Livsäterån

Det finns favoriter och så finns det Favoriter. Livsäterån är ett av mina absoluta favoritställen i Funäsfjällen, det går inte att slå om man gillar att fota vattenfall. Visst finns det större vattenfall i området, men jag tycker att om man ska skapa fina bilder på vattenfall, då är det bäst att hitta de lite mindre fallen med en skön omgivning. Och det är precis vad Livsäterån bjuder på!

Guldtur 11

Du kommer till Livsäterån från parkeringen på Högsta Hållan, där börjar Guldtur 11 som tar dig över Flåten. När du kommer till Livsäterån, kan du följa ner den på valfri sida (den norra sidan är lättare att gå dock), tills du kommer till bron och så gå upp den andra sidan. Det är en sträcka på 1 km med många vattenfall i olika storlekar och former! Men det finns några privata stugor vid ån, kom ihåg att respektera.

Samma komposition, annan årstid

Jag brukar besöka ån flera gånger varje sommar och höst, men i år har det inte blivit av, främst för att den mindre frostfjärilen har gjort mycket skada i björkarna så att det inte har varit lika vackert som det brukar vara. Men nu när träden dekoreras av nysnö i stället, blir det en helt annan historia, och så här har jag faktiskt aldrig sett Livsäterån! Det är fantastiskt hur man kan fortfarande skapa nya bilder på ett ställe som man redan besökt mer gånger än man orkar räkna.

Kolla gärna mina gamla inlägg (på engelska) om Livsäterån. Ni förstår vad jag menar med ”Favoritställe” (med ett stort F)!

Livsäterån i snöfall
Det här är mitt favoritfall i hela ån. Jag har en bild på det på väggen, fast då med gröna björkar och blå himmel!
Livsäterån lång exponering
Samma fall från andra sidan. Det är så lite vatten nu att det går utmärkt att ta sig från sida till sida nästan var som helst.
Livsäterån i snöfall
Det snöade ganska mycket, blötsnö med temperatur vid nollan
Livsäterån i snöfall
Kompositionstips: Använd en diagonal!
Livsäterån detaljer
Här var det svårt att hitta en komposition som funkar. Jag nötte på i säkert en halvtimme med olika variationer.

2 kommentarer

    • Minna

      Tack så mycket Maria! 🙂 Det är ett magiskt ställe, just den här dagen var det lite tråkigt väder men det var ändå fint. Och det finns inte många platser som är fina oavsett vädret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen