Sol och måne

I kväll är det månförmörkelse strax efter att månen kommer upp. Vädret är helt med på noterna, det ska bli molnfritt för en gångs skull! Jag har sett en månförmörkelse förr, men aldrig fotat en. Så nu blir det av.

Trodde jag.

Det härjar historiskt stora skogsbränder runt Kårböle, väldigt nära till var jag bodde tidigare (jag har bott både i Loos och i Färila). Här i västra Härjedalen har vi blivit skonade från bränderna, trots att det är galet torrt här också. Vi har 15 mil till bränderna, men röken stiger inte så högt i luften att det går att se härifrån. Men idag fick jag se röken, för den kom till oss. Vinden hade vänt lagom till kvällen och förde med sig röken, vilket gjorde att sikten försämrades betydligt. Vilket var förstås mindre bra om man ville se månförmörkelsen.

Solen

Jag åkte ut till stället som jag hade valt för att fota förmörkelsen. Solen var på väg ner, och det såg ganska häftigt ut faktiskt, solen var en alldeles orange klot i horisonten. Men eftersom jag inte hade räknat med att fota solen, var jag lite sent ut och fick kasta mig ut från bilen för att hinna med några bilder innan solen försvann. Läget var dock alldeles perfekt, solen gick ned bredvid Stor-Mittåkläppen sett från Mittådalsvägens utsiktspunkt.

Solen vid Stor-Mittåkläppen
Solen vid Stor-Mittåkläppen
Solnedgång vid Stor-Mittåkläppen
Solnedgång vid Stor-Mittåkläppen

Nu hade jag några minuter kvar tills att månen kommer upp, men röken var så tjock att jag hyste inga större hopp om att se månen. Med tanke på hur solen hade sett ut genom röken, skulle en mörk måne inte ha tillräckligt med kraft att lysa genom röken. Jag kunde knappt urskilja profilen av Ånnfjället som var bara 6 km borta. Men jag väntade ändå, tidpunkten då jag borde ha sett månen passerade, jag väntade några minuter till, och gav upp. Inte en chans att månen syns i kväll.

Sista ljuset. Och Stor-Mittåkläppen försvinner i röken.
Sista ljuset. Och Stor-Mittåkläppen försvinner i röken.
Månen

Men som sagt… röken ligger ganska lågt. Det fanns en liten chans att månen skulle synas när det stiger högre upp på himmelen, frågan var bara om den skulle göra det när förmörkelsen pågick. Jag kikade ut genom fönstret och vid 23:30 såg jag månen! Det var tack vare det att en del av månen gled ut från jordens skugga och blev belyst, samtidigt som röken höll på att bli tunnare. Så jag gick ut på balkongen och fotade lite, det var inte så jag hade tänkt men bättre än ingenting.

Nu ser jag månen!
Nu ser jag månen!

Med det sagt, kan jag ändå inte vara besviken att ha missat detta tillfälle. Tankarna går till vänner och bekanta i Hälsingland, där bränderna fortsätter att förstöra skog och hota bebyggelse. Det är inte ofta jag hoppas på ihållande regn men nu gör jag det!

I vanliga fall lyser månen i vitt när den är så här högt på himmelen. Men tack vare röken behöll den gula tonen.
I vanliga fall lyser månen i vitt när den är så här högt på himmelen. Men tack vare röken behöll den gula tonen.
Bilder tagna med ca 70 sekunders mellanrum för att visa hur snabbt månen rör sig och hur den glider ut jordens skugga.
Bilder tagna med ca 70 sekunders mellanrum för att visa hur snabbt månen rör sig och hur den glider ut jordens skugga.

5 kommentarer

 1. Christer Ståbis

  Jättefina bilder du tar ! Jag minns den sommaren väl. Jag var bland annat i Härjedalen och gjorde några turer när det brann lite längre söderut. Utsikten var försämrad av röken som låg som ett kraftigt soldis på håll.
  Vid ett tillfälle när jag var på Flatruet kunde jag knappt se Ånnfjället eller de andra fjällen runtomkring på grund av röken !
  För övrigt vill jag nämna en speciell tur, då när jag besteg Ormruet den 11 augusti 1999. Det var då en partiell solförmörkelse den dagen (i Sverige och så långt norrut !) och jag var då på toppen när det skedde ! Det var verkligen speciellt och jag låg på toppen och fotograferade förmörkelsen med lyckat resultat. : )

  • Minna

   Tack Christer! 🙂

   Ja röken var otroligt tjock, men det vara bra den enda dagen, annars påverkades vi inte av bränderna. Hoppas att Sverige skonas från skogsbränder i sommar!

   Jag kan tänka mig att det var speciellt, och häftigt, att uppleva en solförmörkelse från en fjälltopp. Det är ju iofs häftigt att uppleva den var som helst… det händer inte så ofta! 😉

   • Christer Ståbis

    Ja, efter några veckor kändes det lite obehagligt med alla bränder. En gång under sommaren så skulle jag iväg till Dovre och skulle packa i bilen. Jag hörde då sirener från brandbilar i närheten och de stannade i byn där jag bor. Jag tog då cykeln och cyklade ned till dit det brann och det visade sig vara ett bostadshus som brann. Jag stannade kvar för att se om de fick bukt med branden. Ja, så jag visste om jag kunde packa i bilen och fara till Norge eller om jag blev tvungen att evakuera istället… (Husen ligger tätt i byn och det blåste åt mitt håll.) Det gick dock bra. De fick bukt på branden efter ett tag.

    Jag fick tillbaka känslan av den sommarens bränder för ca en vecka sedan, då jag kände brandrök i luften och kände det hela vägen när jag cyklade till jobbet (1 mil). Det visade sig vara en kontrollerad bränning av ett naturreservat många mil söderut. (Jag bor i Dalarna.)
    Det borde gå bra i sommar dock. Det var ju en extrem sommar 2018, med alla bränder, som jag inte tror vi får uppleva något mer.

    Ja, jag for förbi Ormruet i måndags och tänkte då på “solförmörkelseturen”. (Jag visste innan jag besteg den att det skulle bli en solförmörkelse och hoppades hinna lagom till toppen, vilket jag gjorde.)
    Fast jag hade ingen speciell utrustning för att fotografera den, förutom min systemkamera. Fast jag tog mina glaciärglasögon och satte framför kameran och det fungerade fint. : )
    (Jag är en hängiven fjällfotograf men brukar oftast bara ha med mig min systemkamera med ett “normal-zoom” och lämnar stativet hemma.)

     • Christer Ståbis

      Se kommentar under “Storådörren”. : )
      För övrigt så drar jag till Härjedalen i kväll. Ja, det blir ju finväder där och jag är hellre i fjällen i helgen än sitter hemma själv och lyssnar på grannarnas midsommar-ylande… ;D
      Fast jag ser fram emot en helg hemma nu. Av de senaste 4 helgerna har jag farit till Härjedalen och Jämtland 3 av dem ! Otroligt nog har det varit fint väder 3 av 4 helger där nu ! Dessutom så blir det även sol nu den femte helgen ! o_O
      Så, “a man’s gotta do what a man’s gotta do…” ;D
      Fast jag hoppas komma hem på lördag kväll så jag får en dag hemma med god mat och dryck innan jobbvecka igen iaf. : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen