Morgon och kväll

Efter jag i söndags missade det bästa morgonljuset, tänkte jag göra ett nytt försök i går. Bara en snabb sväng upp på Platån, ta bilder i första ljuset, hem och jobba resten av dagen.

Måndag morgon

En perfekt plan tyckte jag, Moder Natur höll inte med. En liten strimma av moln över Anarisfjällen där solen kommer upp så här års gjorde att något rött morgonljus blev det inte. Klart att jag såg molnen på en gång, men som en riktig idiot-optimist stannade jag och väntade att molnen genom något mirakel skulle försvinna. Jag såg ljus på Rekhuvudet, Hållfjället och Välliste, men inte på Platån. Hur är det ens möjligt?! Men när jag väntat så länge så ville jag ju inte ge upp nu, samtidigt som jag missade viktig arbetstid. Jag behöver verkligen få ordning på mina prioriteringar…

Att det var frustrerande var bara förnamnet. Den smala strimman av moln spred sig i takt med att solen kom högre upp men till slut tunnades täcket något och lite ljus bröt genom. Jag tog ett par bilder, accepterade att jag hade slösat bort en hel förmiddag. Men sedan kollade jag bilderna jag tog innan solen kom upp (eller skulle kommit upp). Och de var inte helt dåliga. Så egentligen slösade jag bort endast den timmen jag i förgäves väntade på ljuset. Det kan jag leva med.

Granar i gryningen
Granar i gryningen
Lite rosa moln
Lite rosa moln, just dessa var bara trevliga och inte orsaken till min frustration
Moln i horisonten
Här är orsaken till min frustration
Fin fjällbjörk
Fin fjällbjörk
fjällbjörk och månen
Samma fjällbjörk, denna gång med månen
Vinterlandskap och månen
Vinterlandskap och månen
morgonljus
Och här till slut är ljuset. Blekt men mjukt.

Tisdag kväll

Det fina vädret har fortsatt och nu till allas glädje finns det chans också för norrsken. Jag gjorde ett försök och gick till Platån (var annars?) på snöskor, konstaterade att något norrsken fanns det inte att prata om och i norr finns det dessutom ljusföroreningar från Åre och Undersåker. Men det är helt omöjligt att hitta någon komposition här utan ljusföroreningar, så jag får helt enkelt acceptera det om jag vill fota norrsken i Ottsjö. Fast det är ju en icke-fråga så länge det inte finns norrsken, naturligtvis. Få se vad som händer i morgon…

Fjällbjörk och Orion
Det är faktiskt fortfarande samma björk som ovan, den här gången med Orion till vänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen