Grönt i januari

Jag nämnde tidigare att det växer mycket mossa här. Det gör att det är alldeles grönt i skogen, och just nu på vintertiden när sommarväxterna har vissnat så framhävs ju mossan enormt mycket. Jag ser dock fram emot att se allt på sommaren, det blir bara en explosion av olika nyanser av grönt!

Det växer förresten helt kopiöst med stensöta också, vilket bidrar till det gröna helhetsintrycket.

Säby Västerskog

I går åkte jag till Säby Västerskog, som är en naturreservat med urskogsliknande natur. Det har inte skett nån avverkning i skogen i 150 år och kaoset var härligt att se, även jag om i vanliga fall inte gillar kaos. Men kaoset, som det var, fick mig att tänka på att så ska det egentligen vara i naturen. Kan ni tänka er vilken mångfald det finns i en sådan naturligt skog jämfört med ekonomiskog?

Säby Västerskog
Säby Västerskog

Trollegaters naturreservat

Och idag cyklade jag till Trollegaters naturreservat. Det finns mycket urbergsgrottor i området, jag är egentligen ingen grottmänniska (haha) men jag var beredd att ta mig in lite och så knäppa ett kort för att få den här obligatoriska naturreservatsbilden som jag lovade. Men det visade sig att ”gater” faktiskt syftar på små raviner, alltså sprickor i berget, så jag gick längs några av sådana och fick helt andra bilder än jag trodde det skulle bli. Hit måste jag komma igen för att utforska området mer, jag tror jag såg bara en bråkdel idag.

En gate i Trollegater
En gate i Trollegater

Veckans fynd

Veckans fynd är dock varken urskog eller gater, utan bio. Japp, en riktig biograf. Jag åkte till Linköping i går för att se Star Wars IX. Jag borde ha sett Jumanji 2 i stället insåg jag en halvtimme inne i filmen, men i vilket fall som helst var det skönt att se en film på en riktig biograf, så det är definitivt Veckans fynd #2!

Trollegaters natur
Trollegaters natur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *