Coros Apex

Veckans Fynd #10: Coros Apex smartklocka. Ok egentligen inte ett fynd, den kostade ju många slantar, men jisses vilken fantastisk klocka den är! Och visst, det är vecka 11 nu när jag skriver detta, men jag fick klockan förra veckan så #10 blir det.

Jag har använt en Polar V800 med pulsband hittills, men jag verkligen inte gillar det här med att ha ett separat pulsband. Hur många gånger har jag fått vända ute på gården när jag kommer på att jag glömt pulsbandet? Hur många gånger har jag gjort turer utan när jag helt glömt det? Hur ofta har jag svurit när jag satt på det kalla bandet runt bröstkorgen? Själva klockan är dock helt fantastisk och jag gillar den starkt, den har en bra batteritid (dock måste man använda lägsta noggrannheten för GPS på långa vandringar, annars dör batteriet innan turen är över) och den har aldrig svikit mig. Alltså bortsett från gången då den svek mig och Polar skickade en ny till mig. Men den nya har aldrig svikit mig.

Men sen är det så att man alltid vill ha lite mer. Samtidigt som jag blev alltmer less på pulsbandet, blev jag också sugen på smartklockafunktioner som att kunna se SMS utan att ta fram telefonen. Och ärligt talat, vem gillar inte nya leksaker?

När jag började surfa på smartwatches med träningsfunktioner blev ett problem väldigt uppenbar – de slukar ström nåt fruktansvärt och skulle aldrig hålla under en vandringstur på flera dagar utan att laddas. Dumma sportklockor med pulsband är mycket bättre i det avseende.

Men då hittade jag en tillverkare som heter Coros, hade aldrig hört om dem tidigare men läste att deras sportklockor har en helt otrolig batteritid. Alltså det är så överlägset mycket bättre än konkurrensen att jag fattar inte hur det ens är möjligt. När jag fick min Apex hade klockan 55 % kvar av batteriet. Sen dess har jag pillat med klockan mycket för att bli bekant med dess funktioner och fick också installera minst 5 uppdateringar (Coros verkar inte baka in tidigare uppdateringar i nya utan kör allt stegvis). Jag har gjort fem turer med GPS på (normal noggrannhet, inget sparläge här inte) och efter nästan en vecka hade den 14 % kvar. Det tog knappt 1,5 timmar att ladda den från 14 till 100 %. Så jag räknar med att jag kan använda Apex längre mellan laddningar jämfört med V800, dessutom gör Apex så mycket mer än V800 och det utan ett pulsband (Apex har en inbyggd pulsmätare).

Apex är lite lättare och mindre än V800 (även om storleksskillnaden främst kommer från att Apex är rund och V800 fyrkantig). Apex finns i två versioner, 42 och 46 mm, jag har 42:n och jag känner inte att jag skulle ha någon nytta av den större versionen, dessutom skulle den bara kännas för stor för mig.

Nästan allt går att konfigurera precis som jag vill. Ett irritationsmoment med V800 var att jag behövde scrolla mellan displayerna under aktiviteten för att se information som var relevant för mig. Det är främst sex saker jag vill se – avstånd, höjd, stigning, puls, förbrukad tid och klockslag. V800 är ganska segmenterad, typ en display för avstånd, en för höjd, en för puls osv. Men Apex, den tillåter mig att konfigurera en display som visar upp till sex uppgifter, dvs. precis det jag vill se. Den kan dock visa så otroligt mycket mer än bara detta och displayerna kan konfigureras separat för varje träningsform.

Coros Apex
Displayerna jag konfigurerat för vandring, kan scrolla mellan dessa under aktiviteten men det viktigaste jag behöver finns i den första.

Det finns också olika klocktavlor att välja från och de flesta har färger som man kan ändra. Just nu har jag en tavla som maximerar information – puls, förbrukade kalorier, batteritid, höjd över havet, steg, dagens aktivitet och så en infobubbla där jag kan växla mellan tre uppgifter: soluppgång, solnedgång och antalet våningar jag gått. Och just det, den visar också tiden!

Coros Apex
Coros Apex
Coros Apex
Urval av klocktavlor för Coros Apex (finns många till)

Behöver jag all den här informationen? Herregud nej absolut inte. Men jag bara älskar sådana här siffror och jag kan inte låta bli att titta på klockan bara för att beundra att nånting så här vackert existerar!

En stor nackdel, om man måste hittade sådana, är att Coros inte har en hemsida där man kan logga in och se sina aktiviteter på samma sätt som t.ex. Polar har sin Polar Flow. Lösningen är att använda en tredjeparts app, jag valde Strava som är gratis. Coros-appen går att synka automatiskt med Strava så det är inget problem alls, dessutom sker synkroniseringen helt automatiskt. Klockan synkar men Coros-appen och Coros-appen med Stravas server (så jag behöver inte ha Strava installerat på telefonen). V800 för övrigt kräver en manuell synk och det tar mycket mer tid.

Det kan diskuteras huruvida Coros har lyckats att integrera sitt system med Android, det tog mig lite tid att hitta hur jag får den att visa e-post till exempel. Jag antar att Samsung och Apple har mycket enklare integration i sina grejer. Jag har också läst kritiska röster om hur träningsbelastningen och återhämtningen beräknas, men sånt stör mig inte. När vi börjar prata om batteritid kan andra smartklockor slänga sig i väggen. De har inte en minsta liten chans mot min Apex!

Nu väntar jag bara på att Coros börjar tillverka mobiltelefoner. Om de kan få ut så här mycket från det lilla batteriet i en klocka, vad kan de då göra med ett större batteri…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen