Övergivet

Molnen har legat som ett lock hela veckan, det har regnat lite ibland men mest är det bara mörkt så man behöver belysning inomhus hela dagen. Det finns lite höstfärger kvar men vad är glädjen med dem när det annars bara är grått och trist. Vill man göra någonting vettigt utomhus så gäller det att lägga om arbetstiden så att man hinner ut innan pannlampan blir nödvändig.

I går åkte jag mot Nordhallen, eller någon kilometer norr om Nordhallen till Häggån för att kolla ett vattenfall jag spanat på satellitbilden. Jag parkerade bakom en övergiven, trasig, rostig och mossig Pajero alldeles intill vattenfallet. Vattenfallet visade sig inte vara någonting speciellt, men jag var väldigt förtjust i den övergivna kraftstationen på andra sidan ån. Väldigt svårt att fota dock, det var brant och det var halt och det var träd och buskar överallt så att manövrera mig till en punkt som gav en fri sikt och någorlunda vettig komposition var ett litet äventyr i sig. Efter att jag gjort det åkte jag några hundra meter för att kolla ett annat ställe, en udde på norra sidan av Väster-Noren.

Gammal kraftstation
Gammal kraftstation
Vattenfallet vid kraftstationen
Vattenfallet vid kraftstationen

Jag kom till en övergiven och förfallen koja, fortsatte mot ån och hittade fallna träd huller om buller och sedan en övergiven bäverhytta. Måste vara ett antal år sedan de härjade här, det växte redan mossa eller gröna alger eller nåt där de hade gnagt på träden. Längst ut på udden försökte jag flyga drönare men det gick inte, kontrollpanelen varnade om hård vind och visst, jag såg hur min stackars lilla Spark krängde hit och dit i vinden. Jag hann med en bild innan jag landade, ville inte riskera att min billiga dyrgrip kraschar. På sjön gick det vita gäss så visst blåste det ganska bra.

Jag följde stranden till Handbergsviken, ingenting speciellt där men så kom jag till en annan övergiven och förfallen koja. Tog en bild på den och följde den gamla övergivna vägen tillbaka till bilen.

Vad är det för ett ställe som både människor och bävrar vill lämna?

Bävrarnas konstverk
Bävrarnas konstverk. Som kuriosa kan nämnas att Lantmäteriets flygbilder över det här området är så pass gamla att de visar skog här.
övergiven koja
En övergiven koja vid en övergiven väg

~ ~ ~

I onsdags kollade jag ett annat vattenfall, Tväråfallet i Ullådalen. Jag brukar säga att jag gillar mina vattenfall med lite mindre vatten i dem, men nu skulle jag gärna haft lite mer. Verkar vara ett väldigt trevligt vattenfall som faller mellan snygga klippor. Det finns ett lite större fall uppströms från dessa som visas i bilden men det är privatområde. De har nyligen byggt gärdesgård som till och med går över ån! Ingenting övergivet här.

Tväråfallet
Tväråfallet

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen