Adjö Ottsjö, hello Björnen

Det händer väldigt mycket i naturen under våren, landskapet går från helvita fjäll till spirande grönska inom en månad. Min favoritpromenad i Ottsjö är (var) Ridvadet och den fick jag göra ett antal gånger då jag inte hade mycket att välja från – överallt annars var det (blöt)snö, is, vatten eller gyttja. Inte för att Ridvadet-leden var torr heller, men gångbar var den i varje fall. Jag passade på att ta en bild (med mobilen) med exakt samma motiv på exakt samma ställe varje gång för att se hur landskapet ändrar sig, det blev inte riktigt den succé jag hade hoppats på då molnen dolde Ottfjället flera dagar i rad och den enda ändringen man kan se är hur isen smälter. Men, jag försökte i varje fall:

Promenaden

Min regelbundna promenad längs Ottsjön har producerat annat smått och gott. Det är väldigt fint där och det är nästan lite synd att jag nu inte kan utnyttja den när jag flyttat tillbaka till Björnen. Men Ridvadet vill jag definitivt se under sommaren så det blir ett återbesök!

lustig isbit
En lustig isbit jag plockade vid sjön den 9 maj
björk med spännande former
En björk med spännande former i närheten av platsen där jag tog serien
flyttblock som det växer skog på
Ett flyttblock som det växer skog på
Skraupvalen spegling
18 maj har mesta av isen försvunnit och det finns speglingar att njuta av. Älskar speglingar!
tjäle
Därför är det rätt så jobbigt att gå strax efter att snön försvunnit. Mycket tjäle i marken, ibland kan man inte se dessa hål och det är lite mindre kul när foten plötsligt sjunker genom.
Vattenståndet i Ottsjön när det var som högst
Vattenståndet i Ottsjön när det var som högst (20 maj). Stigen går till vänster, kolla på markering på björken.

Nordbottnen

Ett ställe jag har varit nyfiken på är Nordbotten i den västra änden av Ottjsön. Vägen dit är en skoterled på vintertiden, det innebär att det tar lite längre tid för vägen att bli farbar med något färdmedel på hjul men den sista veckan blev den äntligen det. Vägen är bommad men det är inget problem med cykeln och det var härligt att rulla till vägens ände för att äntligen se Nordbottnen. Fantastiskt fint var det, annars gamla byggnader men en stuga som såg ganska ny ut. Kan varmt rekommendera ett besök, vad jag förstår så går det faktiskt att åka bil också, man kan hyra en nyckel till bommen på Ottsjöbua.

Så gick jag nere till bron och såg att på andra sidan ån är man hastigt och lustigt i Vålådalens naturreservat. Hit måste jag komma igen, det här en min planerade rutt till Rekhuvudet.

Skårrån där den rinner till Ottsjön
Skårrån där den rinner till Ottsjön, fortfarande högt vattenstånd 24 maj.
Detalj i Nordbottnen
Detalj i Nordbottnen
torvtak i Nordbottnen
Väldigt fina gamla byggnader i Nordbottnen. Lite kan man ana grönt på träden.

Björnen

Som jag skrev tidigare under vintern så blev jag tvungen att flytta igen. Jag hade enorm tur som kunde lösa frågan så enkelt som att kunna flytta tillbaka till lägenheten jag hade i Björnen i fjol. Dock har jag lägenheten endast till slutet av november, så det är inte fråga om att slå rötter på något sätt! Lagom till flytten har vi också fått sommarvärme så jag hoppas på att snön försvinner snabbt nu. Lite nedslående att se hur mycket snö det finns kvar på Åreskutan… det finns dock stora lokala variationer och några andra fjäll har mycket mer barmark. Min toppturssäsong börjar nu!

Åreskutan 29 maj 2021
Åreskutan 29 maj 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen