Ljusnan

Det är nu det fjärde året jag har fått se islossning i Ljusnan bakom huset. Det finns lite forsar här närmast huset, bruset hörs även nu när jag skriver detta. Inte ens på vintern fryser det helt, men tillräckligt för att bruset ska försvinna. Men lite uppströms från huset är Ljusnan lugn, där blir isen tjock, och det är den delen som jag har kollat varje år och skrivit ned datumet då isen har helt försvunnit (dvs inte bra islossning, utan helt isfri ända till kanterna). Och detta hände idag – den första gången jag har sett det ske redan i april.

  • 2016: 7. maj
  • 2017: 9. maj
  • 2018: 4. maj
  • 2019: 29. april

Det gick galet fort, så varmt har det varit. Det är naturligtvis högt vattenstånd i Ljusnan just nu, men det är långt kvar till översvämningsnivån som vi hade i fjol, och så illa blir det heller inte nu. Väderprognosen visar bara några enstaka regndroppar, och på torsdag ska det faktiskt vara minusgrader nästan dygnet runt. Då hinner vattnet sjunka innan tövädret kommer tillbaka, vilket dröjer många dagar. Undrar hur minusgraderna kommer att kännas efter den här långa varma perioden!

Det finns en flock av tamänder på gården. Här går de besvikna på Ljusnans is – vaket var inte stor nog för att simma, och det strömmar ganska mycket i det lilla som var öppet. Bild från 21 april.
Ljusnan
Islossning på gång, nedströms från huset. Stället där änderna gick finns i nederkanten av bilden, där det nu alltså är öppet vatten. Den stora stenen mitt i älven använder jag för att kolla vattenståndet. Bild från 27 april.
Ljusnan
Bild från idag, alltså två dagar senare. Isen är helt borta och vattnet har stigit (som ni ser på stenen). I fjol när vattnet var som högst, var stenen helt under vatten!
Kvarnströmmen
Kvarnströmmen är intressant, ibland är klipporna snustorra på sommaren (vattnet går då bara genom kraftverket). Men nu är vattenfallet helt enorm!
Svanar på Tevsjön
Det finns mycket svanar på Tevsjön. Sjöarna har inte töat lika fort som rörligt vatten, så svanarna måste vänta.
Svanar på Tevsjön
Svanar på Tevsjön
Svanar på Tevsjön
Det började regna just när jag fotade svanar. Och slutade regna just när jag var på väg hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top