Drönare

Jag köpte min drönare 2018 men den uppmärksamme kan ha märkt att jag har väldigt lite drönarbilder på bloggen. Det är av en enkel anledning – jag har inte flugit drönare så värst mycket. Trots att den är en liten DJI Spark så tar den plats och med två extra batterier och fjärrkontroll börjar den dra iväg både i vikt och volym. Jag har valt att prioritera riktiga kameror och objektiv i stället och då har drönaren stannat hemma. Det blev värre i början av 2021 när reglerna ändrades och det blev obligatoriskt med drönarkort. Jag började studera för provet men som med allt annat som jag måste studera bara för att jag måste studera så blev jag drottningen av prokrastinering. Drönaren fortsatte att samla damm på hyllan.

Drönarkort

Den senaste tiden har jag följt några äventyrare på Youtube och de har haft mycket drönarbilder i sina videor. Jag blev så pass inspirerad att jag kollade vad det verkligen innebär att ta drönarkort och upptäckte att så svårt är det inte alls som jag trodde i början. Slut på prokrastinering, jag registrerade mig som operatör (kostade 50 kr, inga frågor) och gjorde provet (130 kr) i lördags och nu är jag officiellt och helt lagligt en drönarpilot! Det är tydligen så att man inte blir straffad även om man blir påkommen med en drönare utan att ha ett drönarkort för lagstiftningen släpar efter, men jag har svårt med dåligt samvete så jag har inte velat flyga utan.

Det finns en ocean av regler som gäller drönare så man måste ha koll på var och hur man får flyga och sedan finns det faktiskt regler på vilka slags bilder man får publicera också. Tumregeln är att man måste ansöka om tillstånd från Lantmäteriet men det finns vissa undantag. För min del räcker undantagen eftersom jag inte ens vill fota sådana saker som kräver tillstånd. Det finns dock en sak som jag tycker är en aning konstig och det är att man inte får publicera bilder som innehåller en horisont. Om du tar ungefär samma bild men ändrar vinkeln så att horisonten inte kommer med (eller helt enkelt beskär bilden) så är det lugnt. Jag menar, hur skiljer sig detta från att jag tar en bild från en fjälltopp med en vanlig kamera och publicerar den? Jag har ju en horisont i de flesta av mina bilder! Så jag tänker att det är för att de slipper att bedöma varje bild för sig, annars fattar jag ingenting.

Första flygning

Hur som haver, nu med ett drönarkort i fickan (eller i mobilen, för det fysiska kortet vill Transportstyrelsen skicka till Lidingö precis som de gjorde med körkortet i fjol och det tänker jag inte gå med på) så var det dags för en flygtur! Redan innan jag flyttade till Åre hade jag kollat kartor och satellitbilder och upptäckt Fettjorna vid Fångåmon där Vålån rinner till Ottsjön. Det är här andra sidan av Ridvadet finns också, min favoritpromenad i våras i Ottsjö (alltså inte själva vadet utan start/slutpunkten). Redan då tänkte jag att vad fint det skulle vara att se stället från luften, det var bara denna grej med drönarkortet…

Jag får ungefär 10 minuter effektiv fototid per batteri så bilderna blir inte alla gånger så genomtänkta, jag vill inte slösa bort värdefull flygtid på att finjustera kompositionen utan försöker att hitta intressanta motiv först och främst. Så med tre batterier använde jag det första för att flyga över myren, det andra för att utforska udden och det tredje var mer en chansning för att hitta någonting intressant på stranden. Trots att jag haft drönaren sedan 2018 som sagt så är jag fortfarande en nybörjare, men jag verkligen hoppas att jag nu framöver flyger mer, blir van och får lite bättre bilder!

rad av träd tvärs över myren
En rad av träd tvärs över myren
Fettjesandudden
Fettjesandudden
Videbuskar
Videbuskar
Blandskog
Blandskog
Fettjorna
Det finns en stor pöl på udden men nu när det är lågt vattenstånd går det att gå runt på udden
Höstlöv har hopat sig
Höstlöv har hopat sig
Sandformationer
Sandformationer
Gula löv dekorerar stranden
Gula löv dekorerar stranden som guld
Ottfjället från Fettjorna
Det var tyvärr dåligt ljus men jag ville ändå visa utsikten och dessa gyllene löv från grodperspektiv
sandformation
Samma sandformation från grodperspektiv som i drönarbilden ovan. Borde ha väntat i några minuter för att få solljus på stranden!
stranden vid Fettjorna
Den finfina stranden vid Fettjorna
Stigen
Stigen går delvis vid Vålån

8 kommentarer

  • Minna

   Jo det är för att det är förbjudet att publicera (utan tillstånd) bilder som innehåller vissa objekt. Grejen med bilder med horisont är att de visar en så stor yta att du inte kan veta vad som verkligen finns i bilden, så du kanske helt oavsiktligt har fotat någonting som det är förbud på.

   Jag lånar från materialet för drönarprovet:

   “För att inte riskera att sprida skyddade uppgifter måste du ta hänsyn till att vissa platser, byggnader och liknande skyddas av avbildningsförbud.”

   Och någonting som gör det ännu svårare:

   “Det kan vara bra att tänka på att skog ofta är privatägd. Om du själv äger skogen du tänkt
   avbilda får du sprida materialet som du vill – så länge det inte innehåller himmel, horisont,
   byggnader eller andra konstruktioner som inte hör till skogsbruket.”

   Nu när jag kollat lite till så är det faktiskt så att reglerna gäller all typ av fotografering. Drönaren tas upp särskilt bara för att det är enklare att fota stora ytor. Så min fundering om att det är fritt fram att publicera samma typ av bild som du tagit med en vanlig kamera gäller inte faktiskt.

   Jag undrar hur många otillåtna bilder som finns därute på nätet… 😉

   • Christer Ståbis

    Okej, tack för ditt svar !
    Ja, det känns rätt byråkratiskt, tycker jag och det blir lite löjeväckande för det går ju att se hur detaljerat som helst med satelliter idag så vad är då hemligt… 😮

    Som svar på din fråga om hur många otillåtna bilder som finns på nätet, med tanke på detta med horisonten: 5 miljarder nya per månad… 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen