Vår eller vårvinter?

Efter en varm april har vi blivit påminda om att april inte är vår, utan vårvinter. Eftersom nu i maj har vädret slagit om med besked med minusgrader under dagen och tillhörande snöfall. Just här i Ljusnedal har det inte blivit några stora mängder snö, det var lite vitt ibland men det försvann snabbt. Det har snöat lite mer annanstans i Funäsfjällen och några gånger när molnen lyfte tillräckligt såg jag att Ånnfjället var helvitt. Men igen, den här vårsnön försvinner fort och nu ser det ut ungefär som det gjorde innan det kalla vädret kom in. Snösmältningen i det hela har stannat till och det syns i älven, vattnet har sjunkit rejält.

Gamla inlägg

Som ni kanske har sett så fortsätter jag med mitt mastodontprojekt att flytta inläggen från The Quiet Picture hit. Jag gör det månadsvis, t.ex. nu i maj flyttar jag alla maj-inläggen (2006–2017). Ibland blir jag ganska less på det, men stundtals är det också roligt. Jag kan bli påmind om saker jag har gjort och bilder jag har tagit. Och vädret har ju alltid varit ett intressant ämne för mig, så det finns många väderobservationer. Jag kan bara konstatera att april 2019 verkligen sticker ut, och hur jag än tycker att det är kallt och trist nu i maj (efter en varm april) så är det faktiskt så här det ska vara i början av maj. Jag bodde i Loos några år, och flera gånger har jag skrivit om snöfall i maj där. Alltså, mer snö än det som fallit här i Ljusnedal sedan april.

Livsäterån

Livsäterån är ett av mina favoritställen, det vet alla som har läst bloggen. Jag har som vana att kolla den varje vår, och med vår menar jag början av juni. Nu gick jag dit en månad tidigare (4 maj), egentligen bara för att jag var ville vandra lite och nu är det ju ganska mycket barmark redan. Men som jag upptäckte när jag gick dit, så finns det tillräckligt med snö för att åka skidor också – jag såg en skidåkare. Men själv letar jag hellre efter barmark än snö nu!

Livsäterån
Livsäterån tidigt i maj 2019

Men snö var verkligen inte en bristvara vid Livsäterån. Själva ån forsade fritt, men runtomkring var det nästan ett heltäckande snötäcke. Hård snö, som tur var, och jag kunde lätt gå på den. Det var en skön dag ute, trots snålblåsten.

Livsäterån maj 2019
Tjockt med snö runt Livsäterån. Det måste ha varit mycket vatten tidigare för att bryta snötäcket så här.

Fjällparkeringen

I onsdags (8 maj) när molnen äntligen sprack lite och vi fick solsken, passade jag på att cykla. Jag åkte till Fjällparkeringen i Tänndalen för att få en utsikt, jag ville kolla läget med snötäcket.

Hamrafjället
Hamrafjället med Storvigeln i bakgrunden till vänster

Storvigeln som hade fått några svarta fläckar i april var helvitt igen. Hamrafjället har klart mer snö nu än det hade samma tid i fjol (jämför gärna med fjolårets inlägg), men väldigt mycket mindre snö än i 2016. Med andra ord – en ganska vanlig maj.

Nästa helg ska vädret vända igen, värmen kommer tillbaka. Som jag längtar! Jag har stora förväntningar för en tidig vandringssäsong, för den här snön som finns kvar är inget större problem samtidigt som barmarken har hunnit torka och vattnet sjunkit i vattendragen (hoppas jag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen