Kväll på Middagsvalen

Jag gjorde en kvällstur till Middagsvalen i går. Jag följde sommarleden och hade broddar i stället för snöskor och det funkade bra – snön höll bra för det mesta. Det var kanske två personer som gått sommarleden under de senaste veckorna, så jag kunde se var risken var störst att snön inte håller (stundtals hade de sjunkit väldigt djupt). Förklaringen till att jag chansade med skaren var att jag hade både stativ och det stora Tamron 150-600 mm objektivet i väskan, jag vill försöka ta lite närbilder på topparna eftersom jag redan fotat vyn runt Vålådalen så många gånger med kortare brännvidder. Så med denna utrustning var jag inte alls sugen på att släpa på även snöskor i fall det skulle visa sig att jag kan gå utan (vilket det alltså gjorde, vilken tur!).

Strax innan toppen blir det rejält brant och det var svettigt, fick ta av jackan och öppna byxans ventilationsluckor. Känns som vår… Väl på toppen blåste lite, inte alls farligt men så värst mysigt var det inte med en svettig rygg. Även om jag hade försökt att tajma mitt besök så att jag får det finaste kvällsljuset så var jag där för tidigt, jag är en sån tidspessimist att jag hade startat alldeles för tidigt. Eller kanske är det inte fråga om att vara en tidspessimist utan att sakna tålamod, jag orkade helt enkelt inte sitta hemma och vänta.

Jag tog en omgång bilder men ljuset blev ju bara bättre allt eftersom, så jag tog samma bilder igen och så en gång till. Men nu började jag frysa också så frågan var om jag skulle stå där och vänta för solnedgången eller gå tillbaka. Tyvärr blev svaret att gå tillbaka, känner mig mesig som inte uthärdade kylan för så värst kallt var ändå inte. Halvvägs ner upptäckte jag att jag visst hade glömt att stänga byxans ventilationsluckor. Kan ha bidragit. Både mesig och dum…

Fjällryggen nedanför Ottfjället Västertoppen
Fjällryggen nedanför Ottfjället Västertoppen
Staajnehke 1504 m
Staajnehke 1504 m, på den västra sidan av Lunndörren
Pyramiderna
Pyramiderna
Lievkiesåajja och Vuelie Lievkiesåajja
Jag tror det är både Lievkiesåajja (längst bak) och
Vuelie Lievkiesåajja, båda har branta nordväst-sidor
Saanta
Saanta. Lunndörrens fjällstuga ligger vid foten av fjället.

Nu är det riktig vårvärme på gång med plusgrader även på natten och rätt så mycket regn under veckan. Nästan gång jag ser kvällsljus på dessa toppar så räknar jag med att det också finns många mörka fläckar, snösmältningen kommer att kicka igång med besked!

Facebook-grupp

Jag passar på att göra reklam för min nya Facebook-grupp! Japp, jag tog äntligen steget att skapa en egen grupp för fjälltoppar, den heter Samla fjälltoppar i Jämtlands län. Finns ju mängder av grupper som har med fjäll och friluftsliv att göra, finns även grupper för toppturare men de alltså för de som åker utför. Jag ville ha en grupp för toppturer under barmarkstiden, och särskilt för Jämtland. Hoppas att jag hittar andra som vill samla fjälltoppar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen