Vinter nu

Vi är knappt över halvvägs i oktober och det är redan vinter. Det kan ju iofs bli töväder igen och enligt prognosen blir det också plusgrader om en vecka, men det är kul att årets tråkigaste tid avbryts för några dagar i varje fall. Korta dagar och regn och dimma är inte precis inspirerande om vi säger så.

Dags att byta däck. Helst i går.

Det finns dock ett problem med dagens vackra väder – jag har sommardäck. Jag försökte att boka tid i måndags, fick autosvar, lämnade ett meddelande men de ringde aldrig tillbaka. Jag borde inte ha varit så artig att jag väntat för dem utan bara ringt nästa verkstad, för när jag väl gjorde det så hade de inga tider kvar för den här veckan. Så måndag fick det bli.

Här är grejen – jag har 150 höjdmeter till E14, och några av de där metrarna är hyfsat branta för att vara en vanlig gata. Har ni någon aning om hur många olycksscenarior en högkänslig hjärna kan hitta på? I min hjärna åkte jag i diket, kanade in i ett hus, gled genom en korsning och krockade med en annan bil. Jag fick ångra djupt att jag inte körde bilen till E14 redan i går innan snön, men prognosen lovade solsken idag och jag tänkte att väl kommer snön att töa bort så det är ingen fara.

Ha. Ha. Ha.

Aldrig underskatta Kung Bore. 10 cm snö och minusgrader på morgonen och till råga på det så snöade det mer, solskenet lät vänta sig tills lunchdags. På eftermiddagen till sist såg jag att vägarna faktiskt hade töat lite, var endast en sträcka på kanske 50 meter som var helt i skugga som var isig. Det naturligtvis i den brantaste delen, men jag åkte i promenadtakt och det gick bra! Så nu är bilen olagligt parkerad vid E14, hellre parkeringsböter än riskera iskanan i morgon bitti när det ska vara rejält med minusgrader under natten.

Lördagens promenad

Men jag hann visst göra annat också än oroa mig för sommardäck. Jag promenerade till Getvalen – för att inte växla med Getvalen som finns bakom Storsnasen – och Lillfjället – för att inte växla med… ja är det någon som räknat hur många Lillfjället det finns? Detta är minst det fjärde Lillfjället jag gjort. Men alltså dessa Getvalen och Lillfjället ligger vid foten av Åreskutan och de år sådana otydliga “toppar” att det förvånar mig att de ens har namn. Men faktum är att de har namn och klart att jag måste göra dem då!

Fjällbjörk på Lillfjället
Fjällbjörk på Lillfjället

Inledningsvis regnade det men högre upp var nederbörden snö. Vinden var inte nådig och det gjorde ont i ansiktet att gå emot vinden, iskristallerna var som nålar. Men på något konstigt sätt var det ändå härligt att vara ute, spelar ingen roll hur hårt vädret är så länge du kan hålla dig varm och torr.

Söndagens promenad

Eftersom prognosen lovade solsken för söndagen, såg jag fram emot en lång promenad. Först tänkte jag gå till Byxtjärnen, men sedan insåg att med vinden som den fortfarande var hade jag ingenting att hämta från en tjärn och valde i stället att gå till en utsiktspunkt. Hade jag haft vinterdäck så hade jag åkt till Vålådalen… men där får jag bara skylla på mig själv som inte bokade tid tidigare. Så nu valde jag att gå till Totthummeln, lite dumt att göra nästan samma promenad två dagar i rad men jag fick stå mitt kast nu.

Snö som piskas av vinden på Totthummeln
Snö som piskas av vinden på Totthummeln
En ravin på Åreskutan
En ravin på Åreskutan
Renfjället
Renfjället

Molnen ville inte riktigt skingra sig över Åreskutan och kanske var det lika bra med det, för det var brutalt kallt på toppen av Totthummeln så jag var inte särskilt intresserad av att stanna och fundera på kompositioner. Trots mina varma kläder bet vinden genom och jag blev kall i bröstkorgen på en gång, det var riktigt skönt att gå ned och få lä samtidigt som solen gassade på ansiktet.

När jag kom hem såg jag att molnen hade faktiskt nu försvunnit från Skutans topp, men mina tankar var redan fokuserade på att packa vinterdäcken i bilen och köra den ned. Det här vill jag inte göra igen!! Verkligen dumt att vänta. Nu när jag skriver detta ser jag att det har börjat snöa igen. Känns ännu bättre att bilen är nere vid E14 nu. Måtte den vara isfri på morgonen…

3 Comments

 1. Verkligen fint med snö. Jag håller med om att snö absolut är att föredra framför regn och dimma. Faktiskt förstår jag inte hela den här höst-depression-grejen. Hösten är ju en kanonårstid och sedan har man snön att se fram emot. Förutsatt att man befinner sig någonstans där det är snö och har dubbdäcken på.

  • Minna

   Nej jag har heller inte lidit av någon höst-depression, visst att det kan bli tråkiga dagar mellan höstfärgerna och snön men ändå. Våren är värre tycker jag. Tiden mellan snön och grön gör mig galen!

   • Jag tillhör verkligen inte de som tillber våren vår = pollen = stryk hela årstiden och ersätt med en extra höst tack.

    Men i media är det visst inne att skriva artiklar om hur man överlever hösten. Att det blir mörkare är förstås en nackdel.

Comments are closed.