Pandemi

Så har ett virus vänt vår tillvaro upp och ner. Människorna isolerar sig i sina hem och snart kommer företagen att falla som käglor och vi får äntligen reda på vad ett människoliv kostar. Och jag konstaterar att för min del är det business as usual – min livsstil är ju det som definieras som isolering nu. Jag behöver handla mat en gång i veckan, annars sitter jag ensam hemma eller promenerar eller cyklar. Känns lite som att min livsstil har äntligen blivit validerat.

Men ja, lite förskräckligt är det ju att läsa tidningar nu. Dödssiffran stiger, börserna störtdyker. Jag vill inte ens kolla hur mycket av mina sparpengar finns kvar, finns liksom ingenting att göra åt saken. Jag skulle bara börja gråta. Enda frågan är, vad är det som händer först. Att de stora företagen som har mest att förlora lyckas att pressa regeringar att lätta på begränsningar, eller att världsekonomin körs till botten. I vilket fall som helst så får vi en faktisk prislapp på ett människoliv.

För några år sedan drabbades jag av nedstämdhet som gränsade till depression. Jag lyckades att ta mig ur den men några funderingar som dök upp då finns kvar hos mig än. Som till exempel det här att människan håller på att förstöra jorden, på många olika sätt. Exploatering, förgiftning, regnskogsskövlingar, klimatförändringen. Lägg till valfritt elände som vi människor har orsakat. Men naturen, den vill ha balans. Eftersom människan håller på med att rubba balansen hela tiden så måste naturen hitta på sätt att åtgärda det och ett virus är det vapen som naturen har tillhanda.

Det är kanske därför jag sitter så lugn nu. Jag har bara gått och väntat på detta. Det fanns en tid jag höll på att gå under av känslan av vanmakt, men jag har lärt att släppa det. Que sera, sera.

Så även om samhällen nu försöker att hantera en kris av historiska mått och individer kämpar med sin överlevnad så ska vi inte glömma att coronaviruset är ingenting annat än Moder Naturs skrik för hjälp. Men vi kommer inte till undsättning, för det enda som skulle hjälpa är det sista som vi kommer att offra: varje individs rätt att existera.

Vi kommer att vinna över Covid-19 så småningom men det betyder bara att det kommer att dyka upp nya och dödligare virus i framtiden. Frågan är bara om vi förintas genom vår egen girighet eller av Moder Natur. Fast, det är ju samma sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *