Livsäterån waterfalls

I found a new waterfall favourite – the Livsäterån creek. I didn’t have much of an idea of what to expect, except that I had read that it was a scenic creek with some waterfalls. As it turned out, it was absolute and pure bliss for a waterfall photographer! The weather had turned out just as forecast, overcast with some light drizzle. Perfect. And although at first I thought that there was very little water in the creek (not much rain lately), it was actually quite nice in the end – sometimes less is more. So I hiked down the creek with frequent photo stops, and then up again. At first I used the polariser filter but then I thought that I should try some longer exposures, so I added the ND8. Silky smooth water is not everybody’s cup of tea, but I love it. So what I thought would be a quick trip took no less than 5 hours, of which only about an hour was spent on walking to the creek and back. Time really does fly when you’re having fun!

Livsäterån
Livsäterån (5 sec exposure with ND8 and Pol filters stacked)

I had originally planned to continue with waterfall photography at another location, but I figured I had pretty much had my waterfall fix by now so I just took to the road leading to Flatruet, hoping to catch some autumn colours in afternoon/evening light now that the sun was starting to break out. It was still very patchy light though, blink and you’ll miss it, so by the time I got the camera ready the light was already way gone. Then when I was nearly giving up hope, the clouds cleared enough to give me a proper opportunity and I made full use of it. It was still patchy light, but that just adds mood to the picture.

Such a brilliant day, this is what I dreamt about when I booked my holiday!

Intense clouds on Rödfjället
Intense clouds on Rödfjället (HDR)

4 kommentarer

  • Minna

   Alltså jag har heller inte hittat just samma bildvinkel igen som jag har i inlägget här, men det finns ju massor av annat att fota där! Vattenfall efter vattenfall, det är bara välja och vraka. Även om det säkert är ganska lite vatten i ån just nu. Nåt måste du ha hittat?

 1. Jag hittade ett.
  Men jag började med att försöka fotografera samma vy som förra gången, det vill säga uppströms mot Skarvarna. Det blåste så att stativet inte stod still och så blev jag blöt om fötterna. Så jag kanske inte gav Livsäterån en ärlig chans?

  • Minna

   Jag tror du har varit för mycket uppströms, du ser inte Skarvarna vid de bästa vattenfallen. Bästa sättet att gå till Livsäterån är att följa Nordic Ski-spåret från Hållan mot Vivallen, det är bara en kilometer från det norra hörnet av Hållan till ån. Det finns ett par väldigt blöta ställen och sen när du kommer till den stora bron (den finns också en liten bro) är det bara följa Livsäterån upp på valfri sida (jag brukar gå upp en sida och tillbaka den andra, logiskt nog!). Om du kommer till en väg, har du gått för långt. Men du kan liksom inte missa ån när du kommer till rätt bro… 😉 Nedströms från bron rekommenderar jag inte, skogen blir väldigt tät och svårnavigerad och vattenfallen är inte så snygga heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen