Gjende

Tillbaka i Norge så! Jag har drömt om Besseggen sedan jag gjorde Romsdalseggen för ett par år sedan. Nu har jag en biljett till den första båten från Gjendesheim till Memurubu i morgon och sedan väntar en vandring över Gjendeosen och Besseggen.

På väg till Gjende tog jag en genväg via Grimsdalen mellan Rondane och Dovre. Jag har velat köra den här vägen i fem år, men det har aldrig blivit av. Nu var det ett perfekt tillfälle dock, och jag betalade det sedvanliga 100 NOK för nöjet.

Det var en till fantastiskt fin och varm dag, men det blåste lite vilket mildrade hettan. Jag tyckte ändå att bilen var det bästa stället att vara, skönt med AC! Vägen var fin att köra, lite som Mittådalsvägen fast smalare, och i början bjöd den på en fin utsikt mot Rondanes höga toppar.

Rondane
Rondane från Grimsdalsvägen

Jag svängde in på Grimsdalshytta, jag var bara nyfiken att se den och fortsatte färden för att fika på första bästa picknick-ställe. Hela dalen var väldigt fin, men egentligen inte så himla intressant om man bara letar efter stora fjällvyer. Sådana finns alldeles i närheten, men det kräver vandring, och jag lade till Rondane på min lista av vandringar jag vill göra i framtiden.

Grimsdalshytta
Grimsdalshytta
Grimsdalen
Grimsdalen

Allt eftersom jag åkte söderut, märkte jag att trädgränsen är så mycket högre här än hemma. Jag kollade bilens navigator, som berättade för mig att det finns tät skog vid 1000 meters höjd. Wow.

Ravin
Ravin

Framme i Gjende parkerade jag bilen i långtidsparkeringen. Jag trodde att det finns en parkering alldeles vid kajen, men där kan man bara parkera i två timmar, bra att veta! Men det går gratis busstrafik mellan långtidsparkeringen och kajen, och bussarna går jämt – inget behov att passa nån tidtabell.

Jag gjorde en kvällspromenad till stranden och hoppades på spegelblankt vatten, men så vindstilla var det inte. Det var väldigt fint ändå, och jag såg fram emot morgondagens vandring!

Gjende
Gjende

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen