Nordligaste punkten

Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset

Det är mycket folk i Kilpisjärvi. Och det är många av dem som vill besöka Treriksröset, så att båten till Koltaluokta var full. Jag hamnade i mitten av gruppen när vi klev ut från båten, men då satte jag fart – jag måste ju hinna till röset innan alla andra, annars kommer jag inte ens kunna se röset bakom alla människor!

Jag vet inte var krafterna kom i från, jag var ju trött och hade galet mycket träningsvärk i vadmusklerna, men jag lyckades med uppgiften och var först till röset. Men båten är inte det enda sättet att ta sig dit, man kan välja att vandra dit från olika håll (12 km från Kilpisjärvi) och så var det redan en liten grupp människor där. Men det är inte så att jag åkte hit för att ta några fina bilder, så jag var nöjd att jag kunde i varje fall gå runt röset utan att köa, och gjorde det två gånger dessutom. En bild på varje rike.

Treriksröset
Jag var den första från båten men inte ensam vid Treriksröset. Och visst är det Norge i bakgrunden.
Treriksröset
Det här var innan de flesta från båten var framme

När man tittar på landskapet runt omkring, känns det som att Norge vill strö salt i såret. Det är låga och runda fjäll i Finland och Sverige, men i Norge har man minsann det här fina fjället med hajfenaform. Jag fattar. Landskapet är finare i Norge än i grannländerna, tack för påminnelsen. Vilken tur att mitt nästa stopp blir Senja!

Treriksröset Finland
Treriksröset Finland
Treriksröset Norge
Treriksröset Norge
Kolmen valtakunnan rajapyykki

Det skojas ofta att vi har långa ord på finska. Och det stämmer också, dels är för att vi använder mycket sammansatta ord, och dels är det grammatiken. Vi kan lägga till en hel massa suffix på ett ord som gör att ordet blir lång. Bara som ett exempel, Treriksröset heter Kolmen valtakunnan rajapyykki på finska. Det liksom bara rullar ut på tungan, eller hur?

Mitt hemland

Treriksröset var den sista ytterpunkten i mitt projekt! Det betyder att jag nu har sett Sverige från norr till söder, från öst till väst, från botten till toppen! Och det känns så… rätt, faktiskt. Sverige är mitt adopterade hemland. Jag besökte Ljusdal sommaren 2000 och när jag satt på tåget mot Stockholm och tittade ut på landskapet som susade förbi mitt fönster, tänkte jag bara på hur mycket det känns som att jag hör här. Så det första jag gjorde när jag kom hem (jag bodde i England på den tiden) var att fråga om jag kan omplaceras i Ljusdal. Så jag fick behålla jobbet och bytte land och det är det bästa beslutet jag nånsin har gjort!

Treriksröset Sverige
Treriksröset Sverige

Det är lite konstigt att jag är väldigt finsk på många sätt, men samtidigt känner jag att jag verkligen hör hemma i Sverige. I synnerhet, fjällen. Jag vet inte var det kommer ifrån, det borde inte ens finnas i mitt DNA. Finland är känd för sina sjöar, inte sina fjäll. Finlands högsta fjälltopp ligger egentligen i Norge… bara en sån sak. Och nu när jag har avslutat mitt Ytterpunkter projekt, känns det som att Sverige verkligen är mitt land. Inte bara mitt adopterade hemland, utan verkligen mitt land!

Jag är glad att jag gjorde Treriksröset som sista ytterpunkt, det var lite symboliskt att stå med ett ben i Sverige och det andra i Finland. Jag har alltid burit mina blåvita färger med stolthet, men när jag säger att jag vänder hem, då kommer det alltid att vara Sverige jag vänder till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen