2020 i bilder

Här är vi igen, det traditionsenliga inlägget om årets favoritbilder. Jag brukar ju alltid välja min favorit för varje månad i stället för att välja typ tio bästa över hela året, men som året 2020 varit så vill jag nästan ändra på det nu… Men tillsvidare håller jag mig till traditionen, så nu kör vi!

Januari

Morgonljus på Väsby branters brant
Morgonljus på Väsby branters brant

Jag flyttade till Östergötland vid årsskiftet. Så mycket har hänt under året att det känns som eoner sedan… I Funäsfjällen när jag flyttade var det tjockt med snö, i Östergötland var det grönt. Inte träden, men massor och massor av mossa i skogen. Jag bodde på landet med promenadavstånd till ett naturreservat där jag hittade den här fina klippväggen. Dramatiska klippor finns det gott om i Östergötland faktiskt.

Februari

Snödroppe
Snödroppe

Det var grönt som sagt. Och en väldigt mild vinter, det snöade på riktigt endast en gång och den snön försvann fort. Snödropparna däremot dök upp redan i februari. Tibast hade jag sett i januari. Helt galet för någon som tidigare bott i Norrlands inland och fjällvärlden!

Mars

Hornborgasjön
Tranor i morgonljuset vid Hornborgasjön

Tranorna vid Hornborgasjön har jag läst mycket om i väldigt många år. Till min stora förtjusning upptäckte jag att jag faktiskt inte har så många mil att åka dit nu. Klart att möjligheten ska utnyttjas, coronaviruset till trots. Jag sov i bilen och undvek människor och fotade minneskortet full med tranor.

April

Solnedgång i Store Mosse nationalpark
Solnedgång i Store Mosse nationalpark

Östergötland innebär närhet till bokskogar. Och bokskogen när löven spricker ska man bara upptäcka. Jag passade på att besöka Stora Mosse nationalpark på vägen till Söderåsen och även om jag fick fina bilder från bokskogen, är denna fina solnedgång i regnet ändå min favorit.

Maj

Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
Lite high key

Kungsängslilja har jag drömt om i väldigt många år men de växer inte i Norrland. I Östergötland däremot ska jag kunna hitta dem och jag kollade Artportalen för att hitta växtplatser. Det fanns en inom cykelavstånd. Vilken lycka!

Juni

Blå Jungfrun
Jag hade kunnat stanna en halvtimme bara här.

Blå Jungfrun har jag alltid tyckt är någonstans långt borta och svår att nå. När jag besökte Öland i maj, såg jag Blå Jungfrun när jag fotade Byrums raukar och insåg att från Östergötland var Blå Jungfrun varken långt borta eller svår att nå. Behövde bara vänta på att båttrafiken kom i gång på sommaren. Ett otroligt fint ställe och jag önskar att jag skulle haft mer tid, men var tvungen att hålla mig till båtens tidtabell.

Juli

Sydtoppen sett från kammen nedanför Nordtoppen
Sydtoppen sett från kammen nedanför Nordtoppen

I juli avslutade jag mitt highpointing-projekt och den sista toppen blev Kebnekaise Nordtoppen. En helt episk tur som utmanade mig mer än någonting annat någonsin gjort, men jag klarade av det och jag är både nöjd och stolt!

Augusti

På väg upp till Storsnasen
På väg upp till Storsnasen

Längtan till fjällen var mycket större än jag hade anat på förhand. Jag visste att jag skulle sakna fjällen, men att jag skulle sakna dem så mycket att jag inte klarade av att bo i Östergötland i mer än sju månader tänkte jag inte på när jag flyttade. Men sju månader räckte för att se (nästan) allt jag ville se i södra Sverige och jag var ivrig att komma igång med nya utmaningar i Jämtlands fjällvärld. Den 1 augusti flyttade jag till Åre och började beta av närliggande toppar.

September

Strålar av ljus
Strålar av ljus

Det finns en sak som jag tycker är lite tråkigt att jag inte fick se i Östergötland och det är höstfärgerna. Det växer massor av olika lövträd i södra Sverige, här i fjällen är det nästan uteslutande björkar. Men i slutändan, jag bor hellre i fjällen och upplever fjällbjörkarna i höstskrud och åker för en semesterresa till Götaland än tvärtom. Så jag ska inte klaga utan bara njuta. Och det gjorde jag verkligen den här sagolikt fina dagen med dimma i dalen och solsken på fjället.

Oktober

Vålåforsen
Detalj i Vålåforsen

I oktober har höstfärgerna redan försvunnit och vi väntar på snö. Mellansäsongen gillar jag inte så mycket alla gånger så jag brukar leta mig till vattenfall för att hitta fotomotiv. Vålåforsen gav mig mer än jag ens vågat drömma om – sådana här detaljer älskar jag. Detta är faktiskt min ideal, i den här bilden har vi anledningen till att jag älskar foto. Och denna bild är också min favorit för hela året. No contest!

November

Åresjön skapade dimma
Åresjön skapade dimma i dalen, utsikten från Totthummeln

Snön kom och gick i november, det var för varmt för det mesta. Det gällde att passa på när det var fint, som den här dagen då jag besökte Totthummeln som var en lagom promenad från lägenheten i Björnen.

December

Hållfjället
Hållfjället i bakgrunden, den här toppen tänker jag göra på skidor under vintern

Åre var alltid en temporär lösning, jag skulle ha flyttat till Ottsjö redan i augusti men han som bodde i lägenheten ville stanna kvar en månad till, vilket då ledde till att jag flyttade temporärt till Åre Björnen, för hellre flyttade jag en extra gång än stannade kvar i Östergötland. Och jag är väldigt nöjd att jag gjorde så för tiden i Björnen var fin. Att se Åreskutan i morgonljuset när jag satt vid datorn… det är jag tacksam för. Nu i Ottsjö har jag en begränsad utsikt från lägenheten (träd i vägen), men Platån dit jag har ett par kilometer bjuder på en vidunderlig 360 graders fjällutsikt. Synd bara att december har varit en väldigt tråkig månad, tror vi sett solen typ två gånger och snö i några större mängder kom det inte tills strax innan jul. Men allt detta spelar ingen roll egentligen, för jag har haft alldeles för mycket jobb. December är högsäsong för översättare och jag passade på att ta många uppdrag, vilket ledde till 7 dagars arbetsveckor och 10 timmars arbetsdagar som värst. Ingen tid för längre turer eller foto. Tacksam att ha så nära till Platån då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen