Garphyttans nationalpark

I min jakt på att samla nationalparker åkte jag till Garphyttans nationalpark ett par mil utanför Örebro. Först hade jag tänkte att övernatta där, men efter jag läste lite mer om nationalparken, såg jag att den är så pyttesmå att jag hinner att gå alla leder på en halv dag. Och då menar jag verkligen alla.

Så det gjorde jag. Fick ihop 6,5 km. För alla markerade turer inom nationalparken.

Det var i varje fall en jättetrevlig dag att vara ute, shorts och t-shirt som gällde. Men i skogen var det naturligtvis lite jobbigt om man ville fota där, vilket jag naturligtvis gjorde. Kontrasten var enorm, jag brydde mig inte ens att försöka. Och så såg hur det lilla ormbunksbladet bildade en skarp skugga på en gammal trädstam på marken. Jag började med att fokusera på ormbunken men insåg att det är nog skuggan som är mer intressant. Och sedan såg jag den lilla lönnen bredvid och det blev ännu bättre. Så jag slutar nog att klaga om kontraster nu!

Ormbunke med skugga
Ormbunke med skugga i Garphyttans nationalpark
Lönn med skugga
Lönn med skugga

Veckans Fynd #22 blir då… skugga. Faktiskt. Veckan var inte så värst spännande…

4 kommentarer

 1. Verkligt snygga skuggor! Instämmer att kontraster är svårfotograferade. Jag har snöat in på blommor just nu och de blir verkligen snyggast i morgon och kvällsljus (inga nyheter där men ändå).

  (Ja det är verkligen skillnad i storlek på olika nationalparker).

  • Minna

   Blommorna var en sak jag verkligen såg emot här, det finns ju helt andra blommor än jag är van vid. Men som ett tecken på att jag är ganska less (på Östergötland) så har jag inte brytt mig om att leta efter blommor heller, förutom orkidéerna då. Jag startade som en makrofotograf egentligen och älskar att fota med makroobjektiv, men det verkar ändå inte bli mycket makrofoto för min del. Lite märkligt det faktiskt.

   Jag gillar dina blomsterbilder 🙂 , jag blir verkligen sugen på att fota makro själv. Och fortfarande gör jag inte det. Måste vara nåt fel på mig… 😀

 2. Vad kul att du gillar mina blombilder. Jag snöade verkligen in på midsommarblomster i kvällsljus där ett tag. Men nu verkar vädret ha vänt så jag får fota i gråmulet väder ett tag. Jag har inget emot att det blir svalare, jag ska bara anpassa mitt fotograferande. Just nu kör jag bara makro för jag har kommit fram till att det är mitt lättaste objektiv (som jag fått med mig hit).

  Hoppas att du får tillbaka inspirationen till makrofoto, det är ju lite pilligt men när det blir bra så blir det väldigt bra och det blir något som inte går att fixa med mobiltelefonen.

  • Minna

   Till helgen blir det makro, det kan jag garantera! Besöker Gotland och då har jag några orkidéer i sikte. 😉 Gråmulet väder är faktiskt inte alls dåligt för blommor. Det finns mycket roligt du kan göra när du inte behöver handskas med skuggor. Jag tror att jag har faktiskt de flesta av mina blombilder i mulet väder. Några gånger har jag till och med burit med mig ett litet ljustält för att mildra solljuset. Men sånt är också mycket en egen preferens, alla har sin egen stil och det som funkar för dem. 🙂

   Du har rätt om det att när makro är bra så är det riktigt bra. Jag minns en tur i fjol då jag var ute just med syfte att fota makro. Alltså den känslan av lycka när jag såg den lilla midsommarblomsterknoppen i sökaren, obeskrivligt! Kolla gärna: http://vandrafotaleva.nu/2019/07/sju-sorters-blommor/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen