Början av en annan säsong

Det är bara att acceptera det. Det är vinter nu. Jag skulle så himla gärna vandra mer, men det känns inte som ett alternativ nu när landskapet är klädd i vitt. Så då tog jag skidorna i stället.

Först åkte jag från Högsta Hållan mot Malmbäckstugan. Jag hade räknat med att någon redan åkt där, men vidare från Skarvruet var det bara jag som skapade spår. Och det blev ganska uppenbart varför det inte har varit fler åkare här – skidorna skrapade på marken fruktansvärt ofta. Även om snötäcket ser tjockt ut, så är det bara fluffigt snö som inte håller under skidorna, och då fastnar man för varje sten och liten bula man råkar åka över. Inte så roligt för skidorna, och definitivt inte roligt när man åker utför! Det blev en riktig balansakt många gånger och jag lärde mig snabbt att ta det (ännu) mer försiktigt än vanligt.

Egna spår
Egna spår

För den andra turen tänkte jag satsa på riktiga spår och körde till Fjällnäs, där jag upptäckte till min stora förvåning att spåret inte var draget. De har varit tidigt ute varje år, men nu såg ut som bäst att de varit där och trampat för längesedan, för det fanns ett tjockt fluffigt täcke över. Men någon tapper person hade åkt där trots allt, så jag följde spåret som var och siktade på Malmagsvålen, då det inte skulle bli någon riktig längdåkning ändå.

Men den här fluffiga snön alltså. Ja det finns mer snö i Fjällnäs. Sådär halvmeter på sina ställen, och jag sjönk rakt genom. Det blev riktigt roligt i uppförsbackar kan jag säga, det blir ju nästintill omöjligt att ta sig upp. Du kan inte saxa, så du ställer dig tvärs, och varje gång du lyfter foten, fastnar skidan i några buskar under snön, eller bara i själva snön då det finns så mycket av den att det blir svårt att få skidans spets upp. Jag tycker ju alltså att det är kul med snö, men nu började jag ändra min åsikt.

Jag kom upp från skogen och fick en utsikt, konstaterade att jag hade en hundra meter kvar till Malmagvålens topp, och vände. Det var verkligen inte besväret nu. Tillbakavägen var mycket lättare då jag kunde följa mina egna spår, samt att det var mest utför. Det blev en kort tur, men samtidigt absolut lång nog!

Men det är fortfarande kul med snö trots allt!

Genväg längs sommarleden i skogen
Genväg längs sommarleden i skogen
Vinterlandskap
Vinterlandskap
spår i snön
Det ser ut som om jag gått till fots. Så här blir det när det är djupt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen