Kungsängslilja

Jag har en ”botanisk bucket list”, alltså en lista på växter jag gärna vill se. Det svåraste på listan är att se varje vild orkidéart som växer i Sverige, den uppgiften tack och lov blev lite enklare i och med att vissa arter slogs ihop för ett tag sedan, t.ex. arten dubbelnycklar innehåller några arter (ursäkta mig, underarter) som skulle ha orsakat lite huvudbry för mig. Och fläcknycklar innehåller jungfru marie nycklar och skogsnycklar, fast dom hade jag ju redan sett båda, på samma sätt som skogsnattviol nu är en underart till nattviol fjällyxne till vityxne.

Med t.ex. lappfela och alpnycklar… de är så sällsynta att deras lokaler är hemligstämplad information som jag inte kommer åt ens med min floraväktarbehörighet, som är begränsat till Jämtland. Så det finns ett antal hinder innan jag bärga de 13 arter som återstår.

Fritillaria meleagris

Men så finns det blommor på min lista som inte alls är lika sällsynta eller svåra. Jag har bara bott i ”fel” del av Sverige för att hitta dem, säg kungsängslilja till exempel. De blommar nu om våren så jag har kollat Artportalen regelbundet för att se var de blivit inrapporterade. Och upptäckte till min enormt stora glädje att det finns en lokal alldeles i närheten av Rimforsa, inom cykelavstånd.

Jag laddade koordinaterna i telefonen och cyklade dit efter jobbet. Jag parkerade cykeln och undrade vilken strategi som skulle funka bäst, tog några steg fram in i lokalen. Och det var tydligen den bästa strategin, för där fanns dem ju!! Jisses vad kul att äntligen få se dem, livs levande kungsängsliljor!

Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)

De var i början av blomningen med bara få som hade helt slagit ut. Det fanns också ganska många vita, men inte en enda vit som var helt öppen. Spelar ingen roll, huvudsaken var att kunna se denna efterlängtade skönhet!

Det verkar vara en fin blomsterlokal, det fanns också massor av ramslök i närheten och nu har de börjat blomma. Måste besöka igen nästa vecka när alla är öppna.

Även om finns dagar kvar av veckan, tvivlar jag stort att jag kan hitta någonting som överträffar kungsängsliljan. Veckans Fynd #19!

Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
En vit variant
Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
Lite high key
Ramslök
Ramslök

Hallstad ängar

Det finns tre naturreservat på promenadavstånd från hemmet, Klevberget var det första jag besökte efter jag flyttade hit. Borgamons naturreservat har jag inte besökt alls än, men Hallstad ängar har jag besökt flera gånger. Enligt beskrivningen är Hallstad ängar en unik plats, ”inte i någon annan äng på svenska fastlandet växer en så stor mängd beskurna lindar”. Så då väntar jag på att lindarna blir gröna. Men under tiden beundrar jag de ihåliga träden. Att det kan växa ett träd inuti ett annat träd var nytt för mig!

Lindar i Hallstad ängar
Lindar i Hallstad ängar naturreservat
Vitsippa och bräken
Slänger in en vitsippa också, även om jag inte skulle fota dem i år…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *