Veckans fynd

Nu har jag bott i Östergötland i en vecka och har hunnit att kolla lite i mina nya omgivningar. Jag hade inga större förväntningar på landskapet, utöver det att det skulle finnas mer blommor än i fjällvärlden och att de skulle dyka upp tidigt på våren. Jag har hittat blåsippsblad så det är bara att börja kolla i mars… Men landskapet, ja det visade sig vara mycket mer spännande än vad jag kunde tro på förhand. När man kommer hit norrifrån så blir det första intrycket att det är platt, och visst är det också. Området norr från Linköping är skrämmande platt på sina ställen, det heter Östgötaslätten av en anledning. Men så några mil söder från Linköping, där jag bor, blir det mer kuperat och mycket mer intressant. Det mest fantastiska är de höga klipporna med tvärbranta stup och det är lätt att hitta stigar som bjuder på flås när du går brant upp 50+ höjdmeter. Vilket visserligen är ingenting jämfört med fjällen, men väldigt mycket om du tänker på ”Östgötaslätten”!

Veckans fynd

Eftersom en stor anledning till att jag flyttade var att utforska nya ställen och uppleva nya saker, så tänker jag börja med en ny serie som jag kallar för ”Veckans fynd”. Jag ska inte begränsa mig med att bara leta efter naturnära ställen, utan veckans fynd kan vara vilken som helst upplevelse som är ny för mig.

Naturreservat

En annan serie (eller projekt) är att kolla naturreservat. Eftersom allt är helt nytt för mig, hade jag svårt att bestämma vad jag skulle göra. Då gick jag in på länsstyrelsen hemsida för att kolla vad det finns för natur här, och upptäckte att det finns inte mindre än 285 naturreservat i länet! Det är nåt att bita i. Jag ska börja med Kinda och Linköpings kommuners naturreservat och göra några avstickare till andra, t.ex. Omberg vid Vättern måste jag ju bara se, och så vid kusten i Norrköpingstrakten är det annat spännande att rikta kameran på.

Många gånger blir det säker så att ett naturreservat är också veckans fynd. Jag tänker inte begränsa mig så att det måste vara olika saker! My game, my rules. 😉

Getmans rike

Under den här veckan har jag hunnit med fyra naturreservat. Det finns flera stycken inom cykelavstånd från hemmet, så det hjälper ju till. Men i går åkte jag till två reservat ett par mil norr från Linköping, jag försöker ändå att vara lite smart med vilka reservat jag väljer. Helt meningslöst att kolla orkidémarker i januari, så jag koncentrerar mig på barrskog och klippor tillsvidare.

Getmans rike är barrskog som påminde mig mycket om Hamra nationalpark. Jag har svårt att komponera med vidvinkel i skogen så jag valde en närbild i stället. Jag sade att jag inte tvingar mig att skapa en bild på varje veckans fynd, men en bild från varje naturreservat är rimligt!

Dött träd i Getmans rike naturreservat
Dött träd i Getmans rike naturreservat

Motala strömmar

Sedan åkte jag till Motala strömmar i Ljungsbro. Och det blev en utmaning som heter duga – det var absolut inga skyltar överhuvudtaget som skulle ha hjälpt mig. Och hjälp behövde jag. Naturreservatet består av en ravin och det visade sig att ravinen var väldigt svårflörtad. Det var tät växtlighet med grenar som fastnade i håret och kläderna och fötterna. Det var lerigt mark så skorna inte fick något bra grepp. Vilket jag skulle ha behövt, då ravinens kanter var ordentligt branta. Jag gjorde flera besök att ta mig längs bäcken i ravinen men var tvungen att ta mig upp av olika anledningar och gå längs en åker bredvid reservatet. När jag till slut kom till en gård som skulle ha tvingat mig till ravinen, så konstaterade jag att det var lite för mycket natur för mig och gav upp och genade tvärs över åkern (som var plöjd men torr och halvfrusen, tack och lov) till vägen.

Hassel i Motala strömmar naturreservat
Hassel i Motala strömmar naturreservat

Väsby branter

Jag börjar inse att naturreservaten finns för naturens skull, inte för oss människor. Det tog mig en lång tid att hitta någon skylt om Väsby branter, till slut såg jag en liten A4 fastnålad på ett träd inne i skogen. Skylten varnade om att klättra på klipporna och att inte störa fågeln som bor i området. Jag antar att det är nån sort av en rovfågel, jag hörde den men jag är mer dålig på att känna fågel på deras läte än på deras utseende.

Väsby branter
Väsby branter

Det finns en stig men den var inte markerad och den var inte tydlig. Det började också bli lite sent så jag vände tillbaka, Väsby branter är ganska nära till mig dock så jag gör säkert ett nytt försök nån gång. Dom branterna alltså, imponerande!

Jag besökte en annan brant på nyårsaftonen, den bjöd på en underbar utsikt över sjön Järnlunden. Så branterna får vara Veckans Fynd nummer 1!

Utsikten från Klevberget
Utsikten från Klevberget
Mossa
Det är väldigt grönt här. Det finns mossa precis överallt!

2 kommentarer

  1. Länsstyrelsens sammanställningar över naturreservat är verkligen en guldgruva. Omberg måste du absolut besöka – dit åker jag några gånger varje år. Kan även tipsa om Torpön som du har i södra delen av Östergötland.

    • Minna

      Jag ser fram emot Omberg! Jag besökte Bodas naturreservat idag och det överraskade mig, vilket fick mig att tänka på Omberg. Om det var så fint i Bodas lilla naturreservat, hur fint är då i Omberg…! Och tack för tipset. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen