Dagvola

42 av 60 toppar

Det finns nio toppar i Norge som hör till Funäsfjällens 60 toppar. Dagvola är den västligaste av dem, och också bland den lättaste att nå av alla 60. Om man kör betalvägen mot Høgvollivollan (vägen delar sig 2,7 km efter betalstationen, ta den högra och så finns parkeringen ett par hundra meter fram), är det en knapp 4 km att gå t/r. Jag hade inga norska pengar för avgiften men jag hade cykeln med mig, vilket funkade kanonbra. Jag har ju en elcykel så att uppförsbackarna är en barnlek!

Från parkeringen går det en dålig skogsbilväg med skylt ”Fjellområde”. Jag tyckte att jag kan ju fortsätta att cykla på den, men det slutade med att jag gick med cykeln för det mesta. Så det är ingenting jag rekommenderar om du inte är en van MTB-cyklist, och dessutom är den här vägen bara 350 m så det är verkligen inte värt besväret med en cykel.

Stigen

Det finns inga mer skyltar eller stigmarkeringar i skogen, och stigen har en tendens att försvinna i växtligheten. Men om du bara fortsätter rakt fram så går det bra, här är man så nära till kalfjället att så länge du går uppför så är det inga problem. På väg tillbaka är det viktigare att pricka rätt, och här finns det hjälp i form av ett litet rödmålat stenröse. Det kan man se från långt håll när man kommer tillbaka så det är bara att sikta mot det och då hittar man stigen igen.

Toppen av Dagvola är lite ”gömd” så att den syns först när du är väldigt nära. Jag höll mig till vänster när jag kom upp från skogen och följde en liten åsrygg, och efter det var det bara att titta upp och hitta den lättaste vägen. Strax innan toppen finns det en liten avlång tjärn som är en trevlig plats för fika!

När jag var på vägen upp och följde den här åsryggen, såg jag att den finns en till ås till vänster och den leder till fel håll. Jag tänkte att jag måste ha koll på åsarna så jag inte hamnar på den yttersta när jag kommer tillbaka.

Gissa vilken ås jag hamnade på när jag kom tillbaka!

Dagvolas toppröse
Nu äntligen syns toppröset, där i mitten
Tjärnen vid Dagvolas topp
Den avlånga tjärnen strax nedanför toppen av Dagvola
Dagvola 1095 möh
Dagvola 1095 möh
Den avlånga tjärnen strax nedanför toppen av Dagvola
Den avlånga tjärnen sett från toppen av Dagvola
Utsikt norrut med Skarddöra till vänster och Skarsfjället till höger
Utsikt norrut med Skarddöra till vänster och Skarsfjället till höger
Vigelmassivet
Vigelmassivet sett från Dagvola
Grön skog och Skarddöra
Här är skogen ganska grön, inte uppäten som på många andra ställen i Funäsfjällen
Blek himmel men en trevlig tjärn på fjället
Blek himmel men en trevlig tjärn på fjället
Det finns vatten kvar i den lilla tjärnen men annars är det väldigt torrt
Det finns vatten kvar i den lilla tjärnen men annars är det väldigt torrt

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen