Sju sorters blommor

Även om vandrafotaleva.nu har bara hunnit bli ett år gammal, så har jag skrivit en blogg sedan 2005. Om det är någon som abonnerar mitt RSS-flöde så har ni säkert sett hur det ibland dyker upp mängder av engelska inlägg (förlåt), dessa är inlägg jag håller på att flytta från den gamla bloggen. I november ska det vara färdigt, håll ut!

The Quiet Picture

Jag började skriva bloggen för att berätta om mina bilder och mina tankar om foto, men de senaste åren har mitt intresse tydligt skiftat från foto till friluftsliv. Den här nya svenska bloggen är bevis på det, jag har ju nästan bara skrivit om friluftsliv och bilderna följer med på köpet. I början var det tvärtom, allt jag gjorde var för bildernas skull. Foto var min inkörsport till vandring. Jag besteg min första fjälltopp för jag ville ha en utsiktspunkt för mäktiga fjällbilder!

Den gamla bloggen hette The Quiet Picture, som jag tyckte (och fortfarande tycker, förresten) är ett ganska träffande namn för mina bilder. Visst är det roligt att få en pang-bild som skriker ”wow”, men jag trivs bäst med det lågmälda. För mig är det viktigaste en bra komposition. Kompositionen skapar balans, och balans skapar harmoni. Världen kan vara väldigt kaotisk ibland för min HSP-hjärna, men genom bilderna kan jag portionera ut den och koncentrera mig på en detalj. Därför är makrofoto ett naturligt val för mig, och det är så jag lärde att fota i början. Ett 100 mm makro är utan tvekan det viktigaste objektivet jag någonsin köpt! Och makrofoto, förresten, var min inkörsport till botanik. Jag vill veta vad mina motiv heter, om det så är en blomma eller ett fjäll.

Makro

Så det är med lite sorg som jag upptäcker varje höst numera att jag knappt tagit några makrobilder alls. Varje vår lovar jag mig att göra en insats – och så gör inte det. Och ändå, de få gångerna som jag tar ut den gamla trotjänaren 100/2,8 (dock inte samma 100 mm som jag nämnde ovan), så blir jag så innerligt glad över det jag ser i sökaren. Det är då jag innerst inne skriker en tyst ”wow”.

Skogsnäva
Skogsnäva

I går bestämde jag mig att uppleva den där glädjen igen. Jag åkte till Hamrafjället, blomsterfjället. Jag hade som mål att fota sju sorters blommor, egentligen bara för att det låter som en bra rubrik för ett inlägg. Och även om det är två veckor sedan midsommar.

Och föga förvånande, sju sorter blev det inte. Jag är inte den som kan skapa konst av vad som helst. Jag skulle nästan påstå att jag inte skapar konst alls. Jag är väldigt WYSIWYG i min stil – du får vad du ser. Jag låter naturen skapa konstverket och så avbildar jag det med kameran. Så att då hitta sju stycken av dessa små konstverken, alla olika sorters blommor, det har aldrig hänt på en och samma dag kan jag säga. Men jag är väldigt nöjd med de tre som jag hittade, det kan jag också säga!

Nordisk stormhatt
Nordisk stormhatt

Om jag får ihop sju sorters blommor under hela sommaren, det skulle ändå vara en stor förbättring jämfört med de senaste åren!

Smörblomma
Smörblomma, bladet hör till en nordisk stormhatt. Det här är arrangerat, måste jag erkänna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *