snön rör sig
Häftigt ändå att se hur snön rör sig
abstrakt på detaljnivå
Blir ganska abstrakt på detaljnivå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen