2019 i bilder

Så är det dags för den årliga sammanställningen, favoritbilden från varje månad! Och just denna gång blir det också den sista sammanställningen från Funäsfjällen, för nu sitter jag ju i Östergötland. 2020 årets favoritbilder kommer att se väldigt olika ut, det kan jag redan lova!

Bara fyra av bilderna finns redan här på bloggen, andra har jag postat på Instagram eller faktiskt inte alls så det finns nåt nytt att se!

Januari

Skarsfjället, Stor-Mittåkläppen och fullmåne
Skarsfjället, Stor-Mittåkläppen och fullmåne

Den här fantastiska morgonen alltså, den blev inte alls som planerat, men det betyder inte att det blev dåligt. Visst hade det varit kul att månen syns utan molnen framför, men ljuset alltså…

Februari

Fjällbjörk
Fjällbjörk vid Skarvruet

Inte den sista bilden från Skarvruet i årets skörd! Det finns några fantastiskt fina fjällbjörkar på höjderna mellan Skarvruet och Malmbäckstugan.

Mars

Blåsigt i Lunndörren
Blåsigt i Lunndörren

Turen genom Lunndörren blev oförglömlig. Jag har aldrig upplevt vind på samma sätt, det var som att åka i en vindtunnel. Bara du var beredd på att vinden kunde komma från vilken riktning som helst, så gick det bra!

April

Vigelmassivet
Vigelmassivet

Ärligt talat så var jag rätt så less på skidåkning i april. Jag var mer än redo för att börja vandra igen, och just den här dagen fick jag faktiskt göra det – snön var så hård att jag kunde gå på den utan problem. Jag hade snöskor med mig, men de behövde jag inte! I bilden ser man Vigelmassivet från en lite annorlunda vinkel än vad man brukar se den. Storvigeln längst bak till vänster, Tvärvigeln till höger. Toppen i mitten har inget namn vad jag vet.

Maj

Backvallsvägen
Backvallsvägen

Maj månads bild ser inte så värst fin ut, men den betyder mycket för mig. Det var på den här turen till Lillfjället som gav mig insikter som kanske till och med lade grunden till min flytt. Jag besegrade en rädsla jag hade haft i två år och det gav mig en känsla av att jag klarar av vad som helst. Det var då jag visste att jag skulle göra alla 60 topparna. Jag hade ju haft det som mål i många år, men det är en skillnad mellan att planera göra alla och veta att du SKA göra alla.

Juni

Guckuskor
Guckuskor

Som floraväktare i Härjedalen fick jag tillgång till hemligstämplad information. Som till exempel, var man hittar guckuskor! Jag var där och inventerade, och naturligtvis blev det bilder också.

Juli

Skogsnäva
Skogsnäva

Det är beklagligt att jag inte fotat mer blommor de senaste åren, hoppas verkligen att det blir mer nu i de kommande åren. Det var med makroobjektiv jag lärde mig att fota och jag fortfarande gillar känslan att skapa dessa enkla men ock så noggrant valda kompositioner!

Augusti

Öjönån
En simulerad lång exponering, består av 5 bilder på 5 sek. Öjönån.

Jag blev färdig med 60 toppar i augusti, men de bästa bilderna tog jag på andra turer. Som den här till Öjönån och vidare till Övre Skärvagen.

September

Höstfärger
Höstfärger

Som jag sade, det kommer fler bilder från Skarvruet… Det hade varit tre magra år av höstfärger pga björkmätare men i 2019 var färgerna tillbaka och de såg verkligen fantastiskt fina ut.

Oktober

Helags sett från Stortuvan
Helags sett från Stortuvan

I och med att jag visste att jag skulle flytta så fick jag lite bråttom att besöka alla ställen jag hade velat besöka i många år i vissa fall. Den här turen tog mig till toppen av Vargtjärnstöten i Ljungdalen, men jag hade lite otur med molnen som inte ville lyfta. Först när jag var på väg tillbaka, via Stortuvan, blev Helagstoppen synlig på riktigt. Det var ändå en helt underbar tur, om än lite jobbig med knädjup snö i sina ställen!

November

Spår i snön
Spår i snön

Det blev en tidig vinter i 2019. Redan i oktober gick det att åka skidor på natursnö, men jag väntade tills november. Om det var jobbigt att gå till Vargtjärnstöten så var det ingenting jämfört med denna tur i Fjällnäs när jag försökte att åka till Malmagsvålen. Det var så fruktansvärt svårt att ta mig genom den mjuka pudersnön att jag gav upp innan jag kom till toppen!

December

Tur genom dimman
Tur genom dimman

Ja det är väldigt likt februari-bilden… en ensam fjällbjörk i det vita (mellan Skarvruet och Malmbäckstugan igen). Här var jag ute med Lelle, turkompisen som jag lärde känna på turen till topp nr 59, Predikstolen. Det blev många fina turer efter det, tråkigt att jag inte träffade honom tidigare, men planer finns för nya turer till ännu högre höjder! Det blir väldigt spännande att se vad 2020 har att bjuda på!

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *