Västligaste punkten

Sveriges västligaste punkt (på fastlandet), Ledsund

Det hade varit en kall natt och jag vaknade till frost på tältet och på bilen. Jag hade sovit förvånadsvärt bra dock, vilket betyder att jag vaknade bara sådär ett tiotal gånger men kunde somna om. Men när solen hade kommit upp så hade jag ingen anledning till att försöka sova längre, utan klev upp och åt en hastig frukost och var på väg kl 6.

Klipporna

Jag hade sett på satellitbilderna att Ledsundet består av ganska höga klippor, men jag blev ändå lite ställd när jag såg det. Det var lodräta klippväggar, hur kommer jag upp dit? Men jag visste att det fanns en byggnad på andra sidan så jag tänkte att det måste finnas en stig, och visst hittade jag en på en gång. Det var ganska lätt dessutom, bara lite klättring men jag var snabbt uppe.

Nästa problem var att gå tvärs över klippan för att komma till den västligaste punkten. Det går en ravin nästan helt genom halvön, den är varken jättedjup eller jättebred men det räcker med att du inte kan hoppa ner eller över för att de ska orsaka lite huvudbry. Så jag gick fram och tillbaka en stund tills jag hittade ett ställe där jag kan klättra ner och upp igen utan att ta dumma risker.

Västligaste punkten

Den västligaste punkten är inte markerat på något sätt, så jag hittade till rätt plats med hjälp av GPS:n. Jag gick ner så nära till vattnet som jag törs (jag var inte sugen på en ofrivillig morgondopp!) och tog ett par bilder bara för att dokumentera. Och konstaterade att det skulle ha varit mycket bättre på kvällen, men jag kom så sent till campingen i går att det inte fanns tid då. Men å andra sidan, jag gör inte detta för att ta fina bilder. Jag gör det bara för att … hmm … att ha gjort det?

Klipporna
Träden växer i ravinen
Jag står på Sveriges västligaste punkt på fastlandet
Utsikt mot söder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen