Platån

Vi kan lugnt konstatera att december har varit en usel månad. Det såg lovande ut för en stund, men det har inte snöat mycket och nu till råga på allt har vi haft en varm helg med flera plusgrader och väldigt hårda vindar. Det finns knappast någon snö kvar alls. Natten mellan torsdag och fredag fick vi dock lite snö och det såg fint ut i fredags, men med jobbläget som det var så kunde jag inte gå ut under dagen. Jag trodde att allt skulle vara borta redan på lördag morgon, men när det blev ljusare såg jag att det faktiskt fortfarande var snö/frost på träden och ett par minusgrader. Jag fick plötsligt väldigt bråttom att gå ut, ingen tid att planera så jag tog det överlägset snabbaste alternativet, vilket var Platån. Det är alltså helt makalöst vackert däruppe och då har jag ändå bara skrapat på ytan!

Efter lunchtiden i går var allt det fina redan borta. Nu ser det bara trist ut, och så värst mycket snö finns det inte i prognosen heller. Usch blä.

Jag har förresten ett nytt objektiv, Tamron 70-180/2,8. Jag har en hel del att lära med att använda telefoto med fullformat, för när jag kom hem så upptäckte jag att skärpedjupet inte räckte till! Pinsamt nybörjarfel. Så nu måste jag hitta lösningar för att få till en skarp förgrund och skarp bakgrund. Det var ganska mörkt och jag ville inte gå upp till en jättehög ISO och använde en lite större bländare i stället. Jag fokuserade på träden i förgrunden och trodde att de är så pass långt borta att skärpedjupet räcker till trots det. Nix! Men här på bloggen funkar det, bilderna är så små att oskärpan inte syns. Så nästa gång, mindre bländare och högre ISO eller stativ och focus bracketing. Lösningar finns. Eller sluta tro att ett teleobjektiv kan användas på samma sätt som vidvinkel för landskapsbilder och ändra stil helt och hållet!

Frostiga träd på Platån
Solen hade knapp hunnit komma upp, så det var lite blå- stund-känsla.
Frostiga träd på Platån
Vackrare kan det nästan inte bli
Hållfjället
Hållfjället i bakgrunden, den här toppen tänker jag göra på skidor under vintern
Ottfjället
Den här gången fokuserade jag på fjället, inte träden! Det är Ottfjället i bilden.
Stor-Anahögen
Det var dimma i dalen och ett dimmoln kom och gick framför Stor-Anahögen. Helt magiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen