Kolla kalender

Högstugans naturreservat

Jag har ju valt att besöka naturreservat som mest består av barrskog för det inte finns så mycket att se i lövskog just nu. I Högstugans naturreservat började jag fundera på att jag behöver omväxling, så värst intressant var det inte. Det var gammal skog, men inte urskogsliknande på samma sätt som jag sett tidigare. Mest tyckte jag att det var… bara skog. Naturreservatet bjöd på Linköpings kommuns högsta punkt dock, alltid nåt.

Jag blev inte riktigt klok på stigarna i reservatet. Verkar som om att arbetet pågår, skyltarna var skinande färska och stigen delvis osynlig, markeringen bestod av snitslar här och var, lycka till att följa dem. Men så plötsligt har de varit och berett en två meter bred gata som började lika mystiskt som den slutade. Jag fattade ingenting, tog den obligatoriska bilden (och slarvade igen, saknar lite skärpedjup) och åkte iväg.

Högstugans naturreservat
Mossiga stenar och rötter i Högstugans naturreservat

Svalgölenbrantens naturreservat

Det finns fyra naturreservat väldigt nära varann här, det var bara ett par kilometer till Svalgölenbrantens naturreservat och då åkte jag ändå förbi Åbobrantens dito, vägen dit såg lite utmanande ut minst sagt. Men här i Svalgölenbranten hittade jag en bra stig i varje fall, även om jag lyckades med bedriften att två gånger tappa bort den. Ingen skada, bara en liten längre promenad. Det var trevligt att vara ute i varje fall.

Det finns ett gammalt torpställe i reservatet med husruiner, mängder med odlingsrösen och några hamlade träd. Och där hittade jag den – tibast i blom.

Blommande tibast i januari
Blommande tibast i januari (Svalgölenbrantens naturreservat)

Smaka på det. En vild blomma som har slagit ut i januari. Om ni undrat hur denna vinter har varit i södra Sverige, där har ni svaret! Tidigast jag annars sett tibast är april i Hälsingland. Det är några hundra kilometer dit, men det förklarar inte en skillnad på tre månader. Det här är helt galet ju! Jag hade sett några tibast-bilder på Facebook så i hemlighet hoppades jag på att hitta en, men chockad är jag ändå. Hur ska man ha koll på vårblommorna nu, de kan ju tydligen slå ut när som helst? Jag som hade tänkt att åka till Öland senare och hitta de tidigast blommande orkidéerna – i maj, typ!

Finns det någon tvekan om att Veckans Fynd #4 är tibast? Nej, det tror jag inte. Här snackar vi om ett fynd på riktigt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen