Utsikter

Dagen med fyra naturreservat! Jag åkte till Björkfors som verkar vara ett fint ställe med flera naturreservat. Jag fortsätter att undvika urskogsliknande naturtyper och valde tre reservat som lovade höga branter och fina utsikter och så en som ska vara en botanisk eldorado.

Valö

Jag började från Valö. Stigen är väldigt brant men lätt annars och det är inte så långt att gå till klippan med ett picknickbord och utsikt. Utsikten levererade på denna soliga och vindstilla morgon, men när det var dags att ta fram kameran, riktade jag den nedåt för att använda vattnet som bakgrund.

Tall med sjön Björkern i bakgrunden
Tall med sjön Björkern i bakgrunden (Valö naturreservat)

Hulebo

Hulebos naturreservat är nästan intill Valö så jag lämnade stigen, genade ett par hundra meter genom skogen för att komma till vägen, följde vägen en kilometer och genade en bit genom skogen igen för att komma till branten. Det finns inga markerade stigar i Hulebo, knappt några stigar överhuvudtaget, och det var delvis kämpigt att gå längs branten med alla grenar och buskar. Vilket naturligtvis också innebär att det inte gick att få en fri utsikt så det blev en utmaning att ta min obligatoriska naturreservatsbild.

Hulebo naturreservat
Hulebo naturreservat

Idhult

Sen bytte jag branterna mot idyll. Idhults naturreservat består mestadels av betesmarker och är intressant särskilt ur botanisk synvinkel. Men det är tyvärr fortfarande för tidigt för någon blomsterprakt, och vitsippor börjar jag ledsna på. Faktiskt. När jag växte upp i Finland var vitsippor någonting sällsynt och speciellt. När jag flyttade till Sverige och Hälsingland och hittade vitsippor, var det en enorm glädje. Och nu när jag ser vitsippor precis överallt, vill jag bara skrika efter några andra blommor! Så jag tog en bild på en tusensköna i stället. Ingen sällsynt blomma den heller. Härnere i södra Sverige, det vill säga. Hur som helst, det var väldigt vackert i Idhult och jag ska återkomma sen när blomningen kommer igång på riktigt!

Tusensköna
Tusensköna

Bråtberget

Det fanns en till brant som jag ville kolla i Björkfors-trakten, Bråtbergets naturreservat. Jag tyckte det var lite jobbigt att gå upp dessa 80 höjdmeter, så tänkte jag på att i fjol var 800 höjdmeter vardagsmat. Jag har även gjort 1800 höjdmeter. Skärpning nu! Men när jag väl stod på toppen, var det ju absolut värt mödan, det här var den bästa utsikten jag sett hittills särskilt med tanke på foto. Visst har det varit fina utsiktspunkter tidigare, inte minst Valö i morse, men det har inte varit sådant som inspirerar till att fota. Tills nu, alltså. Tyvärr hade ljuset hunnit att försvinna och det hjälper inte att lövträden är kala så den här bilden är helkass, men hit kommer jag igen!

Utsikten från Bråtberget
Utsikten från Bråtberget över sjön Björkern

Då får Bråtberget vara Veckans Fynd #15.

2 kommentarer

  1. Josefin

    Det blev fin utsikt från Bråtberget! Ser fram emot fler bilder därifrån.
    Och den första bilden, där du använde sjön som bakgrund… Trodde först att du var ute en stormig dag, med åskmoln på himlen! Tänkte att du var himla modig som ger dig ut i sånt väder! 😀

    • Minna

      Tack Josefin! 🙂 Ja den första bilden är lurig, svårt att se vilket perspektiv det är. Det skulle ha blivit en häftig storm med sådana mörka moln… 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen