Vålåstugorna

Jag klagade om det regniga vädret i förra inlägget. Det har blivit värre sedan dess! Ett riktigt oväder drog över Sverige med svåra översvämningar i Gävle som följd, här i fjällen var det inte lika illa men visst har det regnat. Vattnet bara rinner längs fjällsidorna och åarna har förvandlats till vilda forsar. Men det positiva är att det finns en lucka i vädret nu, inte bara uppehåll utan riktigt fint väder faktiskt. Med perfekt timing för helgen!

Jag och kompisen funderade på vad som skulle vara en görbar tur, det var många alternativ som rök i och med att de krävde vad och vi var inte alls sugna på att vada nu när det är så högt vattenstånd i åarna. Jag är ju inte sugen på att vada när det är lågt vattenstånd… Till slut landade vi på Vålåstugorna, två nätter där då jag lyckades att ordna en ledig måndag. Mellandagen skulle jag göra några toppar!

Vi gick från Nulltjärnen i Vålådalen, det är 18,5 km till Vålåstugorna (19 från Vålådalens stora parkering). Det regnade på morgonen, stundtals var det kraftigt regn när jag åkte dit men inte mer än duggregn när vi började vandringen. Regnponcho på, men ganska snart blev den överflödig och resten av vandringen var ganska behaglig. Det blev till och med lite varmt i uppförsbackarna när solen visade sig samtidigt som vinden kändes ganska kall, så det var på med jackan igen på kalfjället.

Det är inga konstigheter alls med leden till Vålåstugorna, visst att det var extra blött nu när det har regnat så mycket så vi fick stanna och klura många gånger hur vi tar oss vidare med våra trailskor, jag säger det jag har sagt en miljon gånger redan – det är inga problem med att bli blöt om fötterna med trailskor, men det är ingenting jag gör frivilligt så länge det går att undvika! Men egentligen var det bara kul att behöva fundera på var man sätter foten, för annars är det ju en ganska tråkig vandring med större delen i skogen.

De sista kilometrarna började kännas lite tunga (jag släpade på ett extra objektiv och stativ) och fjällstugan såg man inte tills det var bara ett par hundra meter kvar. Men härligt att vara framme, vi fick en lugn kväll och lade oss tidigt, jag som gillar bekvämlighet i fjällstugan och kompisen i sitt tält.

fjällbjörk i augusti
I och med att det fanns ganska mycket låga moln kvar var det inte så mycket läge att fota, denna blev min enda bild från dagen. Tecken på höst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen