Landskap

Jag flyttade till Sverige år 2000. Jag bodde i Ljusdal då och visste att det var i Ljusdals kommun, Gävleborgs län och Hälsinglands landskap. När jag åkte till fjällen var det oftast till Härjedalen, som är både en kommun och ett landskap och hör till Jämtlands län, vars andra halva består av Jämtlands landskap. Utan att veta mer om saken antog jag alltid att gränserna är samma, alltså att Härjedalens kommun och landskap är samma. Och varje gång jag åkte till Flatruet blev jag fundersam då jag välkomnades av en skylt som sade att jag åkte till Bergs kommun, samtidigt som jag visste att Ljungdalen hör till Härjedalens landskap. Så lite förvirrande, men jag hade ingen anledning att kolla vidare.

Nordvästra Gävleborg

Sedan flyttade jag till Loos. Jag åkte ofta över Voxnan på mina fotoutflykter och då jag alltid vill lägga rätt plats för bilden i min fotokatalog, blev det plötsligt kaos. Gränsen mellan Dalarnas och Hälsinglands landskap går längs Voxnan, så jag tog mina bilder i Dalarnas landskap men i Gävleborgs län och Ljusdals kommun. Hela trakten är bara ett virrvarr av gränser – Dalarnas, Hälsinglands och Härjedalens landskap bildar ett skönt kaos med läns- och kommungränserna. Då förstod jag också detta med Härjedalens landskap och Bergs kommun på Flatruet. Men jag vaggades också i tron att Härjedals landskapsgräns går söder om Lunndörsfjällen ungefär i höjd med Tossåsen. Fråga mig inte varför, det bara blev så och när man tror någonting länge nog så blir det liksom ett faktum som du inte längre ifrågasätter.

Härjedalens fjälltoppar

Så fick jag idén om att göra alla fjälltoppar i Jämtlands län och för att göra projektet lite mer hanterbart (finns ju hela 178 toppar sammanlagt), delade jag dem i Härjedalen och Jämtland. 29 för Härjedalen, varav jag redan gjort 19, då har jag bara 10 kvar, enkelt!

Men… detta med norra gränsen. När jag gjorde turen från Nedalshytta till Helags, minns jag att jag gick förbi en skylt som förkunnade att jag kommit till Härjedalen. Gränsen går alltså väldigt nära till Helags. Vad händer då med Snusestöten och Soenehketjärra i synnerhet, den ligger ju ganska långt norr från Helags? Och hur är det med Tjaakse – den har jag räknat som Jämtlands-topp. Jag kollade alla möjliga kartor men finns inga som visar landskapsgränsen. Inte så förvånande då landskap upphörde som administrativa regioner redan på 1600-talet. Jag trodde alltid att de upphörde på 1970-talet, fråga mig inte varför…

Helags
Helags – den högsta punkten i Härjedalens landskap, Jämtlands län och hela Sverige söder om Polcirkeln

Härjedalens landskapsgränser

Till slut ställde jag frågan i en Facebook-grupp och där var det en vänlig själ som hade hittat information om landskapsgränserna och gav mig en karta med alla gränserna utmarkerade. Den stämmer kanske inte 100 %, men nära nog för mina ändamål – den norra gränsen i varje fall verkade överensstämma med varje referens jag kunde hitta. Och den norra gränsen går inte alls söder om Lunndörsfjällen utan mer i mitten. Till min stora fasa såg jag hur en mängd toppar på min lista flyttades i ett huj från Jämtland till Härjedalen, samtidigt som endast en topp gjorde motsatt resa. 29 toppar blev 36 och då har jag 16 kvar att göra, inte 10 (jag ”vann” ju en redan gjord topp genom att Tjaakse blev Härjedalen). Hundshögen ligger på gränsen men det räknar jag som en Jämtlands-topp för gränsen gör en tvär sväng där och större delen av fjället ligger på Jämtlands sida.

I och med detta är jag nog den enda i Sverige som har en komplett lista över Härjedalens fjälltoppar. Eller jag är åtminstone den enda som publicerat en sådan lista, för om det är någon annan som har en liknande lista så har de gömt den väl. Jag har sökt, tro mig. Om du hamnat på denna sida för att du har sökt Härjedalens toppar, ha till godo! Vore kul om du också kan lämna en kommentar för att berätta om ditt projekt. 🙂

Landskapen

Nu har jag ritat både Härjedalens och Jämtlands landskap på min toppkarta (klicka här). Obs att gränserna är ungefärliga – jag har ritat dem på hand efter kartan jag fick via Facebook och den stämmer inte heller till 100 %. Och jag kan säga så här – det är oerhört svårt att rita linjerna då hela arealen flyttas om du klickar fel. Om arealen rör sig endast lite, märker du inte det tills du har ritat färdigt och sedan ser att nu stämmer inte gränsen någon annanstans. Och då måste allt ritas om. Efter några omgångar av detta slutade jag bry mig så ha lite överseende när ni upptäcker att gränserna inte går ihop!

Ni ser landskapen genom att bocka i rutan längst ner till vänster. Kartan ger dock mer information än bara Härjedalens och Jämtlands toppar – de olika lagren innehåller precis varje liten kulle eller stort berg som jag stått på toppen av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen