Ösjövålen och Ösjökläppen

8 och 9 av 60 toppar

Ösjövålen och Ösjökläppen Dagens vandring gick till Ösjöstugan och och vidare till Ösjövålen och Osjökläppen. Det är en lång vandring så jag ville göra det lite lättare genom att ta skidliften upp från Ramundberget, vilket innebar att det var lätt vandring till Ösjöstugan. Leden går upp därifrån och när jag kom till passet, jag hade Ösjökläppen till vänster och Ösjövålen till höger. Båda är låga och ganska flacka fjäll så jag behövde inte lägga mycket energi på att nå dem från passet. Ösjökläppen visade sig vara intressant. Det fanns en kal rand som gick nerför berget, och den enda växten som växte där var fjällnejlikan (Lychnis alpina). Och det fanns massor av dem. Jag har aldrig sett något liknande. Lite högre upp hittade jag några stenhögar och hål som var fyllda med vatten. Och då förstod jag – koppar. Fjällnejlikan älskar koppar, vilket betyder att det finns en mycket hög koncentration av koppar här. Andra växter kan inte överleva här. Men utanför denna karga strimma, var det liv som vanligt.

Fjällnejlika
Fjällnejlika

Även om växtlivet var normalt, tyckte jag att det var anmärkningsvärt hur många fallna renhorn jag såg. Man skulle tro att det finns horn överallt i bergen, men så är det inte alls. Det är ganska ovanligt att hitta horn, men häruppe inom en sträcka av 2 km hittade jag 11. Det är förmodligen fler horn än jag någonsin har sett förut, sammanlagd!

Renhorn
Renhorn

På vägen tillbaka stannade jag vid Ösjöstugan. Jag hade läst om en källa nära stugan, så jag gick dit för att kolla och jag måste säga att det är den mest speciella källan jag någonsin sett. Jag har sett källor förut, men jag har faktiskt inte sett hur vattnet strömmar upp. Men här såg man hur det bubblade på botten, och vattnet var helt klart. Jag drack det och det smakade ingenting alls. Alltså, verkligen ingenting! 100% rent.

Vattnet bubblar upp
Vattnet bubblar upp

Allt som fanns kvar att göra var att vandra tillbaka till bilen. När jag gick nerför backen i Ramundberget, var jag glad att jag hade tagit liften upp. Vandringen var över 16 km och trots att jag inte var helt slut, hoppades jag det skulle vara mulet väder på kvällen, så jag behövde inte gå ut och jaga ljuset. Det är nästan tid för solnedgång nu när jag skriver detta… och det ser ut som att det kommer att regna!

Gruvhål
Gruvhål
Skarsfjället i bakgrunden
Skarsfjället i bakgrunden
Leden till Össjöstugan
Leden till Össjöstugan med Ösjövålen och Ösjökläppen på var sin sida

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen